Zpravodajství Brno

Brněnské ulice pulzují politikou, na Žítkové je klid

Velikost textu:
aktualizováno 18. 10. 2013 16:45

Brno, Žítková – Do předčasných parlamentních voleb zbývá přesně týden. Zatímco ve větších městech, jako například v Brně, se na obyvatele valí politická kampaň ze všech stran, jsou i místa politikou téměř nedotčená. Například karpatská obec Žítková.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Dvou stovek obyvatel obce Žítková v Bílých Karpatech jako by se blížící se volby ani netýkaly. V obci, kterou proslavila kniha Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně, lze najít jen pár předvolebních plakátů na autobusové zastávce. Že by se některý z politiků do vesnice vydal, to se zatím nestalo. A není jisté, zda by o to místní vůbec stáli – část kvůli práci tráví celý den mimo obec, ostatní se věnují spíš přípravám na zimu. 

Volební místnosti budou otevřeny v pátek 25. 10. od 14:00 do 22:00 a v sobotu 26. 10. od 8:00 do 14:00. Hlasovací lístky by měl mít každý volič ve schránce nejpozději den před volbami.

Právě v Žítkové mají volební komise náročný úkol – s volební urnou obcházejí samoty v kopcích, kde často bydlí lidé příliš staří či nemocní, aby k urnám přišli po svých. Volební účast lidí z Kopanic se nijak nevymyká republikovému průměru. 

Na samoty Kopanic se jezdí s volební urnou
Na samoty Kopanic se jezdí s volební urnou

Voličské průkazy

Dnes mají lidé poslední možnost požádat si dopisem či elektronickou formou o voličský průkaz. Ten umožňuje voliči, který nebude moci volit ve svém volebním okrsku, aby volil jinde. Ve volbách do Poslanecké sněmovny voličský průkaz opravňuje k volbě v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky, popřípadě ve zvláštním volebním okrsku vytvořeném na ambasádě nebo konzulátu v zahraničí. Osobně lze žádost o průkaz vyřídit až do středy 23. října.

Naopak v Brně, stejně jako v dalších velkých městech, běží kampaň naplno. Už při příjezdu do Brna nenechá les billboardů nikoho na pochybách, že je před volbami. "Normálně lepíme stovku billboardů, teď až tři sta za měsíc," potvrdil pracovník reklamní agentury Milan Staněk s tím, že někdy dokonce přelepují jedno heslo druhým. Náměstí měst plní stánky a skákací hrady politických stran, rozdávají se letáčky, balonky a káva. Čí kampaň nebo program oslovil voliče nejvíc, to se dozvíme už za týden.

V Jihomoravském kraji je 968 361 voličů, kteří budou hlasovat ve 1405 volebních okrscích. Český statistický úřad si bude výsledky od volebních komisí přebírat na 62 místech.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.