Zpravodajství Brno

Zlínští vědci testují změny pokožky. Vrásky se ukážou na 3D modelu

Velikost textu:

Zlín - Vědci ze zlínské univerzity Tomáš Bati objevili nový způsob, jak sledovat změny kůže. Díky speciálnímu 3D modelu můžou ověřit, zda omlazující krémy a lasery proti vráskám skutečně fungují. Údajný bič na klamavou reklamu, která ročně přiměje tisíce žen zakoupit drahé krém nebo podstoupit ozařování, konečně umožní exaktní sledování lidské pokožky.

Fungují krémy proti vráskám? Pomůže odpovědět 3D skener ze Zlína
Fungují krémy proti vráskám? Pomůže odpovědět 3D skener ze Zlína
Otevřít galerii
  • Fungují krémy proti vráskám? Pomůže odpovědět 3D skener ze Zlína zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Odlitek kůže se přenese do 3D modelu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • 3D skener umožní sledovat změny v kvalitě kůže zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • U kosmetiky se musí testovat nezávadnost, nikoliv účinnost zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Doposud byly změny sledovány fotografováním, což může být svým způsobem zavádějící," popsal zaběhlé postupy vedoucí výzkumného týmu Rahula Janiš. Z kůže se nejprve odstraní všechny nerovnosti, detailně se zaměří a pomocí snímání se vytvoří přesný odlitek. Skenováním odlitku se vzorek kůže přenese i do počítačového 3D modelu. Testování změn pokožky nabízí i Státní zdravotní ústav, trojrozměrné modely ale k dispozici nemá.

"Šlo o docela složitou matematicko-fyzikální otázku," dodal k náročnému programátorskému úkolu jeden z členů výzkumného týmu Vladimír Pata. Novou metodiku vědci otestovali na  dvacítce dobrovolníků různého věku. Zlínským vědcům se už podařilo prokázat účinnost biostimulačního kosmetického laseru především na kůži vystavené zakouřeným prostorám. Jeden z dobrovolníků měl po ozařování o 25 procent lepší pokožku než před zákrokem.

přehrát video
Vstup Gabriely Sluštíkové ze zlínské univerzity

Kosmetika

Kosmetiku považuje Státní ústav pro kontrolu léčiv za tzv. neléčivo. Spolu s doplňky stravy je tak potřeba doložit především zdravotní nezávadnost přípravku, nikoliv jeho účinnost. Výrobce nebo dovozce kosmetiky musí před uvedením výrobku na trh provést tzv. notifikaci, tedy registraci na krajské hygienické stanici. Kosmetika nesmí poškodit zdraví, nejedná se však o klasický léčivý přípravek na předpis, proto u ní není kontrolovaná účinnost. Kosmetické výrobky testuje Státní zdravotní ústav v Praze.

"Musíme brát v potaz fyziologické vlastnosti kůže: nemůžeme očekávat od omlazovacích metod zázraky. Proces stárnutí se nedá zastavit, můžeme ho maximálně přibrzdit," připustil Janiš. Záleží také na stravě a péči, kterou člověk pleti věnuje. Stáří kůže tak nemusí odpovídat věku dotyčného.

"Každá seriózní firma, která vyrábí přípravky a používá postupy s prokazatelným účinkem, tuto metodiku ocení. Může totiž dostat do ruky vědecký důkaz o kvalitě svého produktu," poznamenal Janiš.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.