Zpravodajství Brno

Vínem roku je Ryzlink z Bzence. Pomáhají vinařům podobná ocenění?

Velikost textu:
aktualizováno 9. 1. 2014 18:46

Mikulov - Tuzemským šampionem mezi víny je letos Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec. Stejné vinařství vyhrálo i loni. Víno vybrala odborná degustační porota v rámci Salonu vín ČR dnes večer na mikulovském zámku. Prestižní soutěž má ale řadu konkurentů a někdy není jednoduché se ve vinařských titulech vyznat. Podle samotných vinařů se na zahraniční trh dostanou jen ta vína, která uspějí na uznávaných soutěžích v Paříži či Londýně.

Letošním šampionem Salonu vín je Ryzlink rýnský 2011
Letošním šampionem Salonu vín je Ryzlink rýnský 2011
Otevřít galerii
  • Letošním šampionem Salonu vín je Ryzlink rýnský 2011 zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nejlepší vína vybrala odborná degustační porota zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Loňským vítězem bylo Chardonnay z Bzence zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Soutěž Salon vín se koná od roku 2001 zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Prestižní výběr Salon vín České republiky pořádá Národní vinařské centrum od roku 2001. Každý rok vybere stovku nejlepších tuzemských vín, což z něj dělá největší vinařskou soutěž u nás. Kromě vítězů v jednotlivých kategoriích zvolí degustátoři také hlavního šampiona. Loňským vítězem se stalo Chardonnay z Bzence.

přehrát video
Vstup Ondřeje Schneidera ze Salonu vín

"Obchodně se to moc nepoznalo, protože prodáváme více různých vín, ale určitě nám to pozvedlo prestiž společnosti. Také to byla odměna pro všechny naše vinohradníky nebo technology, že děláme vína na vysoké úrovni," pochválil své kolegy Ivo Kaňkovský, obchodní a marketingový ředitel bzeneckého vinařství.

Stovka nejlepších lahví, které letos uspějí v Salonu vín, bude po soutěži celoročně vystavená ve sklepení valtického zámku. Do celostátní soutěže přitom postupují vítězové z jednotlivých podoblastí a jde tak o nejvyšší české ocenění pro vinaře.

Toto víno uspělo na prestižní soutěži Vinalies Internationales Paris
Toto víno uspělo na prestižní soutěži Vinalies Internationales Paris
Více fotek
  • Toto víno uspělo na prestižní soutěži Vinalies Internationales Paris zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/54/5361/536058.jpg
  • Vinařských soutěží je celá řada zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/54/5361/536066.jpg
  • Někdy je pro vinotéky obtížné oceněné láhve do prodeje získat zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/54/5361/536068.jpg
  • Zákazníci si nechávají poradit. Medaile nejsou hlavní kritérium zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/54/5361/536067.jpg

Prestižní vinařskou soutěž ocení spíš znalec

Vinaři ale mohou nasbírat tolik titulů a ocenění, že se v nich zákazníci jen těžko orientují. "Moc ty soutěže nesleduji. Raději si nechám poradit od personálu vinotéky," přiznal se zákazník Vít Konečný. Někdy se objevují medaile soutěží, které nejsou příliš známé," připustil vinař Kaňkovský. Výsledkem jsou "oznámkované" etikety, které laickému spotřebiteli nic neřeknou.

"Soutěží je poslední dobou čím dál víc. Sehnat vína do prodeje konkrétně třeba ze Salonu vín je ale poměrně náročné. Vinaři musí do soutěže odevzdat hodně lahví, a pak je nedostatek pro prodej ve vinotékách," přiznala pracovnice brněnské vinotéky Veronika Gombárová.

přehrát video
O významu soutěží hovoří vinař Tomáš Krist

Dobré jméno dělají především zahraniční soutěže

Větší váhu mají pro vinaře ocenění a medaile ze zahraničních soutěží, například francouzského Vinalies Internationales Paris nebo londýnského Decanter World Wine Awards. "Už koukáme po zahraničních trzích. Máme kontakty a prodáváme vína do Anglie, Holandska, Německa i do Švédska," připustil vinař Tomáš Krist, který díky úspěchu na izraelské soutěži vyprodal svého šampiona do dvou měsíců.

Kromě zájmu znalců ale vinaři oceňují posbírané medaile a tituly spíše z dlouhodobého hlediska. Jsou pro ně známkou kvalitního zpracování vinné révy.

Vinařská ocenění

VínoKromě Salonu vín pořádají tuzemské vinařské organizace i jiné celostátní a mezinárodní soutěže. Z brněnského veletrhu Vinex odchází vítěz s oceněním Grand Prix Vinex, které uděluje Národní vinařské centrum. Nejlepší víno pravidelně oceňovala taktéž Asociace sommeliérů, jež udělovala Sommeliérskou pečeť. Naposledy ovšem v roce 2004.

Nejstarší přehlídkou vína u nás jsou Valtické vinné trhy, které se každoročně konají v květnu na zámku ve Valticích. I tady mohou vinaři získat ocenění pro své výrobky. Novodobou mezinárodní soutěží je Československá vinařská liga, do níž se mohou přihlásit pouze vinaři z Čech, Moravy a Slovenska.

Degustace vínaMezinárodní soutěž Vinoforum pořádá každý rok jiná středoevropská země. Loni se konala zrovna v České republice, konkrétně v Pardubicích. Soutěž IceWine du Monde se zaměřuje zase výhradně na ledová i slámová vína, tedy na přírodně sladká vína. Poprvé se konala teprve v roce 2011 na zámku v Lednici. Klání uspořádala centrála cestovního ruchu CzechTourism a loni nad soutěží převzala záštitu Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) sídlící v Paříži.

Český archiv vín pořádá pravidelně utkání o titul Vinař roku. Slavkovský zámek zase hostí mezinárodní vinařskou výstavu Grand Prix Austerlitz, kterou pořádá Moravská banka vín od roku 2004.

Řadu mezinárodních soutěží pořádají také jednotlivá vinařství, vinotéky nebo například samotná města, jako je tomu v Hustopečích na Moravě.

Víno Existují i malé soutěže jednotlivých vinařských podoblastí, jako je například Nominační soutěž vín mikulovské vinařské oblasti. Podobnou akci pořádají i vinaři na Slovácku nebo ve velkopavlovickém regionu, kde soutěž nese jméno Forum Moravium. Cech českých vinařů zase pořádá vinařskou soutěž výhradně pro vína vypěstovaná v podoblasti Čech. Favorité podobných oblastních soutěží postupují většinou do Salonu vín.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.