Zpravodajství Brno

Kvůli sporům dočasně skončila výstava Napoleon - Austerlitz

Velikost textu:

Slavkov - Město Slavkov dnes dostalo rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, které v rámci předběžného opatření nakázalo vedení města, aby uzavřelo zámeckou expozici Napoleon - Austerlitz. Ta vznikala ve spolupráci se sdružením AusterlitzPro, které je ale s výsledným vzhledem výstavy nespokojené. S městem se proto soudí.

Zámek Slavkov
Zámek Slavkov

"Je to pro nás nepříjemné, protože to nastalo před vrcholem sezóny," připustil starosta Slavkova u Brna Ivan Charvát (ODS). Vzpomínkové akce v prosinci totiž do Slavkova každoročně lákají stovky lidí. "Máme nasmlouvané školy a zájezdy," dodal starosta, který by se rád se sdružením AusterlitzPro domluvil ještě před začátkem zimních slavnostní bitvy tří císařů.

Slavkov zámeckou výstavu na doporučení raději uzavřel, chce ale Vrchní soud v Olomouci  požádat o zrušení předběžného opatření, které uzavírku způsobilo. Město se chce co nejdříve domluvit se sdružením, které pro výstavu vytvořilo tzv. libreto - scénický námět expozice. I uzavřená výstava totiž znamená pro Slavkov provozní náklady.

Jádrem sporu je výstava Napoleon - Austerlitz
Jádrem sporu je výstava Napoleon - Austerlitz

Libreto k původní výstavě sepsal Miroslav Jandora, který ve městě dlouhodobě organizuje Napoleonské dny. "Ve Slavkově akceptovali to, co jim předal zhotovitel, i když je to v rozporu s tím, co navrhli autoři. S tím souhlasit nelze," řekl před časem Jandora. Kvůli soudním sporům pořádali letos v srpnu ve Slavkově hned dvě konkurenční oslavy francouzského císaře. "Chceme, aby se expozice dala do pořádku a otevřela se v té kvalitě, v jaké je deklarovaná," vysvětlil v minulosti Jandora důvody sporu.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.