Zpravodajství Brno

Trpěliví vinaři začali se sběrem ledového vína. Málem shnilo

Velikost textu:
aktualizováno 13. 1. 2014 16:29

Lechovice - Vinaři z Lechovic na Znojemsku začali se sběrem ledového vína. Zatímco většina pěstitelů raději révu sklidila hned na začátku ledna, někteří i přes riziko plísní počkali. Aby se ledové víno podařilo, je potřeba sedmistupňový mráz minimálně dva dny po sobě. Noční teploty v Lechovicích klesly dnes v noci dokonce na minus devět stupňů. Letošní teplá zima je ale na teploty pod nulou spíše skoupá. Kdo nevydržel a úrodu sklidil předčasně, může nyní vyrobit jen víno s přívlastkem pozdní sběr.

Sklizeň ledového vína
Sklizeň ledového vína
Otevřít galerii
  • Sklizeň ledového vína zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ledové víno zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Cena ledového vína je vyšší zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ledové víno se smí sklízet, když teplota klesne na 7 stupňů pod nulou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Hodně vinařů, kteří chtěli ledové víno vyrábět, už hrozny raději posbírali," uvedl před časem vinař Petr Marcinčák. Jeho rekord při čekání na sklizeň padl v roce 2000, kdy révu z tratí posbíral až začátkem ledna. Letos ale svůj limit ještě prodloužil, když čekal až do poloviny ledna. Přestože vinaři svou úrodu ošetřili, plísním se v teplém a vlhkém počasí letošní zimy daří.

"Je to risk, když chce vinař vyrábět speciální vína. Nemusí to dopadnout dobře," upozornil Marcinčák. Pokud majitelé vinohradů ledovou révu sklidili předčasně, mohou z ní vyrobit maximálně víno s označením "pozdní sběr". Přestože letošní ročník ledového vína bude spíše raritní, jeho cena neporoste. Nedostatek na trhu pokryjí vinaři zásobami starších ročníků.

přehrát video
O sklizni hovoří lechovický vinař Roman Staněk

Produkce ledového vína

2010 - 164 hektolitrů

2011 - 91 hektolitrů

2012 - 90 hektolitrů

2013 - pravděpodobně poloviční produkce oproti roku 2012

Zdroj: Výroční zprávy Ministerstva zemědělství ČR

"Není to na škodu, protože produkce ledového vína u nás je spíše marginální záležitost. I když ho bude málo, zákazník to nepozná," podotkl výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček. Láhev ledového vína stojí od 350 do 450 korun.

Ledové víno budou vinaři lahvovat nejdříve za čtyři měsíce. Zatím z hroznů lisují vinný mošt. Pokud mrazivé teploty vydrží, chtějí vinaři sbírat révu i v dalších dnech. Vše ale záleží na předpovědi meteorologů. "Malinko teď lituji, že jsme posbírali už začátkem prosince, že jsme dali na předpověď počasí. Tak už to ale chodí: buď posbíráte dříve, protože nevydržíte ty nervy, nebo vyrobíte ledové víno," připustil vinař Radomil Baloun z Velkých Pavlovic.

Jak se liší ledové a slámové víno od pozdního sběru?

Ledové víno je druhem přívlastkového vína, které se vyrábí ze zmrzlých hroznů. Ty mají velmi nízkou výlisnost, ledové víno se proto plní do malých lahví a bývá dražší. Vyniká však výrazným aromatem a nižším obsahem alkoholu. Je také sladší – díky mrazu totiž hrozny obsahují hodně cukru.

Vinaři začínají lisovat slámové vínoOproti tomu slámové víno se vyrábí z takových hroznů, ze kterých se odpařila část vody. Vyzrálé hrozny se po sklizni zhruba tři měsíce suší na slámě nebo rákosu. Bobule tak ztratí většinu vody a připomínají hrozinky, zůstane jim ale cukr. Podobně jako ledové bývá slámové víno sladší a má méně alkoholu.

Přívlastkové víno pozdního sběru se vyrábí z hroznů, které byly sklizeny později – až když jejich cukernatost dosáhla úrovně kolem 21 až 24 stupňů. Výběr z bobulí dosahuje přezrálosti sesycháním na keři – takové víno je sladší, má však víc alkoholu než ledové. Výběr z cibéb dosahuje přezrálosti za pomoci ušlechtilé plísně. Taková vína jsou výrazně sladká, mají také vyšší viskozitu.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.