Zpravodajství Brno

Za chemickými pokusy míří děti do laboratoří. Masarykova univerzita otevírá Bioskop

Velikost textu:

Brno - Bílý plášť nemusí vždy znamenat jen nudného vědce - takové poselství má nové vědecké centrum Masarykovy univerzity, které popularizuje chemii, fyziku i biologii. Než vynakládat peníze na drahé školní vybavení, je pro některé základní školy výhodnější svěřit experimenty do rukou odborníků, kteří dětem předvedou laboratorní pokusy v profesionálních laboratořích.

Laboratoře mohou navštívit děti ze základních i středních škol
Laboratoře mohou navštívit děti ze základních i středních škol

Speciální vědecké a výukové centrum Bioskop nabídne dětem i veřejnosti možnost vyzkoušet si práci ve skutečných laboratořích. Ve spolupráci s vídeňskou Vienna Open Lab představí brněnské středisko svět vědy v novém světle. Bioskop navíc nabízí kurzy pro několik věkových kategorií. Bílý plášť tak mohou obléknout nejmenší děti na prvním stupni základní školy i středoškoláci. V budoucnu se přednášky zaměří například také na seniory.

Výukové kurzy Bioskopu jsou až do června příštího roku plně hrazené z dotací Evropské unie, tudíž za ně školy nemusí platit. Později ale budou muset školy přispívat alespoň na laboratorní materiál. Zatím se jim ale návštěva Bioskopu vyplatí, nemusí pořizovat drahé laboratorní vybavení, aby dětem ukázaly například oblíbený pokus s chrlící sopkou z dichromanu amonného.

  • Do června roku 2014 školy za kurzy platit nemusí
    Do června roku 2014 školy za kurzy platit nemusí zdroj: bioskop.muni.cz
  • Projekt Bioskop má za cíl popularizovat vědu u dětí
    Projekt Bioskop má za cíl popularizovat vědu u dětí zdroj: bioskop.muni.cz

Jednotlivé kurzy mají různou délku: menší děti v laboratoři stráví devadesát minut, ty větší i pět hodin. Některé programy nabízí centrum také v angličtině.

Vybavit chemickou učebnu je pro některé základní školy problém. Ideální třída by měla mít například digestoř na odvětrávání. Škola má navíc k dispozici jen omezené množství druhů chemikálií, s jejichž skladováním rovněž může být problém. Pro řadu základních škol je proto nabídka vybaveného vědeckého centra lepším řešením.

  • Učební pomůcky
    Učební pomůcky zdroj: ČT Brno
  • Učebna chemie
    Učebna chemie zdroj: ČT Brno

"Ve škole pokusy neděláme, ale chtěl bych je dělat," prozradil při návštěvě brněnského Bioskopu druhák Jonáš Krejčí. Na nejedné základní škole je chemie či fyzika jen teoretickým předmětem z učebnic. "Máme odborné učebny, ale vzhledem k množství žáků slouží i jako kmenové. Pokusy sice děláme, ale třída, která má v učebně trvalé zázemí, se neustále stěhuje po škole," připustil ředitel kuřimské základní školy Richard Mach.

přehrát video
No comment: chemie ve škole a v centru Bioskop

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.