Zpravodajství Brno

Brno konečně zavedlo SMS jízdenky

Velikost textu:
aktualizováno 25. 11. 2013 14:20

Brno – Brněnský dopravní podnik dnes o půlnoci spustil možnost koupit si jízdenku přes SMS. A to s více než ročním zpožděním, první tendr zablokoval antimonopolní úřad kvůli podezření z korupce. Dopravní podnik systém zatím testuje – nabízí jen dva typy jízdenek, další druhy zavede podle zájmu lidí. SMS jízdenky jsou přitom dražší než ty klasické. 

V Brně se dnes spustil systém SMS jízdenek
V Brně se dnes spustil systém SMS jízdenek
Otevřít galerii
  • V Brně se dnes spustil systém SMS jízdenek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jízdenku lze koupit přes číslo 90206 zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pro jízdenku na 75 minut stačí zaslat text BRNO, pro celodenní BRNOD zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Do dvou minut přijde potvrzovací zpráva, kterou se cestující prokáže při kontrole zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Od půlnoci si cestující po jihomoravské metropoli můžou koupit jízdenku pomocí SMS. "Dnes jsme spustili systém SMS jízdenek. Máme dva typy – jeden za 29 korun na 75 minut, druhý za 99 korun na celý den," řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Za první půlden si SMS jízdenky koupily tři stovky lidí, vlna zájmu ale podle dopravního podniku teprve přijde. Očekává, že SMS jízdenky zaujmou spíš studenty a mimobrněnské, měsíčně jich chce prodat na 80 tisíc. V jiných městech je o SMS jízdenky velký zájem, podobnou reakci cestujících proto čekají i v Brně.

přehrát video
Mluvčí Linda Hailichová o SMS jízdenkách

Nákup jízdenky přes SMS je pohodlnější – cestující nemusí hledat nejbližší automat nebo trafiku. Nemusí také u sebe mít peníze v hotovosti. SMS jízdenky platí na všech linkách, které provozuje Dopravní podnik města Brna, tedy na linkách 1 až 99 v zónách 100 a 101. Neplatí však pro cestu vlakem.

SMS jízdenky v Brně

Přestupní jízdenka na 75 minut - 29 Kč - text BRNO

Celodenní jízdenka na 24 hodin - 99 Kč - text BRNOD

Číslo: 90206

Více informací nabízí informační leták.

Další typy jízdenek, které si cestující budou moct koupit přes SMS, dopravní podnik plánuje zavést až podle zájmu lidí. Ti však už teď dávají najevo, že nejčastěji používají jízdenku nejlevnější – čtvrthodinovou za 20 korun. O nové službě vědí. "Všiml jsem si toho na facebooku, stáhl jsem si i leták ze stránek dopravního podniku," řekl jeden z cestujících. "Je to zajímavý nápad, ale moc to nevyužiju, mám předplatní jízdenku," dodal jiný.

Aby si cestující mohli jízdenku přes SMS koupit, musí mít v telefonu SIM kartu českého operátora a také aktivovanou službu Premium SMS. Pokud zprávu s jízdenkou omylem smažou, mohou požádat o přeposlání. Návody rozmístili pracovníci podniku v dopravních prostředcích, na zastávkách a automatech, lidé je najdou i na internetu.

Provize provozovateli jízdenky prodraží

SMS jízdenky však vyjdou cestující dráž než ty klasické papírové. SMS jízdenka na 90 minut stojí jen 27 korun a na celý den 90 korun. Dopravní podnik totiž z každé prodané jízdenky odvádí část zisku provozovateli služby. "Z každé jízdenky odvádíme 14,7 procent. Je to jedna z nejnižších provizí v České republice," vysvětlila mluvčí Hailichová. 

přehrát video
Filip Zdražil o SMS jízdenkách

Služba SMS jízdenek se v Brně podařila zavést se značným zpožděním. První výběrové řízení vyhlásilo město už v únoru 2012, zablokoval je ale antimonopolní úřad kvůli podezření z korupce. V druhém tendru bylo málo účastníků, vítěz tedy vzešel až ze třetího řízení. Obstát musel v přísných podmínkách, smlouvu na provozování služby získal na dva roky.

Slibuje také, že jízdenky nebude možné zneužít díky důmyslnému systému. V Praze totiž lidé používají aplikaci, ve které SMS jízdenky sdílí a na jednu tak může jet více lidí. Jízdenky přes SMS si mohou lidé koupit třeba v Ostravě, Olomouci a dalších českých městech.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.