Zpravodajství Brno

Soud znovu projednal obchod s leteckým petrolejem. Vaškůj vinu odmítá

Velikost textu:
aktualizováno 9. 9. 2013 14:24

Zlín -  Krajský soud ve Zlíně dnes opět otevřel případ obchodování s leteckým petrolejem. Podnikatel Roman Vaškůj je spolu s dalšími třemi komplici obžalován z daňových úniků. Stát údajně připravil o 157 milionů korun, když dovážel letecký petrolej, který je od daně osvobozen. Později jej podle žalobce prodával čerpacím stanicím.

Roman Vaškůj u soudu 20. května 2013
Roman Vaškůj u soudu 20. května 2013

Už dříve trestaný zlínský podnikatel čelí obvinění, že od června roku 2004 dovážel ze zahraničí letecký petrolej pro svoji leteckou společnost Discovery Travel. Z osmnácti milionů litrů jich ale v motorech letadel skočilo jen 2,6 milionů. Zbytek měl obžalovaný prodávat čerpacím stanicím. Letecký petrolej je totiž osvobozen od spotřební daně z minerálních olejů.

Při posledním soudím líčení, v květnu letošního roku, Vaškůj vinu plně odmítl. Podle svých slov měl s firmou velké plány. Společnost založená v červnu roku 2004 ale po šesti měsících skončila v konkurzu. Klientům původně slibovala lety z Kunovic do Prahy nebo z Prahy do Antverp. Sen o silné regionální letecké společnosti se Vaškůjovi ale nesplnil. Soudní proces s Vaškůjem jen tak neskončí, jen samotný spis má tisíce stran. Dnes u soudu vypovídali svědci.

Zlínský podnikatel byl už v minulosti odsouzen na sedm a půl roku za podvody s palivy z let 1994 a 1995. Tehdy měl státu způsobit škodu více než půl miliardy korun. Po podmínečném propuštění se Vaškůj stal ředitelem rakouského hotelu. Právě rakouští policisté jej nakonec dopadli, ale až na druhý pokus. Při prvním zatýkání se Vaškůj legitimoval falešnými doklady.

Spolu s Romanem Vaškůjem stojí před soudem ještě tři další muži - Stanislav Nedbálek, který ve zkrachovalé letecké společnosti zastával pozici předsedy představenstva, Radomír Vybíral, jenž pracoval jako prodejce pohonných hmot, a úředník Dušan Gajdošík, který podle obžaloby skupině pomáhal s distribucí leteckého petroleje. Dnes u soudu vypovídal například Vojtěch Šmakal, známý Vybírala i Gajdošíka. Podle svých slov si ale nedokázal vybavit, zda v Kunovicích stáčel palivo z cisteren. Všem obžalovaným hrozí až deset let vězení.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.