Zpravodajství Brno

Toflův gang

Soud letos potrestal vrahy Tofla. Jeho gang se ale zpovídá dál

Velikost textu:
aktualizováno 20. 12. 2013 12:29

Brno - Devatenáct let za mřížemi, to je verdikt, který si letos v říjnu vyslechli vrazi bývalého policisty Michala Tofla - Tomáš Trkan a Radek Sobotka. Vyšetřování smrti člena jihomoravské hospodářské kriminálky, kterého dvojice zastřelila v červnu 2010 přímo před jeho domem, ale odhalilo mnohem větší kauzu, tzv. Toflův gang. Skupina mužů čelí obvinění, že v letech 1998 až 2010 vydírali brněnské podnikatele.

Tomáš Trkan (vlevo) a Radek Sobotka
Tomáš Trkan (vlevo) a Radek Sobotka

Soud začal vraždu Michala Tofla, kterého dvojice zastřelila samopalem, rozplétat letos v červnu. Tomáš Trkan a Radek Sobotka se před lety seznámili ve vězení v Kuřimi, kde si odpykávali tresty za drobnou kriminalitu. Vraždu bývalého policisty Tofla si u nich údajně objednal podnikatel Petr Bezděkovský, který měl s Toflem finanční spory. Už loni v červnu se ale Bezděkovský ve vazbě oběsil.

Soud poslal Radka Sobotku za mříže nejen za vraždu, ale i za nedovolené ozbrojování. Podle soudkyně Jaroslavy Bartošové to byl právě on, kdo Toflovo auto před třemi lety rozstřílel. Tomáš Trkan mu dělal řidiče a k činu jej nabádal. Státní zástupkyně byla s 19letým trestem spokojená. Obhájci se ale proti rozsudku odvolali k Vrchnímu soudu v Olomouci.

"Myslím si, že soudkyně rozhodla naprosto správně. Ačkoliv nechci, aby to působilo nevděčně, tak se domnívám, že pro tyto lidi žádný trest vězení není dostatečný. V kriminále už žili spoustu let, takže se jen vrací domů," řekla bezprostředně po rozsudku manželka zavražděného Eva Toflová.

Tomáš Trkan (vlevo) a Radek Sobotka
Tomáš Trkan (vlevo) a Radek Sobotka

Kauza Toflovy vraždy v datech

14. června 2010 – Bývalý policista Michal Tofl z jihomoravské hospodářské kriminálky se v autě vracel domů. Na jeho vůz někdo začal z bezprostřední blízkosti střílet samopalem. Tofl byl s prostřelenou hlavou na místě mrtvý. Auto pak ještě narazilo do sloupu. Policie ihned zahájila pátrání.

4. května 2012 – Po dvou letech vyšetřování Toflovy vraždy policie obvinila celkem tři podezřelé, které začala sledovat dva měsíce po vraždě: brněnského podnikatele Petra Bezděkovského, jeho řidiče a vyhazovače Tomáše Trkana a Radka Sobotku, který byl tehdy ve vězení. Všichni tři čelili obviněním i z dalších zločinů.

27. června 2012 – Zadržený podnikatel Bezděkovský se v olomoucké vazební věznici v noci oběsil. Právě on byl podezřelý z objednání vraždy. Vrahům Trkanovi a Sobotkovi měl obstarat zbraně.

21. září 2012Reportéři ČT zjistili, proč chtěl Bezděkovský Tofla zabít. Měli spolu údajně spory o milionové výnosy z více než půlmiliardového podvodu společnosti Edbusy, který proběhl mezi lety 2007 a 2009. Původně se Bezděkovský a Tofl přátelili a vydělávali společně peníze díky aktivitám, které byly podle kriminalistů za hranicí zákona.

17. dubna 2013 – Policie ukončila vyšetřování Toflovy vraždy. Navrhla podání obžaloby na Tomáše Trkana a Radka Sobotku.

4. června 2013 – U Krajského soudu v Brně začal proces s obžalovaným Trkanem a Sobotkou, které si měl na vraždu Bezděkovský najmout. Vinu svalovali jeden na druhého, soud spekuloval o dvacetiletém trestu.

13. září 2013 – Krajský soud vyslechl poslední svědky, detektivy ÚOOZ. Oba se pohybovali na místě vraždy mimo službu. Jeden z nich se s Michalem Toflem přátelil.

16. října 2013 - Krajský soud v Brně poslal dvojici obviněných - Radka Sobotku a Tomáše Trkana - na 19 let za mříže za vraždu Michala Tofla a nedovolené ozbrojování. Sobotka si trest odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou. Oběma hrozil až dvacetiletý trest.

