Zpravodajství Brno

Betlémské světlo: Duchovní plamen skauti opatrovali až z Vídně

Velikost textu:
aktualizováno 14. 12. 2013 19:37

Brno/Vídeň - Pečlivě hlídaný tradičně není jen olympijský oheň, ale i plamen Betlémského světla. Z Vídně ho dnes v podvečer do Brna přivezli místní skauti. Po nedělní bohoslužbě v katedrále sv. Petra a Pavla si budou moci symbol moderních Vánoc odnést do svých domovů i ostatní.

Skauti přivezli Betlémské světlo
Skauti přivezli Betlémské světlo

Ve dvě hodiny odpoledne se ve Votivním kostele na Rooseveltplatz ve Vídni konala ekumenická bohoslužba. Sešli se na ní skauti z celé Evropy. S lucernami v rukou čekali, až v nich budou moci zažehnout plamen z Betléma. Mezi účastníky nechyběla ani čtveřice brněnských skautů.

Z kostela sice na vlak mířící do jihomoravské metropole děti dobíhaly na poslední chvíli, plamínek ale v lucernách zhasnout nenechaly. Do Brna Betlémské světlo cestovalo pro jistotu vlakem i autobusem. "Vždycky jsme měli doma Betlémské světlo. Nosím ho sousedům i dědečkovi do domova, takže je to radost, že ho letos můžu dokonce vézt z Vídně do Brna," řekla skautka Kateřina Kopřivová.

V neděli skauti světlo předají brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu. Moderní symbol Vánoc si Brňané budou moci poprvé odnést domů po ranní bohuslužbě v katedrále sv. Petra a Pavla.

přehrát video
Betlémské světlo v Česku

Po jednotlivých regionech se plamínek začne rozvážet až za týden. Vlaky s betlémským světlem vyrazí v sobotu 21. prosince. "Další organizace šíření betlémského světla ve farnostech a obcích již záleží na místních podmínkách. Je možné ho uchovávat na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách i u dobrovolníků," popsala před časem šíření světla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Novodobá tradice

Betlémské světloTradice šíření Betlémského světla vznikla v roce 1986 v Rakousku. Původně šlo o charitativní počin na podporu nevidomých a slabozrakých dětí. Brněnští skauti tradici do Česka přinesli po pádu komunistického režimu, když obnovili kontakty s rakouskými kolegy.

Do Betléma je každý rok pro plamínek vyslán chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Potom se světlo šíří díky skautům do celého světa.

Betlémské světlo, které připomíná místo narození Ježíše Krista, budou skauti předávat i v rámci jednotlivých místních akcí. V Jihomoravském kraji se jich chystá devatenáct, ve Zlínském kraji o sedm méně. Letošní motto Betlémského světla je: "Buďte světlem světa, ať svítí vaše světlo před lidmi."

Jak si bezpečně dopravit Betlémské světlo až domů?

Skauti dovezli do Česka betlémské světloNejprve si najděte vlak, u kterého převezmete plamínek do vlastní lampy. Vezměte s sebou alespoň dvě lucerny a dřevěné špejle na přenesení plamínku z Betléma do vaší lucerny. Světýlko pak předávejte dál.

Zdroj: Betlemskesvetlo.cz


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.