Zpravodajství Brno

Žena, která utýrala psa, půjde do vězení

Velikost textu:
aktualizováno 6. 11. 2013 12:10

Brno - Krajský soud v Brně dnes znovu projednal případ utýrané fenky amerického pitbulteriéra, kterou její majitelka Tereza Müllerová nechala bez jídla uvázanou na mrazu. Pes nakonec uhynul. Městský soud v Brně majitelku původně potrestal sedmiměsíčním nepodmíněným trestem. Tento verdikt potvrdil i odvolací soud. Majitelka je ale na útěku a k soudu nepřišla ani dnes.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Svou čtyřletou fenku nechala Müllerová uvázanou u domku v zahrádkářské kolonii v městské části Brno-Komárov. Pomocí vodítka ji připoutala k šicímu stroji a několik měsíců ji tak ponechala. Pes podle obžaloby dlouhodobě trpěl hlady a zimou, uhynul v únoru loňského roku na následky zápalu plic a podvýživy.

"Vzhledem ke krutosti a způsobu zacházení se psem je trest ještě mírný," uvedla předsedkyně odvolacího senátu Hana Kleinová. Zatímco dříve se v podobných případech objevovaly spíše symbolické podmíněné tresty, prvoinstanční soud ženu potrestal nepodmíněně. Müllerová by tak měla strávit sedm měsíců za mřížemi.

Sama Müllerová se proti verdiktu odvolala, k soudu dnes ale nepřišla, je totiž stíhaná na útěku. "Obžalovaná je stíhaná jako uprchlá, tzn. že se nemohla k celé věci vyjádřit. Z toho důvodu její obhájce podával odvolání, nicméně ze všech okolností je zřejmé, že to s největší pravděpodobností byla právě obžalovaná, která uvázala svoji fenku," řekl státní zástupce Jakub Jirušek. Pokud ženu policisté dopadnou, musí nastoupit k výkonu trestu. 

Utýraný pes
Utýraný pes

Pes už není věc, říká nový občanský zákoník

Nový občanský zákoník, který začne platit 1. ledna příštího roku, by v případě, že by šlo o občanskoprávní spor, v trestu rovněž přitvrdil. Podle nových paragrafů už pes není pouhá věc, ale živý tvor, který cítí stejně jako člověk. Případné týrání se tak překvalifikuje z poškození cizí věci a nově vezme v potaz i citovou újmu majitele.

Zvíře má nově "zvláštní hodnotu"

Zvířata jsou dnes právní teorií považována za věci. Nový občanský zákoník inspirovaný nejen některými zahraničními zákony (např. německým občanským zákoníkem), ale i mezinárodními smlouvami výslovně stanoví, že živé zvíře není věc, neboť jako smysly nadaný tvor má zvláštní význam a hodnotu.

Zdroj: Nový občanský zákoník

V této zahrádkářské kolonii majitelka psa uvázala
V této zahrádkářské kolonii majitelka psa uvázala

"V případě zabití zvířete pachatel nahradil jeho majiteli pouze cenu, za kterou by bylo možné toto zvíře koupit znovu, ale nijak se nezohledňují třeba náklady léčení nebo náklady citové," popsal současný právní stav náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

"Podle nového občanského zákoníku při poranění zvířete musí škůdce nahradit náklady na léčení zvířete v takové výši, v jaké by náklady vynaložil každý rozumný chovatel," vysvětlil hlavní autor nového občanského zákoníku, právník Karel Eliáš.

přehrát video
Vstup Petra Malého k dnešnímu soudu

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.