Zpravodajství Brno

Břeclav opraví novogotickou židovskou kapli

Velikost textu:

Břeclav - Zchátralá židovská obřadní síň v Břeclavi se dočká opravy. Vedení města dostalo na rekonstrukci památky devítimilionovou dotaci. Stavební práce se ale musí stihnout do konce roku 2015, jinak město o dotaci přijde.

Kaple léta chátrala
Kaple léta chátrala
Otevřít galerii
  • Kaple léta chátrala zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V kapli se břeclavští židé loučili se svými zemřelými zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Obřadní síň je součástí chráněného židovského areálu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kaple je zmenšeninou kostela Navštívení Panny Marie v Poštorné zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Židovská obřadní kaple v Břeclavi pochází z roku 1892. Dlouhá léta se v ní břeclavští židé loučili se svými blízkými, pak roky chátrala. Nyní město uspělo s plánem na její záchranu, devítimilionovou evropskou dotaci se radnici podařilo získat až napotřetí. 

Ani přislíbené miliony ale na opravu zdaleka stačit nebudou. "Je to památkově chráněný objekt, takže budeme jednat s památkáři, jestli vitráže musí být takové nebo jiné a kolik restaurátorských prací tam bude. To bude hlavní pro nacenění," vysvětlil místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek (ČSSD). 

přehrát video
O židovské kapli hovoří historička Alena Káňová

Stavaře bude tlačit čas - historicky hodnotnou památku musí stihnout opravit dokonce roku 2015, jinak přijdou o dotace. Zdevastovaná kaple by se přitom měla proměnit v místo konání výstav a koncertů. 

"Obřadní síň je součástí také kulturně chráněného židovského areálu. Jsou tu cenné barokní náhrobky z 18. století, památkově chráněný domek hrobníka taky z roku 1892. Unikátní je i to, že celý areál je vytvořený z produktů tehdejší významné knížecí poštorenské keramičky," upřesnila historička Alena Káňová. 

Břeclavská židovská kaple má ještě jeden unikát - je zmenšenou obdobou kostela Navštívení Panny Marie v Poštorné, který patří k břeclavským skvostům. 

  • Stavební práce se musí stihnout do konce roku 2015
    Stavební práce se musí stihnout do konce roku 2015 zdroj: ČT Brno
  • Kaple je zmenšeninou kostela Navštívení Panny Marie v Poštorné
    Kaple je zmenšeninou kostela Navštívení Panny Marie v Poštorné zdroj: ČT Brno

Židovský hřbitov v Břeclavi

Židovský hřbitov v BřeclaviHřbitov byl založen pravděpodobně ve druhé polovině 17. století. Na ploše více než sedm tisíc metrů čtverečních se dnes nalézá asi 300 náhrobních kamenů, z nichž nejstarší dochované pocházejí z počátku 18. století. Převládá bohatší barokní plastická výzdoba, vždy s hebrejským nápisem. V 80. letech 20. století byl zpustošený hřbitov určen k likvidaci a podstatná část náhrobků byla odvezena. V letech 1991–1993 nechalo město Břeclav provést parkovou úpravu areálu a dochované staré náhrobky nově osadit. Dnes je hřbitov kulturní památkou. 

Zdroj: Městské muzeum a galerie v Břeclavi


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.