Zpravodajství Brno

Olešnici chrání před velkou vodou systém čidel

Velikost textu:

Olešnice - Po 64 letech se obyvatelé Olešnice dočkali nového bezdrátového rozhlasu. Ten navíc dokáže více než jen obyčejná obecní hlášení. Je totiž napojený na čidla, která snímají hladinu říčky Hodonínky. V případě zvýšení hladiny oznámí rozhlas povodňovou výstrahu.

Bezdrátový systém funguje i bez elektrického proudu
Bezdrátový systém funguje i bez elektrického proudu
Otevřít galerii
  • Bezdrátový systém funguje i bez elektrického proudu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Čidla monitorují hladinu řeky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na nové ampliony čekala Olešnice 64 let zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ničivá povodeň zaplavila Olešnici v roce 2002 zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Protipovodňové opatření je instalováno na potocích v podobě čidel. Ta snímají hladinu vody. V případě že stoupá hladina, rozhlas oznámí povodňový stupeň," vysvětlil princip fungování Karel Kubíček z Městského úřadu Olešnice. Bezdrátový rozhlas navíc funguje i bez elektřiny.

Systém bezdrátových amplionů stál více než milion korun a je nejmodernějším v kraji. Dříve fungovalo protipovodňové varování tak, že člověk, který si všiml narůstající hladiny, riziko oznámil na radnici. Odtud se pak vyhlásil stav nouze. Nyní funguje výstraha automaticky.

Obyvatelé Olešnice jsou rádi, že za ně hladinu říčky hlídají čidla. Hodonínka jim totiž v minulosti nedala spát, když se v roce 2002 vylila z koryta a zničila 113 domů.

Stále více lidí se z obavy před velkou vodou nechává zaregistrovat do informační sítě, která jim v případě nebezpečí zašle varovnou SMS zprávu. Například ve Zlíně funguje podobný systém už rok, zatím rozesílá hlášení třicítce registrovaných občanů.

Poslechněte si různé druhy varovných signálů: Rozeznáte požární poplach od všeobecného ohrožení a zkoušky sirén? Pokud se z hlásiče ozve varovný signál, další informace k události získají lidé z veřejnoprávních médií - České televize nebo Českého rozhlasu.

přehrát video
Téma sirén v UvR

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.