Zpravodajství Brno

Soud potrestal "hadího muže", který uprchl z cely

Velikost textu:

Jihlava - Třiatřicetiletý Michal Šály si od kriminalistů vysloužil přezdívku hadí muž. Svým útěkem z cely předběžného zadržení v listopadu 2012 totiž policisty nečekaně zmátl, když uprchl okénkem poté, co se protáhl 19centimetrovou mezerou mezi mřížemi. Soudkyně jihlavského okresního soudu ho proto poslala na sedm let do vězení s ostrahou.

Michal Šály před jihlavským soudem
Michal Šály před jihlavským soudem
Otevřít galerii
  • Michal Šály před jihlavským soudem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Šály nejprve roztáhl mříže, poté prolezl úzkým oknem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Policisté už celu předběžného zadržení vylepšili zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Recidivista Michal Šály zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Nohama roztáhl mříže cely a utekl oknem," prozradila mluvčí policie z Vysočiny Dana Čírtková. Do cely předběžného zadržení se recidivista Šály dostal poté, co kradl a loupil v centru Jihlavy. Přepadl tamní směnárnu a vloupal se i do řady obchodů a jedné restaurace. Svým řáděním způsobil více než půlmilionovou škodu.

V policejní cele ve Vrchlického ulici ale zadržený vydržel jen několik hodin, pak uprchl a cestou ještě napadl policistu, kterému ukradl pepřový sprej. Před soudem Šály tvrdil, že si myslel, že policistovi sebral baterku, kterou jej chtěl pouze oslnit. Ve skutečnosti policistu ale paralyzoval sprejem.

Dlouho si ale volnosti neužil, muži zákona jej opět zatkli ještě tentýž den. Přestože věděl, že u jeho domu už čekají policisté, pokoušel se do něj dostat zadním vchodem. To mu ale nevyšlo. Tentokrát už putoval do vazby, aby mu dnes soudkyně sečetla útěk, útok na policistu i předchozí krádeže.

Michal Šály se netají svou závislostí na drogách a hracích automatech. Trestaný byl už třináctkrát. Před soudem uvedl, že měl svým způsobem štěstí, protože mříže v cele vypadaly jako poškozené. Usoudil proto, že už je nějaký předchůdce zkoušel roztáhnout a jeho myšlenku tak úspěšně dotáhl do konce.

Cela, ze které zločinecký "Houdini" uprchl, už má nové mříže. "Přijali jsme po tomto incidentu opatření, že se do oken na mříže navařily další příčky tak, aby už k podobnému incidentu nemohlo dojít," uzavřela kuriozní případ Čírtková.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.