Krajský soud v Brně zároveň rozplétá i případ tzv. Toflova gangu, který byl údajně na expolicistu Michala Tofla napojený. Podle žalobce fungovalo vydírání podnikatelů následovně: nejprve křivě obvinili některého z movitějších podnikatelů ze závažného hospodářského deliktu. Záhy dotyčný dostal nabídku, že mu za úplatek zařídí stažení obvinění. Platby se pohybovaly v rozmezí od 10 tisíc korun až po miliony. Podle kriminalistů si gang vydělal v letech 1998 až 2010 velké peníze. Policie eviduje na třicet případů podobného vydírání.

Kolik si gang účtoval?

U soudu letos zazněl údajný sazebník Toflova gangu. Podle výpovědi Petra Michka byly částky následující: za zmlácení člověka 100 tisíc korun, 250 tisíc za odložení případu na úrovni města, půl milionu za odložení případu na úrovni kraje a milion korun za nájemnou vraždu.

V červnu před soudem stanuli bývalí policejní kolegové obžalovaných a detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, které předvolala obhajoba. V dubnu vypovídal i bývalý šéf krajské ODS Milan Venclík. Jeho výpoveď se ale kauzy Toflova gangu dotýkala jen okrajově. Klíčovým svědkem, který letos v případu vydírání promluvil, byl podnikatel Petr Michek. Ten v březnu uvedl, že mu gang hrozil "likvidací".

V kauze Toflova gangu vypovídalo už 180 svědků v rámci 58 soudních zasedání.

Další svědci sice uvedli, že slyšeli, že někdo byl nucen gangu platit, na vlastní oči ale podobnou situaci nikdy neviděli. Většina povolaných svědků navíc byla už v minulosti stíhána. Obžalovaní z policejního gangu naopak tvrdí, že svědci se jim pouze mstí za předchozí usvědčení z trestné činnosti.

Ze soudního spisu se letos ztratila směnka na milion korun, která patřila jednomu z obžalovaných - Petru Křipskému. Podle šetření se ztratila už během přípravného řízení. Státní zástupce se tak bude muset ještě zpovídat z toho, že dostatečně jeden z důkazů nezajistil.

Koncem listopadu začaly u soudu závěrečné řeči. Státní zástupce Martin Brzobohatý navrhl členům gangu přísné tresty. Sedm ze třinácti obžalovaných by si mělo podle něj odpykat deset a více let vězení. "Vyhlášení rozsudku je naplánované na 28. února příštího roku," uzavřela mluvčí krajského soudu Miroslava Sedláčková.

Toflův gang

Expolicista Miloš AlmásyMiloš Almásy - bývalý policista, řídil spolu se zavražděným Michalem Toflem činnost gangu. Ke 14 útokům se částečně přiznal, státní zástupce mu navrhuje 14letý trest ve vězení.

Stanislav Dobrovolný - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů.


Petr KřipskýPetr Křipský - bývalý policista, dalším obžalovaným údajně poskytoval informace ze spisů. Za spáchání pěti útoků mu státní zástupce navrhuje 13letý trest.

Lubomír Mokrý - bývalý šéf brněnské policejní inspekce. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal "pod koberec" (podobně jako Rudolf Setvák). Za poskytování informací mu žalobce navrhuje desetiletý trest.

Zdeněk Olah

Zdeněk Olah - oslovil jednu z vytipovaných obětí. Za tento útok mu žalobce navrhuje souhrnný trest 8 let vězení. Olah si už odpykává trest za jiný delikt.

Radoslav Petr - bývalý podnikatel, oslovoval vytipované oběti. Státní zástupce mu navrhuje osm let nepodmíněně.


Eduard PolákEduard Polák - zastrašoval vytipované oběti a má už pět záznamů v trestním rejstříku. Žalobce mu navrhuje pětiletý trest.

Roman Procházka - policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů. Státní zástupce proto požaduje trest deset let nepodmíněně.


Rudolf SetvákRudolf Setvák - bývalý šéf brněnské policejní inspekce, později pracoval ve vedení policie Brno-venkov. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal "pod koberec" (stejně jako Lubomír Mokrý).


Eduard SlaninaEduard Slanina - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů, a navíc oslovoval vytipované oběti. Sám údajně spáchal čtyři útoky. Státní zástupce mu navrhuje 13letý trest.

Jaromír Šálek - oslovil jednu z vytipovaných obětí.

Roman Velecký - bývalý policista, kterému žalobce navrhuje trest 11 let nepodmíněně.

Milan Vítek - bývalý policista, který oslovoval vytipované oběti. Za pět útoků mu státní zástupce navrhuje devítiletý trest.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.