Zpravodajství Brno

Polovina knih se digitalizací zničí. Na internetu ale zůstanou napořád

Velikost textu:

Brno - Aby je zachovali pro další generace, musí je paradoxně zničit. Řeč je o svazcích Moravské zemské knihovny, které čeká digitalizace do on-line podoby. Každá druhá digitalizaci nepřečká. V rámci tzv. destruktivní digitalizace musí knihovníci některým svazkům uříznout hřbet, aby je mohli list po listu oskenovat.

Digitalizace knih
Digitalizace knih
Otevřít galerii
  • Digitalizace knih zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Moravská zemská knihovna v Brně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Asi polovina knih se při digitalizaci zničí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Snadné ovládání umožní digitalizovat 10 procent knižní produkce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Cílem projektu je zdigitalizovat do konce příštího roku 26 milionů stran, což je deset procent celkové tištěné produkce u nás," odhadl množství spisů, které se podaří zachovat v digitální podobě koordinátor akce Petr Žabička z Moravské zemské knihovny. Na začátku jich přitom byla v digitální formě jen dvě procenta. S myšlenkou přišla pražská Národní knihovna.

"Polovina digitalizace je tzv. destruktivní, což znamená, že knihám uřezáváme hřbety a potom je skenujeme list po listu na dokumentovém skeneru. Je to nejrychlejší," popsal náročný proces Žabička. Celá digitalizace, která zahrnuje vzácné knižní kulturní dědictví i oblíbené knihy ze současnosti, na než museli čtenáři často čekat, stojí 300 milionů korun. Díky evropským dotacím se do podoby jedniček a nul promění na sto tisíc svazků.

Problém je ale s autorským zákonem, který zatím neumožňuje zpřístupnit všechny knihy v digitální podobě volně na internetu. Některými se bude možné "proklikat" výhradně v prostorách knihovny. V budoucnu se zákon možná změní a čtenáři si tak svazek otevřou v kterémkoliv prohlížeči.

Mimo projekt Národní digitální knihovna je možné si prohlédnout on-line 197 periodik, 3302 monografií, 421 rukopisů a 397 map. Digitální knihovna Kramerius spojuje texty digitalizované pracovníky MZK i NKP. Další samostatné databáze existují také v rámci Moravské zemské knihovny a v pražské Národní knihovně.

"Musíme všechny údaje, které jsou z knihovnického hlediska důležité, kontrolovat," prohlásila Věra Jelínková, jež pracuje na přípravě digitalizace a zaznamenává bibliografické informace o knihách. Nové on-line podoby se dočkají také některé knihy, které vyšly v 19. století na Moravě a doposud existovaly jen na papíře.

Hledáte předky?

Historické matriky, které skrývají řadu informací o narození, sňatku či úmrtí, jsou už částečně také on-line. Dostupné jsou díky projektu Acta Publica, který dává dohromady data z Moravského zemského archivu, Státního oblastního archivu v Plzni a v Praze, a díky spolupráci s Rakouskem i z Dolního Rakouska severně od Dunaje. Badatelé v oblasti rodokmenů tak mají data snadno přístupná z domu.

Data ze sčítání lidu v moravské metropoli zveřejnil i Archiv města Brna. Zatím jsou digitalizované ročníky 1850, 1857, 1870 a 1890.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.