Zpravodajství Brno

Krajský soud: Dietrichsteinové nemají nárok na mikulovský majetek

Velikost textu:
aktualizováno 3. 10. 2013 13:57

Brno - Brněnský krajský soud dnes zamítl restituční nároky rodu Dietrichsteinů. Mercedes Dietrichsteinová před lety marně žádala o vydání stovek hektarů pozemků, mikulovského zámku a Kozího hrádku. Břeclavský soud jejím nárokům nevyhověl už v roce 2010. Majetek, zabavený jejímu otci Alexandru Dietrichsteinovi na základě Benešových dekretů, byl podle krajského soudu odebrán podle platného práva. Mercedes Dietrichsteinová se svým odvoláním neuspěla.

Mercedes Dietrichsteinová u soudu
Mercedes Dietrichsteinová u soudu
Otevřít galerii
  • Mercedes Dietrichsteinová u soudu autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Mercedes Dietrichsteinová autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Mercedes Dietrichsteinová u soudu autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Mercedes Dietrichsteinová autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Mercedes Dietrichsteinová žijící v Argentině přijela dnes do Brna, aby před krajským soudem hájila své restituční nároky. Ty ale soud zamítl, a potvrdil tak původní rozhodnutí břeclavského soudu. "Rozhodnutí mi přijde diskriminační, protože nám nedovoluje vracet se k otázkám minulosti. Jde o mé dětství, proto mám vztah ke všem objektům v Mikulově," řekla dnes Mercedes Dietrichsteinová.

Podle verdiktu z roku 2010 byl rodový majetek Dietrichsteinů zabaven v roce 1946 oprávněně. S tím potenciální dědička nesouhlasí. I dnes zopakovala, že její otec Alexandr Dietrichstein nebyl ani Němec ani kolaborant. "Rozhodnu se, zda si mám podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Pokud mi to advokáti doporučí, pak se na něj obrátím," naznačila možný budoucí vývoj sporu Dietrichsteinová. Naopak podle historika Jaroslava Šebka se znovu ukázalo, že nelze posouvat hranice restitučních nároků za rok 1948.

přehrát video
Mercedes Dietrichsteinová neuspěla se žádostí o vydání majetku

Kvůli vztahu mezi významným šlechtickým rodem na Moravě a nacistickou říší odmítl břeclavský soud majetek vydat. Ačkoliv Dietrichsteinová označila zabavení majetku za protiprávní, soud argumentoval faktem, že Benešovy dektrety byly platnou právní normou poválečné republiky. Žádné nové důkazy navíc u soudu nezazněly.

Restituční nároky Dietrichsteinové blokují v Mikulově různé stavební plány. Město a investoři nemohou stavět, dokud nebudou nároky vypořádány. Dietrichsteinová dnes žalovala Agenturu ochrany přírody a krajiny, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a několik dalších státních institucí, po kterých požadovala stovky hektarů půdy. Soud ale dnes pouze formálně upravil původní zamítavý rozsudek z Břeclavi.

O co Mercedes Dietrichsteinová žádá?

Hrobka Dietrichsteinů v MikulověMercedes Dietrichsteinová, potomek významného šlechtického rodu, žádala stát o mikulovské pozemky, tamní zámek a kamenný Kozí hrádek. Prvoinstanční soud ale žádost o vydání zamítl.

V samostatném procesu žádá také město Mikulov o vydání asi dvou stovek pozemků. Chce také Dietrichsteinskou hrobku, která leží v centru města. "Pokud by došlo k navrácení rodinné hrobky, bylo by to přirozené. To už bylo v minulosti učiněno i v případě jiných rodů," připomenula po dnešním soudu Dietrichsteinová. Po Mikulově zároveň požaduje i šest dalších objektů: dva domy na Náměstí, tři domy v ulici Nádražní a jeden dům v ulici Alfonse Muchy. Tento proces začne v listopadu letošního roku v Břeclavi.

Břeclavský soud se před lety zabýval otázkou, zda měl Alexandr Dietrichstein říšské občanství, či nikoliv. Během války nastoupil k letectvu, což by podle některých historiků nemohlo být možné, pokud by nebyl německým občanem. Zároveň však obhájce uvedl, že zatímco jiní šlechticové dosáhli na vysoké hodnosti, Alexandr Dietrichstein byl nanejvýš svobodníkem.

Sám ostatně v roce 1941 vystoupil s kritikou nacistického režimu, za což jej gestapo ve Vídni zatklo. Přestože se nepodařilo prokázat, že by poslední mikulovský pán osobně sympatizoval s nacismem, podle berlínských archivů v dotazníku uvedl, že byl krátkou dobu členem Sudetoněmecké strany. Podle Mercedes Dietrichsteinové byl ale dokument zfalšovaný.

Mikulovský zámek
Mikulovský zámek

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.