Zpravodajství Brno

Brnem po celý týden voní káva. Už třetím rokem

Velikost textu:

Brno – Brno bude až do pondělka zasvěceno milovníkům kávy. Desítky kaváren a pražíren nejen v Brně, ale i po celé republice nabídnou během Týdne kávy pestrý program, mimo jiné nové trendy v servírování, ochutnávky různých druhů kávy, chybět nebudou ani přednášky o tom, jak se káva správně pěstuje a praží a jak si nápoj doma správně připravit.

Káva
Káva

"Celosvětově připadá oslava dne kávy na 1. října. V České republice se však Mezinárodní den kávy zatím příliš neslaví. Právě to chce Brno, jakožto město kavárenské, společnými silami a touto kávou provoněnou oslavou postupně změnit," píší organizátoři na svém webu. Program týden kávy odstartoval v úterý a potrvá až do 7. října. 

Brněnské kavárny, které se do projektu zapojily, nachystaly pro své hosty na celý týden zvláštní program. "Je věnován celému příběhu kávy od jejího pěstování, přes pražení, až po způsoby přípravy a následnou konzumaci. Druhá, avšak neméně důležitá část programu se bude odehrávat přímo v zúčastněných kavárnách, a to buď v podobě kávových akcí, nebo kulturního programu," dodávají organizátoři. 

Program Týdne kávy v Brně najdete zde.

Během celého Týdne kávy mohou její příznivci navštívit Místodržitelský palác. Moravská galerie tam vystavuje sbírkové exponáty z Technického muzea v Brně, které se pojí s přípravou kávy. Každý den po jedné hodině odpoledne odpovídá cukrárna Tutti Frutti na otázky o budoucnosti. Věští tam totiž z kávové sedliny.

Čtvrteční program zve příznivce hnědého nápoje do podniku Tu Café, kde si zákazníci mohou ozdobit kávu obrázkem v rámci umění latte art. V pět hodin odpoledne přiblíží znalec kávy Jakub Fiala nejdražší kávu na světe. Přednáška se koná v J&T Banka Café.

I domácí káva může být chutná

KávovarDobrou kávu si člověk doma může udělat různými způsoby, základem ale vždy je kvalitní čerstvě pražená káva. Ideální je mít i kvalitní kávovar. Pro toho, kdo nemá pro nákup drahého přístroje dostatek prostoru nebo peněz, je alternativou takzvaná moka konvička. V moka konvičce probíhá příprava kávy pod tlakem, hlavní roli hraje horká voda, která se v konvičce přefiltrovává přes vrstvu kávy v sítku do horní oddělené nádobky. Konstruktérem konvičky byl v roce 1933 italský inženýr Alfonso Bialetti, podle kterého se někdy moka konvičkám říká také bialetky. Další možností je takzvaný French press, tedy konvice, ve které se zrnková káva zalije horkou vodou, po pár minutách se stlačí sedlina ke dnu a káva se slije.

Hosté, kteří v pátek zamíří po 15. hodině do Café Brussel, dostanou ke kávě i vlastní karikaturu. Večer bude v Caffé del Saggio patřit zájemcům o pražení kávy. Výklad jim nabídne i samotný pražírník. Odvážnější mohou zajít na tetovací workshop do Maloca café. "K dispozici budete mít pistoli, barvu, vlastní fantazii a figuranta dle domluvy a nebo části svého těla," slíbuje program Týdne kávy.

přehrát video
Jak se dělá Latte Art?

Šálek kávyPodle prodejců si loni každý dospělý vychutnal mok skoro ze tří kilogramů zrnek, ročně tak průměrný Čech vypije zhruba 400 šálků kávy. Finům, kteří ročně vypijí neuvěřitelných 12 kilogramů kávy, se ale nevyrovnáme. Obecně se káva hodně pije v severských zemích, ke kolébkám evropské kávové kultury ale patří i Itálie a Francie.

První víkendový večer zve "kafeholiky" na přednášku o pitném režimu při pití kávy do podniku Stojanovič. Nedělní odpoledne láká zase na společný piknik v areálu staré Vaňkovky. Neformální sraz tam mají kávoví nadšenci. Od šesté hodiny večer se v Café Flexaret začnou scházet milovníci pokeru. Víkend potom zakončí projekce filmu Kafe a Cigára v kavárně Mezzanine o deváté hodině večer.

