Zpravodajství Brno

Sáblíková inspiruje mladé rychlobruslaře

Velikost textu:
aktualizováno 20. 2. 2014 12:40

Brno – Medailové úspěchy Martiny Sáblíkové způsobily velký nárůst zájmu o rychlobruslení. Dětí, které se začaly věnovat právě tomuto sportu, stále přibývá, a po včerejší zlaté medaili trenéři očekávají příliv dalších. Mladí rychlobruslaři ale pořád řeší stejný problém – chybí jim odpovídající hala. Vyrůst by mohla například v Brně.

Brněnští rychlobruslaři zatím trénují na malém kluzišti
Brněnští rychlobruslaři zatím trénují na malém kluzišti

Jenom během dnešního ranního tréninku se brněnskému oddílu ozvali dva noví zájemci. "V Brně a blízkém okolí teď trénuje zhruba patnáct až dvacet dětí. Všechny inspirovala Martina Sáblíková, přivádí děti k rychlobruslení," řekl Pavel Knitl z Centra sportů Brno. "Dělám to už půl roku, zatím jsem ještě na žádné závody nejel. Za týden pojedu na první," přiznal mladý rychlobruslař Jakub Cimfl. Zda vyhraje, netuší.

Tradice rychlobruslení se v Brně začala obnovovat po dvacetileté přestávce v roce 2007. Tehdy si ale sportovci museli obouvat padesát let staré brusle. Od roku 2011 rychlobruslaři trénují právě pod Centrem sportů Brno. "Po včerejším úspěchu Sáblíkové jich určitě přibyde," dodal Knitl.

přehrát video
Vstup Ondřeje Schneidera z tréninku rychlobruslařů

Bruslí se na obyčejném kluzišti

K dispozici mají rychlobruslaři zatím jen obyčejné rekreační kluziště. Přesto jsou ale vidět jejich pokroky. V Brně trénuje i šestnáctiletá studentka gymnázia Sára Pavlíčková. "Pro mě je to adrenalin, v zatáčkách jedu neuvěřitelnou rychlostí. Sport je pro mě radost," řekla mladá rychlobruslařka. "Je to naše juniorská reprezentantka. Už sbírá první body na světových pohárech, třeba v Zakopaném," pochlubil se Knitl.

"Problém je u nás s tréninkovými plochami. Chybí tu dlouhá dráha, i odkrytá, natož hala. V Brně přitom máme zájem i předpoklady. Možná by se tu mohla v krátké době rychlá dlouhá dráha vybudovat," připustil Knitl.

Mladí rychlobruslaři začínají se starým vybavením
Mladí rychlobruslaři začínají se starým vybavením

Mladí sportovci trénovali i přímo se Sáblíkovou

V zimě rychlobruslaři trénují na ledě, na jaře a v létě ale musí vybavení vyměnit. "Jakmile skončí zima, přesouváme se na kola a in-line brusle. Vyjíždíme za Brno, používáme i stezky přímo ve městě. Děti se připravují celý rok," popsal tvrdý trénink Knitl.

Rychlobruslařskému sportu podle Knitla hodně pomáhá sám trenér Martiny Sáblíkové. "Petr Novák bere děti na tréninkové tábory do Inselu, kde je vybavená hala. Děti tam mají nejlepší vzory, jak trénovat," vysvětlil Knitl. Sáblíková tam dokonce své mladší kolegy vzala na předolympijské soustředění. "Trénovat s ní je velký zážitek. Říká nám, tu nohu tam dávej takhle, tam se musíš ohnout, víc skákej do boku a podobně," zavzpomínal Sebastien Briešťanský.

Martina Sáblíková

Vítězné gesto Martiny SáblíkovéNejúspěšnější česká rychlobruslařka se narodila 27. května 1987 v Novém Městě na Moravě. V rychlobruslařské reprezentaci je od roku 2002. Několikrát vyhrála anketu Sportovec roku, úspěchy má i v cyklistice a in-line bruslení. Od roku 2011 drží světový rekord v rychlobruslení na 5 km – čas 6:42,55 zajela na mistrovství v Salt Lake City. Zlato v Soči získala za čas 6:51,54.

přehrát video
No comment: Mladí brněnští rychlobruslaři

Juniorský bruslařský oddíl funguje od roku 2008 i přímo v rodném kraji Martiny Sáblíkové – ve Žďáře nad Sázavou. Tamní rychlobruslaři trénují na speciálním oválu – v zimě na bruslích, v létě na těch kolečkových. Dráha dlouhá 333 metrů tvoří dnes jediný rychlobruslařský ovál u nás. Funguje přitom teprve dva roky. Žďárský oddíl dnes má víc než dvacet závodníků.

Medaile Martiny Sáblíkové

První zlaté medaile si Martina Sáblíková vybruslila už v roce 2007 na Mistrovství světa v Salt Lake City nebo na Mistrovství Evropy v Klobensteinu. Na nich dosud nasbírala celkem 14 zlatých, 4 stříbrné a 4 bronzové medaile.

Zlatá medaile

Olympijské medaile Martina Sáblíková poprvé přivezla v roce 2010 z Vancouveru: zlato za pěti i tříkilometrovou trať a bronz za kilometr a půl. Letos sbírku v Soči doplnila o stříbrnou medaili na třech kilometrech. Včera poprvé na Olympiádě obhájila zlato za pět kilometrů. Celkem má 3 zlaté olympijské medaile a k tomu jedno stříbro a jeden bronz.

V olympijském sportu rychlobruslení se závodí na čas. V kategorii speed skating se soutěží na oválné dráze dlouhé 400 metrů s poloměrem zatáčky 25 metrů. Dvojice bruslí na dráze široké čtyři metry. V kategorii short track se soutěží na kratší dráze – má pouze něco málo přes 111 metrů a poloměr zatáček 8 metrů. Při rychlobruslení závodníci dosahují rychlosti kolem 40 kilometrů za hodinu. Profesionální brusle pro sportovce, ať už klasické nebo kolečkové, stojí kolem pěti až sedmi tisíc korun. Brusle pro běžné rekreační účely lze přitom pořídit za cenu kolem jednoho tisíce.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.