Zpravodajství Brno

Baťovská budova ukrývala nebezpečné zbraně i výbušniny

Velikost textu:
aktualizováno 21. 2. 2014 12:33

Zlín - Specialisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) potvrdili, že v Březinově skladu ve 45. tovární budově skutečně našli výbušniny i palné zbraně. Díky nálezu by tak mohl podnikatel Radek Březina zůstat i nadále ve vazbě. Na stopu policisty patrně přivedl jeho mladší bratr Tomáš, který s vyšetřovateli spolupracuje.

Na místě zasahovali pyrotechnici
Na místě zasahovali pyrotechnici

"Nějaké stopy byly zajištěny, ale nemohu konkretizovat," uvedl včera večer pyrotechnik Radek Červenka. Dnes už policisté potvrdili, že šlo skutečně o nelegálně přechovávané zbraně. "Detektivové včera prováděli úkony trestního řízení ve Zlíně. V průběhu prohlídky nebytových prostor došlo k zajištění materiálu, konkrétně se jedná o palné zbraně a výbušniny. Tento materiál bude dále předmětem znaleckého zkoumání," prozradila mluvčí ÚOOZ Iva Knolová.

Policisté budou rovněž zjišťovat, jestli zbraně nebyly použity při trestné činnosti. Objev ve zlínském skladu by tak mohl znamenat, že Radek Březina, který už rok a půl sedí ve vazbě, v ní zůstane i nadále. "Pokud by se zahájilo trestní stíhání proti jinému trestnému činu, příslušný státní zástupce by mohl navrhovat vzetí do vazby. V tuto chvíli je to však spekulace, nevíme, zda bude trestní stíhání zahájeno a kdy, podstatná je důkazní situace," okomentoval nález žalobce z brněnské pobočky vrchního státního zastupitelství Michal Galát.

Včerejší akce v areálu Svit zaměstnala desítky policistů i specialistů z oboru pyrotechniky. Kvůli nebezpečí výbuchu na místě asistovali i hasiči a záchranáři. "Policisté postupují opatrně s maximální pečlivostí, aby nedošlo ke škodám na majetku, potažmo k újmě na zdraví," uvedl včera zlínský státní zástupce Jan Zubek.

přehrát video
Redaktor Josef Kvasnička vysvětluje včerejší zásah

Sklad ve 45. tovární budově

Interiéry 45. budovyBaťovskou budovu nabízí společnost Profi pronájmy, která v minulosti pronajímala i areály, v nichž se po celé republice skrývalo dohromady až milion litrů nelegálního lihu. Současným ředitelem společnosti je Tomáš Pantlík, který čelí spolu s bratry Březinovými obvinění z daňových úniků. V minulosti byl šéfem firmy Tomáš Březina. Podle údajů v katastru nemovitostí patří budova otci údajného šéfa lihové mafie.

Zatím není jasné, zda se žaloba proti Radku Březinovi rozšíří i o nelegální držení zbraní, nebo se případ bude projednávat samostatně. Zlínského podnikatele Radka Březinu, jeho bratra Tomáše i spolupracovníka Tomáše Pantlíka viní státní zástupce z toho, že stát připravili o tři miliardy korun. Policie odhalila tajné sklady nezdaněného lihu například v Olomouci, Valašském Meziříčí či Hrobicích na Zlínsku.

Podle vyšetřovatelů se mladší bratr Tomáš Březina k činům částečně doznal a spolupracuje. Právě jeho výpověď mohla policistům pomoci při včerejším zásahu v baťovském areálu. Tomáš Březina čelí obvinění, že v družstvu ve Valašském Meziříčí ukryl přes půl milionu litrů nelegálního lihu. O propuštění si zažádal i starší bratr Radek. Soudce nakonec obě žádosti zamítl kvůli obavám z jejich útěku či možnému ovlivňování svědků, Březinovi tak zůstávají i nadále ve vazbě.

Proč hrozí, že Radek Březina opustí vazbu?

Radek Březina (vlevo) s mladším bratrem TomášemRozhodnutí soudce o prodloužení vazby na oba bratry má jen omezenou platnost: státní zástupce Galát podal stížnost k Vrchnímu soudu v Olomouci. Nesouhlasí s navrácením případu až do přípravného řízení.

Pokud by soud stížnost zamítl, oba bratři by se dostali na svobodu. Nález zbraní a výbušnin ve 45. tovární budově ale může být zárukou, že se Radek Březina v dohledné době z vazby nedostane.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.