Zpravodajství Brno

Soud zrušil rozsudek v případu bývalého elitního policisty Foltýna

Velikost textu:
aktualizováno 1. 10. 2013 12:44

Brno - Brněnský krajský soud dnes projednával odvolání bývalého elitního policisty Martina Foltýna. Podle obžaloby muž vydíral veterináře z Jihlavska. Tamní okresní soud jej proto poslal na tři roky za mříže. Krajský soud verdikt zrušil a celý případ vrátil k novému projednání.

Bývalý elitní policista Martin Foltýn u soudu
Bývalý elitní policista Martin Foltýn u soudu
Otevřít galerii
  • Bývalý elitní policista Martin Foltýn u soudu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bývalý elitní policista Martin Foltýn zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Martin Foltýn (vpravo) a Roman Motičák před soudem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Podnikatel Roman Motičák zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Krajský soud v Brně dnes rozhodl, že se případem musí opětovně a intenzivněji zabývat soud prvního stupně. Znovu se tak budou projednávat pachové stopy a odposlechy. Rozsudek byl proto v celém rozsahu zrušen a vrácen k novému projednání. Hodnocení důkazů jihlavským okresním soudem označil krajský soud za nelogické.

Bývalý policista Martin Foltýn čelil obvinění, že vydíral veterináře z Jihlavska. Společně se svým komplicem Zdeňkem Zapletalem, jehož podíl na celém případu musí soud znovu přezkoumat, údajně vydírali lékaře Luboše Kucharoviče. Ten dlužil peníze podnikateli Romanu Motičákovi, který si služby Foltýna a Zapletala najal.

Martin Foltýn v minulosti vedl tzv. Delta tým. Skupina elitních policistů skončila v roce 2009 kvůli kauze ubitého Vietnamce.

Podnikatel Roman Motičák byl jihlavským soudem odsouzen k pěti letům vězení s ostrahou za návod k pokusu o vydírání. Foltýnův komplic Zdeněk Zapletal byl původně zproštěn viny, krajský soud ale rozhodl, že se jeho role v případu musí znovu a důkladněji přezkoumat.

Podle obžaloby posílali Foltýn se Zapletalem výhružné dopisy. Veterinární lékař u svého domu našel také nefunkční granáty. Před dvěma lety, kdy se Foltýn se Zapletalem pokusili vypálit mu dveře od domu, byl už vydíraný lékař pod policejní ochranou. Zásahová jednotka oba muže bezprostředně poté dopadla.

Právní zástupce bývalého policisty, brněnský advokát Radek Ondruš, hájil svého klienta posttraumatickým syndromem. "Není schopný se sám úkolovat a posoudit jemné hranice toho, co je a co už není přípustné. Od čtrnácti let je v uniformě, vyrostl ve skleníku. Poté, co musel odejít od policie, se u něj rozvinul posttraumatický syndrom," řekl v květnu letošního roku Ondruš. Foltýna připodobnil k vojákovi, který se vrátil z války ve Vietnamu.

přehrát video
O případu Martina Foltýna hovoří redaktor Filip Zdražil

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.