Zpravodajství Brno

Sešity a učebnice nahradily v pitínské malotřídce netbooky

Velikost textu:

Pitín (Uherskobrodsko) – Digitální výuku naplno rozjeli v malé škole v Pitíně na východní Moravě. Necelá šedesátka žáků v pěti třídách se od minulého týdne učí z netbooků. Aktovky teď mají o poznání lehčí – učebnice už s sebou totiž do školy nosit nemusí. Místo v nich jim zabírá už jen svačina nebo cvičební úbor.

Místo z učebnice se děti učí z netbooků
Místo z učebnice se děti učí z netbooků
Otevřít galerii
  • Místo z učebnice se děti učí z netbooků zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Děti se správnou odpověď dozví okamžitě zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Digitální tabuli není nutné mazat zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nová výuková tabule zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Je potřeba žákům ukázat, k čemu ty počítače jsou. Že to není jen ke hrám a chatování," popsala náročný úkol ředitelka pitínské základní školy Jana Peřinová. Všichni žáci od prvňáčků po páťáky mají nově interaktivní učebnice a vyučující je zkoušejí před multimediální tabulí. Digitálně se v Pitíně nevyučuje jen jediný předmět – tělocvik.

Obec s tisícovkou obyvatel leží mezi Uherským Brodem a česko-slovenskou hranicí, pět tříd místní školy navštěvuje celkem 58 žáků – a to z Pitína i sousedního Hostětína. Jestli se jim podařilo vypočítat příklad z matematiky, se studenti dozví okamžitě, rovnou také získají i známky od vyučujícího. Vše se ale odehrává v digitálním světě jedniček a nul.

  • Pitínská základní škola fandí technologiím dlouhodobě
    Pitínská základní škola fandí technologiím dlouhodobě zdroj: ČT Brno
  • Vybavení malotřídky vyšlo na 300 tisíc korun
    Vybavení malotřídky vyšlo na 300 tisíc korun zdroj: ČT Brno

Moderní vybavení malotřídky vyšlo na 300 tisíc korun. Pitínská škola má rázem stejné možnosti jako škola ve velkoměstě. V hodinách dějepisu mohou žáci virtuálně navštívit jakékoliv muzeum.

Východní Morava digitálnímu vzdělávání fandí. Tablety používají třeba i na základní škole v Otrokovicích. Předminulý rok tam 21 žákům šesté třídy půjčili moderní tablety. Z interaktivních učebnic se přes speciální výukové programy začaly otrokovické děti učit český a anglický jazyk i dějepis.

přehrát video
Výuku popisuje učitelka Adéla Janková ze ZŠ Pitín

Těsně u slovenských hranic, v obci Březová, se mohou děti učit i z domu. Tamní základní škola na svém webu provozuje tzv. e-learning, kdy se žáci vzdělávají přes internet – a je jedno, zda sedí v lavici, doma nebo na druhé straně světa. "Příkladem může být nadějná mladá tenistka, naše sedmačka. Žije na Floridě a pohybuje se po tenisových školách," popsal jednu ze studentek ředitel ZŠ Březová Ludvík Zimčík.

Do školy v Březové dochází denně devět desítek žáků, dalších 240 se učí doma. Žáci na webu najdou přehledy učiva ze všech předmětů, úlohy i informace o dění ve škole. Přes internet mohou také psát testy. E-learning dětem usnadňuje přípravu, navíc podporuje i individuální vzdělávání. Podobné systémy elektronické výuky jsou běžnější na středních či vysokých školách, postupně ale pronikají i na základní školy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.