Po celou dobu Týdne kávy hostí kavárny široký doprovodný program. Lidé se můžou těšit na koncerty, výstavy, přednášky, cestovatelské večery, divadelní představení, módní přehlídky nebo společenské hry.

Nápoj s tisíciletou tradicí

Pěstování kávyZa kolébku kávy, respektive kávovníku je považována etiopská oblast Kaffa (odtud možná název káva), kde si asi v 9. století pastevci všimli, že jejich kozy po požití plodů jistého keře nebývale skotačí. Z Etiopie zrnka přivezli islámští poutníci na Blízký východ, kde bylo vynalezeno pražení a mletí kávových zrn a jejich spaření horkou vodou. Do té doby se zrnka žvýkala. První kávové plantáže zakládali obchodníci v Jemenu, kde byl centrem přístav Mucha (al-Mukha - odtud název káva mocca). 

Údaje o první veřejné kavárně se různí, podle některých byla otevřena koncem 15. století v Istanbulu (Cařihradu), podle jiných počátkem 16. století v Mekce, kde byla ale brzy zakázána, neboť se v ní scházela politická opozice. První písemně doloženou veřejnou kavárnu měli v Istanbulu od roku 1554. Z muslimského světa se káva rozšířila do Evropy přes Benátky, kde byla v roce 1647 otevřena první evropská kavárna. 

KávaZa téměř tisíc let přípravy kávy vymysleli lidé řadu důmyslných technologických postupů přípravy kávového odvaru a bezpočet nápojových variant. Zprvu se vařila takzvaná turecká káva - mletá káva spařená vroucí vodou přímo v hrnku.  

Ne každému ale kávová sedlina vyhovovala, a tak se od konce 18. století začaly používat různé filtry. Ty však nezřídka braly kávě vůni či zadržely jen část pomletých zrn. Až v roce 1908 získala Němka Melitta Bentzová patent na papírový filtr. 

Etiopská kávaPočátkem 20. století se káva připravovala v perkolátorech - kávostrojích, v nichž se mletá káva vyluhovala proudící horkou vodou. Týž princip se v kávovarech používá dodnes, jen původní lihový kahan byl nahrazen elektrickým ohřevem.

Za nejlahodnější bývá dnes mnohými považována káva espresso, která se připravuje v přístrojích přetlakem vodní páry. Patent na první espresso přístroj získal v roce 1884 Ital Angelo Moriondo.  

KávaMezi Čechy je stále nejběžnější pití instantní kávy. Ta se vyrábí z pražené mleté kávy, která se uvaří a pak se z ní odpaří velký podíl vody. Vznikne tak koncentrát, který se dál zpracovává buď rozprašováním, nebo mražením. V prvním případě se kávový koncentrát s horkým vzduchem vhání do vysoké věže, kde se díky horkému vzduchu voda vypaří a zůstane sušený kávový extrakt (prášek). Při sušení mražením se koncentrát zmrazí na asi minus 40 stupňů Celsia, rozemele a led je odstraněn sublimací, čímž vznikne instantní krystalková káva.

Zdroj: ČT Brno, ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Zlínský klenot
        Zlínský klenot vydáno 14. 5. 2019 08:05 Dokument o obnově unikátní zlínské stavby, Památníku Tomáše Bati, přináší dokumentární film Zlínský klenot. Bezmála hodinový snímek, který vznikl v koprodukci brněnského studia ...
      • ČT: Vzácné knihy z křtinské fary policie našla u sousedky
        Video
        ČT: Vzácné knihy z křtinské fary policie našla u sousedky vydáno 28. 4. 2014 17:50 Křtiny - Část vzácných knih ze 17. století, které v lednu zmizely z fary ve Křtinách na Blanensku, policie našla u jedné z obyvatel. Minulou středu kriminalisté objevili při domovní ...
      • Sparta si veze ze švédského Växjö nadějnou výhru 2:1
        Sparta si veze ze švédského Växjö nadějnou výhru 2:1 aktualizováno 10. 1. 2017 23:00 Växjö - S nadějným výsledkem v zádech půjdou do domácí odvety semifinále Ligy mistrů hokejisté Sparty. Poslední český zástupce v soutěži vyhrál na ledě švédského Växjö Lakers ...
      • Brněnské studio zve do líšeňského areálu
        Brněnské studio zve do líšeňského areálu vydáno 30. 4. 2019 12:24 Příznivci televizního vysílání zamíří 8. května 2019 do České televize. Ve studiích v Praze, Brně a Ostravě se koná populární Den otevřených dveří, který veřejnoprávní ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.