Zpravodajství Brno

Soud s hlavními aktéry metanolové kauzy začne možná už na podzim

Velikost textu:

Brno - Ve Zlíně vrcholí přípravy na kauzu roku - možná už v listopadu by mohl začít soudní proces s hlavními aktéry metanolové kauzy. Policie ještě čeká na znalecké posudky, spis má předat státnímu zástupci v průběhu září. Státní zástupce Roman Kafka dnes České televizi poskytl exkluzivní rozhovor - poslední před zahájením soudního procesu.

Methylalkohol
Methylalkohol

"Zatím nemáme k dispozici znalecké posudky z oboru soudního lékařství. Naši kriminalisté musejí obesílat asi 350 poškozených nebo příbuzných. Musí je informovat a pokud by se připojili k trestnímu řízení, tak znovu poučit," vyjmenovala mluvčí policie Zlínského kraje Jana Macalíková.

Hotovo by policisté měli mít během září. V říjnu se chce státní zástupce Roman Kafka pustit do psaní obžalob. Práce mu potrvá nejméně šest týdnů. "Předpokládám, že možná už v listopadu by věc mohla být před soudem," nastínil harmonogram Kafka.

přehrát video
Státní zástupce Roman Kafka o kauze

K soudu se chystá i Alena Valsová ze Zlína. S přítelem byli jedni z prvních, které kvůli otravě jedovatým metylalkoholem přijali ve zlínské nemocnici. Paní Valsová dodnes hůř slyší, její přítel je téměř slepý. "Myslím si, že to znovu otevře tu ránu. Oba dva se léčíme, chodíme k psychiatrovi a bereme psychofarmaka," popsala Alena Valsová.

Kdo může za otrávení desítek lidí?

Před zlínským soudem se bude zpovídat celkem 32 lidí. Hlavními obžalovanými jsou Rudolf Fian a Tomáš Křepela, kteří údajně smrtící metanolovou směs namíchali. Právě oni ji předali Jiřímu Vaculovi a ten pak dalších distributorům. Jmenovaná trojice je stále ve vazbě. Celkem sedmi lidem hrozí za úmyslné obecné ohrožení až doživotí.

"S ohledem na počet svědků, které bude potřeba vyslechnout, s ohledem na výslechy obžalovaných, které budou mnohdy poměrně rozsáhlé, předpokládám, že soudní proces by mohl trvat půl roku až rok," myslí si státní zástupce Kafka.

Na kauzu doplatili čeští výrobci alkoholu

Kauza dramaticky zahýbala s trhem s alkoholem v Česku. Jen tak na ni nezapomenou třeba v likérce Rudolf Jelínek. Vloni kvůli prohibici firma skončila téměř ve dvacetimilionové ztrátě.

Likérka Rudolf Jelínek
Likérka Rudolf Jelínek

Na skladech má likérka stále starší neprodané výrobky, u kterých ještě nepřelepila starý kolek tím novým. "Věřím, že to do konce října zvládneme. Dá se říct, že do roka a do dne budeme alespoň technicky s metanolovou kauzou vypořádáni," řekl ředitel likérky Pavel Dvořáček.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.