Zpravodajství Brno

Hodonínská zoo získala vzácného "bílého" lva. Je jediný v Česku

Velikost textu:
aktualizováno 13. 8. 2013 10:00

Hodonín - Zoo v Hodoníně dnes získala vzácnou šelmu, kterou je sedmiměsíční lev jihoafrický. Zástupcům tohoto živočišného druhu se přezdívá bílí lvi, protože mají srst barvy másla. Hodonínská zahrada je první zoo v republice, která je chová. V budoucnu chce pro lva pořídit i partnerku.

Sedmiměsíční lev jihoafrický
Sedmiměsíční lev jihoafrický
Otevřít galerii
  • Sedmiměsíční lev jihoafrický autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sedmiměsíční lvíče zatím nemá jméno autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Mládě lva jihoafrického autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sedmiměsíční lev jihoafrický autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Samečka získala zoo výměnou za jiná zvířata z Lory parku v Jihoafrické republice. Transport byl podle zoologa Jiřího Ingra klidný. "Je to teprve sedmiměsíční kotě, takže je velmi krotký a přátelský. Původní chovatelé za ním chodili do výběhu, krmili ho z ruky a hladili ho, takže je na lidi zvyklý," popsal lvíče Ingr.

Když ho zaměstnanci vypustili v jeho novém domově, začal si hned všechno prohlížet a očichávat. "Je hodně zvídavý," dodal zoolog. Lev je prozatím v takzvaném starém šelminci. Už v příštím roce by ale měl zdědit výběh po starším páru berberských lvů v pavilonu velkých kočkovitých šelem.

přehrát video
NO COMMENT: Hodonínská zoo má nový přírůstek

"Chceme ke lvíčkovi pořídit ještě jednu nebo dvě lvice, do budoucna bychom rádi odchovávali mláďata těchto nádherných lvů," řekla mluvčí hodonínské zahrady Bohuna Mikulicová. Partnerku by mohli lvovi zajistit buď z ukrajinského Bělohorska, kde se zoo specializuje na chov lvů jihoafrických, nebo z Jalty.

  • Sedmiměsíční lvíče zatím nemá jméno
    Sedmiměsíční lvíče zatím nemá jméno autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK
  • Lvíčeti je sedm měsíců
    Lvíčeti je sedm měsíců autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK

Hodonínská zahrada prozatím nepřijde ani o pár lvů berberských, který je vyššího věku. Zůstanou na dožití a jen v případě, že by bylo nutné uvolnit prostory pro jiné zvíře, by byli odvezeni do Zoo Olomouc, která je vlastní.

Lev jihoafrický je nápadný nejen světlou barvou srsti, ale i bohatou hřívou, která sahá až k jeho slabinám. Vedení zoo nyní předpokládá, že se lev stane velkou atrakcí pro veřejnost. Právě ta by mu měla v průběhu září vybrat jméno.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.