Zpravodajství Brno

Vysvědčení z rozdělování dotací

Jihlava neprospěla, dobře na tom nejsou ani Brno a Zlín

Velikost textu:
aktualizováno 9. 12. 2013 16:33

Brno – Jak se městům daří rozdělovat veřejné prostředky formou dotací? Na otázku se snažilo odpovědět občanské sdružení Oživení. Brno i Zlín dostaly za transparentnost a kvalitu dotačních pravidel trojky a čtyřky, Jihlava by z transparentnosti musela rovnou skládat reparát.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Měla to být revoluce v rozdělování dotací nezávislé kulturní scéně. Místo toho přišlo rozčarování.  Po letech debat a protestů se nezávislým umělcům podařilo dosáhnout shody s vedením města a vytvořit nový grantový systém. Ten má poskytovat až tříleté granty, jejichž rozdělování má v gesci skupina složená nejen z politiků, ale i odborníků. 

Kolik se rozdělí a kam?

Největší města jihovýchodní Moravy a Vysočiny, tedy Brno, Zlín i Jihlava, dotacemi nejvíc podporují sport. V Brně jdou na sportovní aktivity skoro dvě třetiny z balíku dotací. Z celkové sumy 244 milionů korun jde do sportu 158 milionů. Zlín rozděluje 34 milionů, sportu dává necelou třetinu, tedy víc než 9 milionů korun. Jihlava do sportu investuje celé tři čtvrtiny všech dotací: z 52 milionů je to 40 milionů korun.

V návrhu rozpočtu na příští rok bylo pro nezávislou kulturu vyčleněno necelých dvanáct milionů korun, které měly být rozděleny podle nových pravidel. Dalších pět milionů se ale octilo mimo systém a mělo jít přímo na podporu filmového festivalu Cinema Mundi. Po nátlaku umělců a veřejnosti se vedení města rozhodlo přesunout inkriminovaných pět milionů k dotacím na sociální služby a na kulturu.

I kvůli podobným prohřeškům nedostalo Brno od občanského sdružení Oživení za rozdělování dotací právě nejlepší vysvědčení: za transparentnost dostalo tři mínus, za kvalitu dotačních pravidel známku ještě o půl stupně horší. Ze třinácti hodnocených samospráv se Brno umístilo na dvanáctém místě.

Výtka směřovala například na nezveřejňování zamítnutých žádostí. S tím ale vedení města nesouhlasí. "Není pravda, že nebývají zveřejněny. Ony jsou v tom seznamu žadatelů a je u nich uvedena nula. A může to být z různých příčin - někteří nesplní požadavky pro přidělení dotace, jsou to třeba dlouholetí žadatelé, kteří nedokáží vyúčtovat," vysvětlila náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská (ODS).

přehrát video
Jak se daří rozdělovat dotace v Brně?

"Nedostatky dotačních pravidel spočívají zejména v absenci základních náležitostí smlouvy o poskytnutí dotace. Brno selhává zejména ve vymezení pravidel pro oblast prevence zneužití dotací a neúčelné čerpání, stejně jako pro oblast prevence podvodů v žádostech o dotaci," varuje zpráva Oživení. I s tímto hodnocením náměstkyně tak docela nesouhlasí. "Kontroluje se i průběžně, jestli čerpání dotací probíhá v souladu s žádostí, kterou si dávali. A potom následně je kontrola závěrečná, kdy předkládají veškeré doklady, to se děje do 31. ledna, kdy musí všichni žadatelé dotaci vyúčtovat městu Brnu," dodala Bohuňovská.

Naopak opozice vidí v rozdělování dotací v Brně velké rezervy. "Já si pamatuju za poslední dva tři roky řadu případů, kdy Rada zasáhla do hodnocení, které procházelo komisemi a byla na něm shoda. A najednou Rada v  přidělení dotací udělala změnu, vyškrtla některé projekty a pak odmítala vysvětlit, proč to tak udělala," myslí si opoziční zastupitel Martin Ander (Strana zelených). Přiznává ale, že dílčí úspěchy se v průběhu let dostavily. "Určitě prvotním krokem je to, co se teď povedlo v oblasti kulturních dotací. Pořád nás ale čekají změny v dotacích, co se týká třeba sociálních služeb a podobně," upozornil Ander.

Brněnské vysvědčení z rozdělování dotací
Brněnské vysvědčení z rozdělování dotací

Špatně dopadla i další města v regionu. Zlín dostal za neprůhledné rozdělování dotací čtyřku, dotační pravidla má o stupeň lepší. Podle aktivistů z Oživení by městu prospělo zveřejnění dotačního kalendáře na internetových stránkách, pravidelné zdůvodňování nepodpořených žádostí či zveřejňování smluv o poskytnutých dotacích. 

Zlínské vysvědčení z rozdělování dotací
Zlínské vysvědčení z rozdělování dotací

Vůbec nejhůř ze všech měst dopadla Jihlava. "Město Jihlava se v hodnocení transparentnosti umístilo na posledním, třináctém místě, s vysokou ztrátou na všechny zbylé hodnocené samosprávy. Známka 5 se v celém hodnocení vyskytla jedině v tomto případě," uvaruje Oživení. V Jihlavě se prostřednictvím dotací přerozděluje v přepočtu na každého obyvatele více než tisíc korun ročně, přičemž zhruba 75 procent těchto prostředků město směřuje do oblasti tělovýchovy. Jihlava se na posledním, třináctém místě, umístila i v žebříčku kvality dotačních pravidel.

Jihlavské vysvědčení z rozdělování dotací
Jihlavské vysvědčení z rozdělování dotací
přehrát video
Téma rozdělování dotací v UVR

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.