Zpravodajství Brno

Aerační věže šly ke dnu. Potápěči je kvůli zimě sklopili

Velikost textu:

Brno - Profesionální potápěči v roli dělníků - tak vypadalo podzimní sklápění aeračních věží na Brněnské přehradě, kde dvacet věží provzdušňuje vodu proti sinicím. Na zimu je ale musí demontovat, aby jim mrazivé počasí neublížilo. Po snížení hladiny přehrady by vyčnívaly nad hladinu, poškodit by je tak mohli i bruslaři.

Za jeden den stihnou potápěči sklopit až čtyři věže
Za jeden den stihnou potápěči sklopit až čtyři věže
Otevřít galerii
  • Za jeden den stihnou potápěči sklopit až čtyři věže zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pod hladinou Brněnské přehrady se ukrývá dvacítka aeračních věží zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ročně stojí čištění přehrady deset milionů korun zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Potápěči připravili aerační věže na zimu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Brněnští potápěči dnes pomáhali sklopit aerační věže, které na přehradě od května provzdušňovaly vodu. Zařízení za desítky milionů je zakotvené v dvanáctimetrové hloubce a sahá až dva metry pod hladinu. I proto musí profesionální potápěči odmontovat horní pružný díl a věže sklopit blíže ke dnu. "Letos je krásná viditelnost, asi metr. Když se nám daří, tak za jeden den sklopíme i čtyři věže," odhadl rychlost práce potápěč Michal Procházka.

Koncem října začne Povodí Moravy postupně snižovat hladinu přehrady, aby její kapacita stačila jarnímu tání sněhu. Hladina klesne až o pět metrů. Aerační věže by tak ale začaly vyčnívat a mrazivé počasí by je mohlo zdeformovat.

Zatímco při sklápění označují polohu věží bójky na hladině, při jarním vztyčování mají potápěči náročnější úkol. Pozici aeračních věží odhadují podle GPS navigace.

Demontáž věží provádí Povodí Moravy již počtvrté. Aerační věže fungují vždy od května do září. Provzdušněnou vodu vhání blíže ke dnu, kde se usazují sinice. Kyslík ale brání jejich přemnožení. V okysličeném prostředí se jim totiž nedaří, i díky tomu byla letos Brněnská přehrada vhodná ke koupání.

přehrát video
Zazimování aeračních věží

Letos na podzim skončil evropský dotační program, ze kterého byl provoz věží financován. "Celý proces čištění Brněnské přehrady nás každoročně vyjde na deset milionů korun. V tuto chvíli to budeme hradit z vlastních prostředků a z krajských dotací," uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Jen samotné sklápění aeračních věží stojí 250 tisíc korun.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.