Zpravodajství Brno

Kyjovská nemocnice "podědila" vybavení z Německa

Velikost textu:

Kyjov - Polohovací lůžka, noční stolky, chodítka, nádstavce i rehabilitační pomůcky získala zdarma kyjovská nemocnice. Obecně prospěšná společnost je dováží coby vyřazené kousky ze zahraničí, jihomoravská zdravotnická zařízení tak díky tomu ušetří miliony korun. Podle nich nejde o veteš, ale o kvalitní kompenzační pomůcky, na které by jinak neměli peníze.

Vyřazený zdravotnický materiál z Německa pomohl například v Kyjově
Vyřazený zdravotnický materiál z Německa pomohl například v Kyjově
Otevřít galerii
  • Vyřazený zdravotnický materiál z Německa pomohl například v Kyjově zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Noční stolky, které Němci vyřadili, poslouží ještě v tuzemsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jen na postelích ušetřila kyjovská nemocnice přes milion korun zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Neziskovka C4Help pomohla už v Kyjově, Valticích nebo Uničově zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Vybavení je vyřazené z německých nemocnic. Přivezli jsme to na konci loňského roku, něco jsme už rozvezli do různých nemocnic a domovů. Co zbylo, musíme nějakým způsobem rozdat, protože nemáme skladovací prostory. A kyjovská nemocnice dostane zbytek," popsala dobročinnost ředitelka neziskové organizace C4Help Irena Palmeová.

"Dostali jsme asi padesát kusů nemocničních elektrických polohovacích lůžek, noční stolky a hned v první zásilce také velké množství ložního a nemocničního prádla," prozradila náměstkyně ošetřovatelské péče Nemocnice Kyjov Veronika Neničková. Jedno elektricky polohovatelné lůžko přitom stojí až 30 tisíc korun, jen na postelích tak nemocnice ušetří milion a půl.

"I když to Němci vyřadí, pořád je to funkční. Zaplatíme jen za dopravu, ale dostaneme to zdarma. A zdarma to taky poskytujeme. Cokoliv přivezeme, nemáme obavy, že bychom to nerozdali," okomentovala zájem ze strany zdravotnických zařízení Palmeová. Nezisková organizace už zajistila desítku plně naložených kamionů zdravotnických pomůcek pro nemocnice, ústavy či léčebny dlouhodobě nemocných.

přehrát video
O vyřazeném nemocničním vybavení hovoří Veronika Neničková

Budeme končit, zní z neziskovky

"Vozíme od roku 2010, kdy jsme přivezli první kamion právě do kyjovské nemocnice. Budeme muset ale pravděpodobně skončit, protože nemáme dostatek financí," posteskla si Palmeová na nedostatek sponzorů, kteří by náklady na dopravu vyřazeného zdravotnického materiálu hradili.

"Přestože jsou tyto stolky vyřazené, jsou vynikající. Potřebovali bychom jich ještě tak čtyřicet. Zbytek stolků, které máme na našem oddělení, je už více než třicet let starý, mnohdy nejsou ani pojízdné," popsala současné vybavení vrchní sestra kyjovského ORL Eva Zajícová.

Celkem do Česka připutovala už asi stovka polohovatelných postelí, polovina z nich slouží v Kyjově. Organizace, která se snaží působit především na Hodonínsku a Břeclavsku ale dodala vyřazené pomůcky také do Valtic či Uničova na Olomoucku. Navíc nepomáhá jen v tuzemských zdravotnických centrech, kamiony s německým zbožím putovaly ze skladu nedaleko Berlína i na Slovensko, Ukrajinu nebo do Bulharska.

"Kdybychom ty postele nevzali, půjdou do šrotu. Přitom slouží dodnes a myslím si, že tak kvalitní postele ani naše zdravotnická zařízení nemají. Praktická pomoc je ta nejlepší, protože se dostanete až k lidem," uzavřel duchovní otec projektu Jan Lauterbach.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.