Zpravodajství Brno

Brno se nechce pustit Amazonu, průtahy kritizoval i prezident Zeman

Velikost textu:
aktualizováno 17. 2. 2014 12:35

Brno – V pátek brněnští zastupitelé neschválili smlouvy, které by do Brna mohly přivést americkou distribuční firmu Amazon. Ta slíbila vytvořit až dva tisíce pracovních míst. Zástupci města i České republiky ale o Amazon stojí. Prezident Miloš Zeman označil rozhodnutí zastupitelů za "pitomé", primátor Roman Onderka (ČSSD) nechce boj o významného investora vzdát. Jeho náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) se už ve středu sejde s developery ze společnosti CTP Invest. O Amazon má totiž velký zájem třeba průmyslová zóna v Mošnově na Ostravsku.

Jak by mohlo vypadat distribuční centrum Amazonu?
Jak by mohlo vypadat distribuční centrum Amazonu?

Jednání zástupců developerské společnosti CTP Invest a města Brna v pátek ztroskotala kvůli neexistujícímu sjezdu na dálnici D1. Průmyslová zóna Černovická terasa totiž není přímo spojená s dálnicí, místní se proto obávají nárůstu osobní i nákladní dopravy. Provoz by se dotkl více než dvaceti tisíc lidí, kteří v lokalitě žijí. Náměstek primátora Oliver Pospíšil se proto se zástupci CTP Invest sejde už tento týden ve středu. Znovu proberou podmínky výstavby sjezdu, ty od ODS jsou ale pro developera nepřípustné.

Občanští demokraté totiž přišli s dodatkem smlouvy, který zavazuje CTP Invest, aby se podílel na výkupu pozemků i pro dálniční nájezd. Dokud stavba nezíská stavební povolení, město půdu neprodá, pouze ji developerské společnosti pronajme. CTP Invest odmítá převzít odpovědnost za výkup pozemků. Její regionální zástupce ale ujistil, že i přes komplikace ve vyjednávání, se bude snažit udržet stavbu v Brně, protože projekt už je z velké části předchystaný.

přehrát video
Vstup Barbory Telferové

Prezident: Rozhodnutí je "pitomé"

V brněnské hale by mohlo najít práci 1500 lidí, v nejfrekventovanější době před Vánoci i dva tisíce. Právě kvůli otázce zaměstnanosti zamítavé rozhodnutí brněnských zastupitelů o víkendu kritizoval i prezident Miloš Zeman v pořadu Hovory z Lán ve vysílání Českého rozhlasu.

"Každý mluví o aktivní politice zaměstnanosti, ale je to plácnutí do vody, protože nezaměstnanost se neřeší aktivní politikou zaměstnanosti v rámci ministerstva práce. Ta se řeší investicemi v rámci ministerstva průmyslu," uvedl prezident. Na nezaměstnanosti Zemanovi vadí ztráta lidské důstojnosti. "Já zamítnu investici, která mi přinese dva tisíce pracovních míst, a obloukem se vrátím k tomu ponižování lidské důstojnosti, k tomu sociálnímu aspektu nezaměstnanosti. Mohu tvrdit, ať se na mě příslušní zastupitelé nezlobí, že to rozhodnutí je pitomé," řekl v rozhovoru prezident.

Miloš Zeman při Hovorech z Lán
Miloš Zeman při Hovorech z Lán

Podle ekonomů ale republika velkého investora potřebuje, právě obří investice mohou snížit nezaměstnanost. Jednání s Amazonem je podle odborníků zároveň signál i pro další investory. "Je to velká globální firma, kterou zná prakticky každý. Pokud chce taková firma umístit podobný projekt v ČR, může to případně napomoci dalším investicím," uvedl ekonom David Marek.

"Amazon je firma s velkým sex-appealem a bude se mluvit o tom, že si vybrala Českou republiku. To může přitáhnout pozornost jiného druhu investorů," řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Podobně velká investice podle něj dlouho chyběla.

Dohady o Amazon

Říjen 2013 – Amazon oznámil plány na vybudování svých hal v blízkosti Prahy a Brna. Staly by se součástí sítě 25 distribučních center v sedmi státech Evropy.

Prosinec 2013 – Amazon chce stihnout otevření centra do příštích Vánoc. Místní lidé jsou ale proti – v Dobrovízi chtějí obchvat a halu odmítli v referendu, v brněnské části Slatina se jedná o dálničním sjezdu, proti výstavbě haly se staví také sdružení Čisté Tuřany.

Leden 2014 – Brněnské zastupitelstvo neschválilo návrh vybudovat dálniční sjezd a jednání odložilo na příští, březnovou schůzi. Amazon ale chtěl mít jasno co nejdřív, zastupitelé proto slíbili, že se mimořádně sejdou už v polovině února.

Únor 2014 – Smlouvy, které by umožnily příchod Amazonu do Brna, zastupitelé neschválili. Pro hlasovalo pouze 17 zastupitelů, ostatní z 55 se zdrželi hlasování. Zeman rozhodnutí kritizoval, primátor se ale s investorem chce dohodnout.

Pozemek na Černovických terasách
Pozemek na Černovických terasách

"Zůstávám optimistický. Bohužel se zde objevily obtížně řešitelné problémy. Uvidíme v budoucích dnech, co bude dál," uvedl ředitel evropských investic Amazonu Raimund Paetzmann.

Výsledek pátečního jednání brněnských zastupitelů primátora Onderku zklamal, rád by s Amazonem jednal o jiné lokalitě v blízkosti Brna. Udržet Amazon v republice chce i ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Pověří proto agenturu CzechInvest, aby se pokusila najít jiné místo. "Zájem má třeba Holešov ve Zlínském kraji nebo Mošnov na severu Moravy. Ten má výhod hned několik – podobně jako Brno je blízko dálnice i letiště," vysvětlil generální ředitel CzechInvestu Ondřej Votruba.

Výstavbu dálničního sjezdu pro Amazon podporuje i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), pokládá ji za jednu z dopravních priorit. Sjezd by podle něj mohl stát nejdřív v roce 2017, mezitím by ale distribuční středisko dávno fungovalo. Denně by z něj vyjelo 140 nákladních aut, před Vánoci až 360. Na dopravní kompenzace by developer vyčlenil 56 milionů korun.

Kde jinde by mohla distribuční hala vyrůst?

Ilustrační fotoPokud Brno přítomnost Amazonu definitivně odmítne, jeho hala by mohla vyrůst jinde. V úvahu přicházejí lokality v Holešově na Kroměřížsku nebo v Mošnově na Ostravsku, ale i za hranicemi České republiky. Hala by stejně tak mohla vzniknout v Rakousku nebo u Bratislavy

Firma zatím plány investovat v Česku neopouští. "Pokud Amazon neřekne ne, budeme ho chtít v Brně udržet. Umíme sice postavit sklad kdekoliv, ale Brno je stále prioritou. Máme velkou část pozemků koupenou a prakticky hotovou projektovou dokumentaci, snad se přeci jen ještě představitelé města chytnou za nos. Záleží na nich, zda budou chtít jednat," uvedl regionální ředitel společnosti Tomáš Budař.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.