Zpravodajství Brno

Ministryně Benešová znovu jednala o společném sídle soudců a žalobců

Velikost textu:
aktualizováno 26. 8. 2013 15:10

Brno - Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (nez.) se dnes vrátila do Brna, aby znovu jednala o novém sídle pro Nejvyšší soud (NS) a Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Obě instituce zůstanou v Brně, nutně potřebují nové prostory. S jejich hledáním chce pomoct i město. Na investici do stavby nového sídla nebo na rekonstrukci nějaké starší budovy ale budou peníze nejdříve v roce 2015.

Žalobci se tísní v budově v Jezuitské ulici v Brně
Žalobci se tísní v budově v Jezuitské ulici v Brně
Otevřít galerii
  • Žalobci se tísní v budově v Jezuitské ulici v Brně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nejvyšší státní zastupitelství zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jednání Marie Benešové s primátorem Romanem Onderkou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Marie Benešov přijela do Brna jednat o stěhování NSZ a NS zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"V současné době nemáme tolik prostředků, abychom to mohli realizovat už příští rok. Přednost dostane justiční budova v Ústí nad Labem, která byla třikrát zatopena a je v havarijním stavu. Sídlo Nejvyššího soudu a Nejvyššího státního zastupitelství je ale druhé v pořadí," řekla ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová.

Podle ní na plánu nic nezmění ani fakt, že v úřadu ji po předčasných volbách vystřídá jiný ministr. "Každý, kdo přijde, tak pochopí, že je to do budoucna nutnost. I můj nástupce to určitě pochopí," reagovala Benešová.

přehrát video
Marie Benešová o tom, proč je potřeba nové sídlo NSZ a NS

Benešová se dnes kvůli plánovanému stěhování soudců a žalobců sešla s primátorem Brna Romanem Onderkou (ČSSD). Ten naznačil, že už má představu o místě, kam by se soudci a žalobci mohli přesunout. Konkrétní ale být nechce, prý aby nenahrál spekulantům. "Z mé strany bylo jasně řečeno, že jakákoliv varianta, tedy stavba nového sídla nebo rekonstrukce nějaké budovy, je možná a že jsme připraveni pomoci. Ve hře je i varianta nějaké společné budovy, protože Brno má stále dost úředníků v pronajatých budovách. I pro nás je to otázka možných úspor," řekl primátor Roman Onderka (ČSSD) s tím, že rozhodnutí musí přijít ze strany justice.

Benešová přijela kvůli novému sídlu do Brna už na začátku srpna. Tehdy zdůraznila, že stěhování je nutné, protože obě instituce teď sídlí ve stísněných prostorách a musí využívat i velmi nevýhodné pronájmy. Jaký je rozpočet spojený s předpokládanou stavbou, to zatím není známo, stejně tak ani lokalita.

  • Do budovy Nejvyššího soudu zatéká
    Do budovy Nejvyššího soudu zatéká zdroj: ČT Brno
  • Do budovy Nejvyššího soudu zatéká
    Do budovy Nejvyššího soudu zatéká zdroj: ČT Brno

Jak vypadá Nejvyšší soud teď?

V době, kdy Nejvyšší soud vznikl, řešil 800 věcí a pracovalo v něm 62 zaměstnanců. V současnosti je to okolo sedmi tisíc věcí, na soudu pracuje 260 zaměstnanců. "Budova rozhodně nevyhovuje nejen z hlediska pracovních podmínek, ale i z hlediska nároků, které jsou kladeny na důstojnost NS. Soud plní i reprezentativní roli, pořádáme řadu konferencí a semináře, ale v zásadě nemáme ani jednací sál. Náš sál totiž současně slouží jako knihovna," řekla předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová.

Do budovy Nejvyššího soudu zatékáDo budovy navíc při deštích pravidelně zatéká. "Voda nám pak teče i po schodech," řekla Brožová. Naplánovat nezbytné opravy není jednoduché – dům je totiž památkově chráněn. NS je v něm navíc jen v pronájmu. "Je to vždycky problém, když Nejvyšší soud je v nájemním vztahu. Je to v napětí s požadavkem soudcovské nezávislosti," dodala Brožová.

Kvůli tomu, že soud je za hranicí svojí kapacity, musí mít pronajaté další prostory. "Dochází běžně k situaci, kdy musíme spisy přenášet po ulici, po veřejných prostranstvích. Samozřejmě je to za asistence justiční stráže, nicméně je to velmi rizikové nastavení funkčnosti NS," uzavřela Brožová s tím, že pokud jde o termín stěhování, tak už včera bylo pozdě.

přehrát video
Předsedkyně NS Iva Brožová o nevyhovujícím stavu budovy

Nejvyšší soud sídlí v Burešově a Nejvyšší státní zastupitelství v Jezuitské ulici. I když by v budoucnu obě instituce měly sdílet jeden objekt, bude rozdělen na dvě samostatné části. Podle předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové je to nutné. "Nám jde o to, aby byl projekt uchopen tak, aby nedošlo k vytváření prostoru, o kterém by se dalo říkat, že se spravedlnost domlouvá po chodbách. Může to být jeden dům, ale rozhodně to od sebe musí být oddělené," myslí si Brožová.

Podle Benešové ale oddělení soudců a žalobců nemusí být nijak přísné. "Když budou chtít, tak se stejně potkají. Ale samozřejmě by se mělo dbát na to, aby byly obě instituce autonomní a aby zachovávaly to, co zachovávat mají," dodala dnes Benešová.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.