Zpravodajství Brno

Divadelníci dál bojují za uličku Václava Havla

Velikost textu:

Brno - Happeningem Ať žije Václav upozornili divadelníci ze známé brněnské scény Husa na provázku na malou uličku v centru města. Chtějí ji totiž pojmenovat po Václavu Havlovi. Zda nenápadná ulička ponese jméno prvního českého prezidenta rozhodnou zastupitelé v polovině října.

Fotky bývalého prezidenta ozdobily zatím bezejmennou uličku
Fotky bývalého prezidenta ozdobily zatím bezejmennou uličku
Otevřít galerii
  • Fotky bývalého prezidenta ozdobily zatím bezejmennou uličku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ještě loni nebyla ulice ani vydlážděná zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Happening Ať žije Václav zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pocta Václavu Havlovi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Přestože divadelníci za Havlovu uličku bojují, jeho jméno není jediným favoritem. Cesta vedoucí nedaleko divadla Husa na provázku leží mezi dvěma objekty Moravského zemského muzea. To navrhlo vlastního kandidáta. "Naši kolegové navrhli pojmenovat ji po zakladateli muzea, který se jmenoval Karel André. Byl to renesanční člověk - umělec, filosof," vysvětlila mluvčí Eva Pánková. Ve hře je také profesor fyziologie rostlin Jan Calábek.

Herci a umělci z Husy na provázku, která sídlí nedaleko bezejmenné uličky, už podruhé v místě uspořádali happening. Chování některých účastníků se ale při minulé akci setkalo s kritikou. "Nemůžeme nikomu zakázat pohyb ve veřejném prostoru, ale přáli bychom si, aby se k němu přistupovalo opatrně, aby nebyly fasády našich budov pomalovávány," naznačila příčinu nevole Pánková.

Účastníci proto fotografie Václava Havla drželi pouze v rukou. Akce se konala v rámci oslav 45. výročí divadla Husa na provázku.

přehrát video
O uličce Václava Havla hovoří režisér Vladimír Morávek

Jméno ulice musí schválit zastupitelé

Podle starosty Brna-středu Libora Šťástky (ODS) má veřejný prostor v centru města náležité parametry, aby získal jméno. Zda ale bude Václava Havla, je předmětem debat.

První myšlenka na pojmenování krátké ulice vedoucí ze Zelného trhu do Denisových sadů se objevila už na konci loňského roku. Přišel s ní režisér divadla Husa na provázku Vladimír Morávek a brněnští Sokolové.

Nové pojmenování ulice musí vždy projít třemi stupni schvalování, kdy se k návrhu vyjádří magistrátní pracovní skupina pro názvosloví, zastupitelstvo městské části a v neposlední řadě zastupitelstvo Brna. Divadelníci v minulosti pro uličku navrhovali i jméno Franty Kocourka.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Dvě ankety a dvakrát zfalšované

Odpůrci ale uzpornili, že by jméno prvního prezidenta České republiky měla nést spíše významnější ulice, než drobná ulička za divadlem. Městská část Brno-střed proto nechala na svých webových stránkách hlasovat, objevilo se ale podezření, že internetovou anketu někdo zmanipuloval. Negativní hlasy totiž přibývaly ve vlnách.

Podruhé Brno-střed nechalo lidi hlasovat pomocí klasických papírových lístků, i tentokrát ale výsledek nebyl objektivní. Objevily se falešné nakopírované hlasovací formuláře. Pro zastupitele Brna-středu je ale anketní hlas lidu pouze poradní. Rozhodnout o jméně musí sami.

Uličku zdobily fotografie z Havlova prezidentského období
Uličku zdobily fotografie z Havlova prezidentského období
Více fotek
  • Uličku zdobily fotografie z Havlova prezidentského období zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/47/4671/467075.jpg
  • Happening pro uličku Václava Havla zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/47/4671/467067.jpg
  • Přejmenování uličky přišli podpořit i divadelníci v maskách zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/47/4671/467074.jpg
  • Zamýšlený název uličky označil plakát na zábradlí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/47/4671/467066.jpg

Nejvíce přejmenovaných ulic? V 90. letech

Po osobnostech je v Brně pojmenována asi třetina ulic. Zbytek tvoří místopisné názvy. Zatím poslední jméno nese ulice v městské části Černovice. Místní rodák a odborník na radiolokaci, Vlastimil Pech, dostal ulici v tamní průmyslové zóně.

Přejmenovat nejednu ulici muselo vedení Brna na počátku 90. let. Název tehdy změnily tři stovky ulic, asi 120 tisíc Brňanů si kvůli tomu měnilo doklady. "V roce 1990 jsme přistoupili k tomu, že jsem měnili názvy ulic, pokud jsme měli vhodnou osobu, takzvanou dedikací, to znamená, že název zůstane stejný, ale změní se pouze osoba," vysvětlila Eva Kubánková, předsedkyně brněnské pracovní skupiny pro názvosloví.

Jednou z takových ulic byla například Nejedlého v Brně-Lesné. Zatímco za minulého režimu nesla jméno po komunistickém ministru školství Zdeňku Nejedlém, nyní je jejím "patronem" malíř Otakar Nejedlý.

Ulice Nejedlého
Ulice Nejedlého

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.