Zpravodajství Brno

Bobycentrum: stále zavřené a bez elektřiny

Velikost textu:
aktualizováno 2. 9. 2013 15:00

Brno - Informaci z konce července, že se během několika dnů areál Bobycentrum opět otevře, provozovatelé nenaplnili. Brněnský komplex Bobycentrum zůstává i nadále bez dodávek elektřiny, plynu a vody. Na dveřích se proto objevila cedule s nápisem "Z technických důvodů zavřeno." Podle nového vedení by se měl areál znovu otevřít do 20. září. Bobycentrum i přesto přišlo o některé nasmlouvané akce - přesunul se plánovaný koncert Suzi Quatro i show Zdeňka Izera.

 

Bobycentrum
Bobycentrum

Provozovatelé původně slíbili otevřít Bobycentrum v průběhu srpna. Areál je však prázdný a elektřina stále nefunguje. Mimo provoz je tak čtyřhvězdičkový hotel, restaurace i ostatní služby. České televizi se podařilo zjistit, že jednání o znovuotevření centra jsou v plném proudu. Elektřina by se měla opět zapojit do poloviny září.

Centrum fungovalo do poloviny července. Vedení dluží zaměstnancům na výplatách, podnikatelé v areálu mají zavřeno a nevydělávají. Zaměstnanci nicméně doufají, že se do práce brzy vrátí. Tři pracovnice Bobycentra podaly v minulosti návrh na insolvenční řízení proti svému zaměstnavateli, který jim neplatil. Krajský soud ale tuto žádost zamítl, Bobycentrum se tak insolvenci nakonec vyhnulo. S velkými věřiteli vedení společnosti dál vyjednává.

V posledních čtyřech letech hotel vedl slovinský podnikatel Tomaž Koprol. Postupně ale ubývalo hostů, odcházeli zaměstnanci, a naopak přibývalo nezaplacených faktur. Na konci července se tedy změnilo vedení – do své kompetence si hotel údajně vzal zpět Daniel Šorm, který areál vydražil před deseti lety. K němu teď ve společnosti Bobycentum přibyl podle obchodního rejstříku jednatel Václav Tomsa.

Komplex je bez elektřiny, přívod má být obnoven do poloviny září
Komplex je bez elektřiny, přívod má být obnoven do poloviny září

Hotel se měl podle původních slibů nového vedení otevřít během několika málo dní. Technik hotelu Václav Krejčí v červenci tvrdil, že lidé o ubytování v hotelu stále mají zájem, potvrdil i akce nasmlouvané na podzim. Ne všechny ale v Bobycentru zůstanou.

Brněnská agentura Brno koncert přesunula dvě své akce, které se původně v areálu na Sportovní měly konat. Jediný koncert Suzi Quatro v České republice se přemístí do haly Vodova. Show Zdeňka Izera zase najde zázemí v Semilassu. Pořadatelé se rozhodli obě akce přesunout preventivně, aby se vyhnuli případnému stresu, pokud by se nepodařilo s dostatečným předstihem obnovit dodávky elektřiny. Podobný osud má i plánovaný koncert britské kapely Uriah Heep, který se bude konat 20. září na stadionu v Kounicově ulici.

  • Bobycentrum letos slaví dvacáté výročí
    Bobycentrum letos slaví dvacáté výročí zdroj: ČT Brno
  • Dvě říjnové akce se už z Bobycentra přesunuly jinam
    Dvě říjnové akce se už z Bobycentra přesunuly jinam zdroj: ČT Brno

Historie brněnského Bobycentra

1993 - Sportovně-zábavní areál včetně hotelu nechal za Lužánkami postavit podnikatel Lubomír Hrstka, bývalý hráč a trenér Komety a také majitel fotbalového klubu Boby. Areál tehdy stál neuvěřitelnou jednu miliardu korun, vznikl za pouhý rok a získal titul Stavba roku. Hotel s restaurací pojal tři stovky lidí, na diskotéku se jich vešlo až sedm set. Zábavní hala měla kapacitu dva a půl tisíce návštěvníků. Lidé si v areálu mohli zahrát squash, tenis, kuželky nebo fotbal, mohli také chodit do fitness centra či sauny. V areálu byla pivnice, cukrárna, kasino, nákupní středisko, pasáž s menšími obchody a lékařské pracoviště. Boby centrum se stalo symbolem porevolučního rozmachu Brna.

1998 - Majitel Hrstka začal mít dluhy. Areál totiž postavil na pozemcích města, kterému musel platit nájem. Do roku 1996 byl fixní, od roku 1997 tržní. Pouhý rok po zavedení tržního nájmu dlužil Hrstka šest milionů korun.

2000 - Na Hrstkovu akciovou společnost Boby-sport byl vyhlášen konkurs. O rok později byl Hrstka odsouzen ke třem letům vězení.

2001 - V Bobycentru se poprvé konala volba královny krásy, Miss ČR. Tou se tehdy stala Diana Kobzanová. V Bobycentru se pak Miss volila až do roku 2008 (s výjimkou dvou let, kdy dívky soutěžily v karlovarském Grand hotelu Pupp). Kromě finálových večerů Miss se v Boby centru pravidelně konaly i mezinárodní taneční soutěže, silvestrovské oslavy, koncerty českých i zahraničních hvězd nebo legendární technoparty Apokalypsa.

2003 - Areál koupil v aukci podnikatel Daniel Šorm za 231 milionů korun. O rok později chtěl od města odkoupit pozemek, jehož cena tehdy byla sedmdesát milionů. Dostal se dokonce k soudu – za pomluvu politiků z ODS. Tvrdil totiž, že mu tehdejší primátor Richard Svoboda a královopolský starosta Ivan Kopečný nabídli pozemek za cenu o víc než polovinu nižní, pokud jim dá milionový úplatek. Soud nakonec jejich vinu neuznal a Šorm musel zaplatit stotisícovou pokutu. Daniel Šorm měl nakonec podobně jako Hrstka problémy se splácením nájmu za pozemek. Městu dlužil téměř dvacet milionů korun. Přesto zůstává jednatelem společnosti Bobycentrum dodnes.

2009 - Bobycentrum převzal slovinský milionář Loris Požar, majitel nadnárodní sítě kasin. Spekulovalo se proto o přestavbě hotelu na obří hazardní centrum. 

2013 - Bobycentrum se v půlce července zavřelo. V obchodním rejstříku se vedle Šorma objevilo jméno dalšího jednatele – turnovského podnikatele Václava Tomsy. Zároveň z rejstříku zmizelo jméno slovinského jednatele Tomaže Koprola, který hotel v minulosti vedl.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.