Zpravodajství Brno

Z bioplynové stanice unikla do kanalizace kejda. Už podruhé

Velikost textu:
aktualizováno 12. 11. 2013 16:53

Kozojídky (Hodonínsko) - Už podruhé unikla z bioplynové stanice v obci Kozojídky na Hodonínsku kejda. Tekuté hnojivo se dostalo až do obecní kanalizace. Na místě aktuálně zasahuje deset hasičských jednotek, odčerpávat zemědělskou kejdu budou dva dny.

I minule pracovali hasiči na odčerpávání kejdy dva dny
I minule pracovali hasiči na odčerpávání kejdy dva dny
Otevřít galerii
  • I minule pracovali hasiči na odčerpávání kejdy dva dny zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Areál bioplynové stanice u Kozojídek na Hodonínsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kejda z bioplynové stanice unikla už v září zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Přes kanalizaci se kejda dostane i do obecního potoka zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

K podobnému úniku kejdy došlo v Kozojídkách už v září, kdy požárníci odčerpávali desítky kubíků tekutého hnojiva. I tehdy museli na místě zasahovat celý víkend. Pomocí bagrů vytvořili umělé hráze okolo bioplynové stanice.

Kromě hasičů dnes v Kozojídkách zasahuje také tišnovská chemická laboratoř. Kvůli možnému znečištění dorazili do Kozojídek i zástupci životního prostředí a Krajské hygienické stanice. Podle nich se ale místní nemusí obávat o zdroje pitné vody, ty by havárie neměla zasáhnout.

"Domnívám se, že ještě ve Veličce na některých stupních by voda mohla trochu zpěnit, ale jinak nějaké dopady na vodní zdroje v žádném případě nejsou," uvedl Petr Michna z Odboru životního prostředí ve Veselí nad Moravou. Při minulém úniku kejdy uhynulo jen deset kilogramů ryb, tentokrát by škoda měla být ještě menší, protože hasičům se podařilo riziku znečištění včas zabránit.

přehrát video
No comment: Hasičský zásah v Kozojídkách

Za nehodu pravděpodobně může špatné těsnění nádrží s kejdou, kvůli kterému musela bioplynová stanice nedávno pozastavit provoz, aby po zářijové nehodě stihla zásobníky opravit. Přesto se dnes ráno objevila nová prasklina. "Dnes jsme chtěli začít přepouštět fermentor dva, abychom opravili i to druhé období, které vlastně dnes nad ránem nevydrželo a prasklo," popsal problémy zástupce provozovatele stanice Pavel Solařík.

Odborníci budou na místě odebírat vzorky, díky kterým zjistí, zda voda v říčce Kozojídce, která dále vtéká do Veličky a Moravy, není kontaminovaná. Vedení bioplynky ale upozorňuje, že nejde o klasickou agresivní kejdu, ale o hnojivo, které je upravené pro potřeby lepšího spalování. Hasičům se podařilo kanalizaci zavčas přehradit, aby se znečištění nedostalo mimo areál bioplynky.

Kejda hospodářských zvířat (skotu, prasat, drůbeže) je tekuté statkové hnojivo, částečně zkvašená směs tuhých a tekutých výkalů hospodářských zvířat a zbytků krmiv s podílem technologické vody.

Zdroj: Wikipedie

Bioplynová stanice v Kozojídkách vyrábí elektrickou energii v podobném množství jako solární elektrárna. Bioplynka zatím fungovala jen v testovacím provozu, v dosavadních zátěžových zkouškách ale neobstála. Pravděpodobně ji nyní čeká úplné zastavení provozu, dokud se opakované problémy nepodaří vyřešit. Ačkoliv viníkovi nehody hrozí pokuta až v řádu stovek tisíc korun, konec provozu celé bioplynové stanice by znamenal milionové ztráty.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.