Zpravodajství Brno

Kino Scala začne znovu promítat v polovině října

Velikost textu:

Brno – Po téměř dvou letech se brněnské kino Scala znovu otevře návštěvníkům. Dělníci právě dokončují rozsáhlou rekonstrukci, která má kinu vdechnout nový život. O provoz kina se postará Masarykova univerzita, pronajala si ho od města na dvacet let. Prostory Scaly využije pro výuku, konference a promítání filmů nejen pro studenty.

Kino Scala se návštěvníkům znovu otevře v polovině října
Kino Scala se návštěvníkům znovu otevře v polovině října

Po několika týdnech se opravy kina Scala chýlí ke konci. Dělníci dokončují stavbu nového pódia, v sále už položili nové koberce. "Končí špinavé procesy, v tuto chvíli začínáme uklízet. Začnou se instalovat zpět opravené nebo přečalouněné sedačky a v posledním týdnu v září proběhne kompletní digitalizace," popsal ředitel kina Scala Radek Pernica. 

Vysoká škola chce kino využívat jako multifunkční sál pro přednášky, konference i společenské akce. Pravidelně se v něm budou promítat i filmy. "Počítá se s tím, že se zde rozjede takzvané studentské kino, kdy se studenti budou sami spolupodílet na přípravě programu a dramaturgii v rámci své praxe," vysvětlila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

přehrát video
NO COMMENT: Jak aktuálně vypadá stav kina Scala?

První návštěvníky opravené kino přivítá 14. října snímkem Člověk a jeho dům. "Scala  se bude profilovat jako kino mnoha žánrů. Diváci zde určitě mimo klasické filmové produkce naleznou i alternativní obsahy," slíbil Pernica.

Kino Scala nevydělávalo, proto ho město zavřelo

Kino po více než osmdesáti letech fungování Brno uzavřelo na sklonku roku 2011. Důvody byly podle vedení města ekonomické – do Scaly chodilo málo diváků a kino prodělávalo.

Dělníci dokončují poslední práce
Dělníci dokončují poslední práce

Brno kvůli tomuto kroku čelilo obrovské kritice. Za selhání města ho označil i vedoucí ústavu filmu Masarykovy univerzity Jiří Voráč. "Vezměme si analogii z pohostinství: hospoda nabízí trvale mizernou obsluhu, takže není divu, že jí mizí hosté, přičemž řádný hospodář by takovou situaci jistě řešil tím, že by vyměnil personál a jídelníček, nikoli tím, že by zavřel krám," uvedl tehdy Voráč. 

Ani nesouhlasné projevy uzavření Scaly nezabránily. Město ale začalo jednat s Masarykovou univerzitou o možnostech pronájmu. Univerzita si budovu pronajala do roku 2033, platí za ni nájemné ve výši 1,8 milionu korun ročně. Peníze se město zavázalo použít na rekonstrukci nemovitosti.

Život kina Scala

Kino ScalaKino zahájilo svůj provoz 28. prosince 1929 pod názvem Bio Dopz (zkratka Družstva obchodních a průmyslových zaměstnanců) a původně mělo 800 sedadel. Roku 1931 se počet sedadel navýšil na 1012 a název byl změněn na Bio Scala.

Brzy po konci německé okupace (1945) dostalo kino nový název – Moskva. Po dvojí adaptaci s moderním vybavením byl počet sedadel snížen na 478. V 80. letech bylo kino Moskva prémiovým kinem a řadilo se mezi nejmodernější v Brně. Kino se dočkalo ozvučení ve formátu Dolby Stereo SR.

Po Sametové revoluci bylo kinu vráceno dřívější jméno Scala. Po otevření multikin však začal být provoz kina ztrátový a tak kino 22. prosince 2011 dopoledním promítáním pro školy ukončilo provoz coby městské kino a hledal se pro ně nový provozovatel. Tím se stala Masarykova univerzita, která si kino pronajala do roku 2033.

(zdroj: Wikipedie)


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.