Zpravodajství Brno

Výjimečné tresty pro vrahy ze Slopného: 25 a 21 let

Velikost textu:
aktualizováno 15. 1. 2014 16:10

Slopné/Zlín – Rozsudek v kauze brutální vraždy seniora ze Slopného dnes vynesl Krajský soud ve Zlíně. Maroš Straňák půjde do vězení na 25 let a David Šimon na 21 let, hrozil jim přitom až doživotní trest. Před dvěma lety společně utloukli 77letého muže plynovou pistolí a z jeho domku odnesli tři tisíce a šperky v hodnotě 14 tisíc korun. Zvrat v kauze způsobil minulý týden nový svědek. Oba odsouzené přitom ještě v létě soud zprostil obžaloby.

Vinni. Krajský soud poslal Straňáka a Šimona za mříže
Vinni. Krajský soud poslal Straňáka a Šimona za mříže
Otevřít galerii
  • Vinni. Krajský soud poslal Straňáka a Šimona za mříže zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V případu se objevila nová svědectví, loni přitom soud dvojici osvobodil zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Maroš Straňák se k brutální vraždě přiznal spoluvězni, ten se ale přihlásil soudu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Soud vynesl výjimečné tresty - 25 a 21 let zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Předseda senátu dnes vynesl verdikt nad vrahy Marošem Straňákem a Davidem Šimonem. Za mřížemi oba stráví víc než dvacet let. Společně mají rodině zavražděného zaplatit odškodné 750 tisíc korun. Během líčení soudce vyslechl celkem čtyři svědky, kteří byli s obžalovaným Straňákem ve vězení. Světlo do složitého případu vnesl minulý týden nový svědek Milan Rakaš, kterému se Straňák ve vězení k vraždě přiznal. "S vraždou nemám nic společného, panu Rakašovi jsem nic takového neřekl," odmítl dnes u soudu jeho svědectví Straňák.

Podle Rakaše na seniora dostal Straňák tip, s komplicem Šimonem ho šli přepadnout, loupež ale podle jejich slov nevyšla. Muže škrtili a bili, do hlavy mu zasadili třicet ran pistolí. Přivolaná lékařka přitom konstatovala smrt pádem ze schodů, což následně zkomplikovalo celé vyšetřování.

přehrát video
Předseda senátu Radomír Koudela o rozhodnutí soudu

Loni v srpnu soudce Radomír Koudela oba vrahy zprostil viny pro nedostatek důkazů. Olomoucký vrchní soud ale případ vrátil k projednání. Policie totiž nebyla schopná zajistit důkazy – na místo činu přijela po pěti dnech. Na možnost brutální vraždy je upozornili až lékaři po pitvě.

Zatímco Straňák si už ve vězení odpykává osmiletý trest za jiná přepadení, Šimona poslal soud do vazby teprve před týdnem. Rozsudek zatím není pravomocný, oba odsouzení se proti němu na místě odvolali.

Přehled kauzy vrahů ze Slopného

22. září 2011

Dvojice vrahů, pětadvacetiletý Slovák Maroš Straňák a dvaadvacetiletý Čech David Šimon přepadli staršího muže v jeho domku. Plánovali jen loupež, nakonec ale muže ubili plynovou pistolí. Senior zemřel v bolestech na frakturu lebky a krvácení do mozku. Když jej našli příbuzní, domnívali se, že spadl ze schodů, brutální vraždu nerozpoznala ani přivolaná lékařka záchranné služby.

27. září 2011

Podle třicítky ran na těle vraždu odhalili až lékaři při pitvě. Kriminalisté se hned rozjeli do Slopného, rodina ale mezitím domek po vraždě uklidila a krev vyčistila. Nemohli proto řádně zajistit všechny stopy.

Maroš Straňák už si odpykává trest za loupežné pře...15. srpna 2013

Po dlouhém vyšetřování začal Krajský soud ve Zlíně projednávat případ vraždy. Zatímco Straňák byl již za mřížemi kvůli jiným přepadením, Šimon byl na svobodě. Spekulovalo se o dvacetiletém i doživotním trestu.

22. srpna 2013

Kvůli nedostatku důkazů zlínský krajský soud obžalovanou dvojici zprostil viny, oba muži vraždu odmítali. Soudce Radomír Koudela se tak rozhodl kvůli tomu, že chyběly přímé důkazy a kvůli nejasnostem ve výpovědích svědků. Jediným nepřímým důkazem byly podle krajského soudu pachové stopy, které znalec vyhodnotil jako nesprávně zajištěné. Státní zástupce Leo Foltýn se proti rozhodnutí později odvolal.

Prosinec 2013

Foltýnovu odvolání vyhověl olomoucký vrchní soud a vrátil případ do Zlína. Vrchní soud přihlédl k tomu, že policisté měli ztíženou práci, když byli na místo činu přivoláni až po několika dnech. Podle vrchního soudu ani nebyly prověřeny všechny důkazy, soud proto některé svědky vyslechl znovu. Ti potvrdili, že podezřelí měli plynovou pistoli a že se pohybovali okolo domku zavražděného.

6. ledna 2014

Zlínskému krajskému soudu se přihlásil nový svěděk. Milan Rakaš si kauzy všiml v médiích a bylo mu prý líto pozůstalých. S obviněným Straňákem se seznámil ve vězení. Straňák se mu tam měl přiznat k vraždě i k tomu, že má strach z vyšetřování a z dlouhého trestu, před soudem to ale odmítl. Soud vzal ihned do vazby Davida Šimona a oznámil termín vynesení rozsudku.

15. ledna 2014

Radomír Koudela odsoudil dvojici obžalovaných k výjimečným trestům - 25 a 21 let.

Podle statistik se počet vražd na jihovýchodě Moravy příliš nemění. Ve Zlínském kraji se jich ročně stane kolem patnácti, v Jihomoravském pak víc než dvacet. Většinu se ale policii podaří objasnit.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.