Zpravodajství Brno

Bylinkové čaje od českých farmářů míří do celého světa

Velikost textu:

Čejkovice – Vinařská obec Čejkovice má už po dvě dekády i další vývozní artikl, kterým je překvapivě čaj. Tamní firma zpracovává byliny od tuzemských farmářů, vyrobené čaje pak vyváží do celého světa, včetně Indonésie nebo Japonska. Obliba bylinných čajů roste i u nás. Celkově za čaj Češi ročně utratí téměř dvě miliardy korun.

Obliba bylinných čajů roste
Obliba bylinných čajů roste
Otevřít galerii
  • Obliba bylinných čajů roste zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Firma vykupuje bylinky od českých farmářů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ročně za čaje Češi utratí dvě miliardy korun zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Čaje vznikají podle tradičních receptur zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Náš nejstarší čaj se jmenuje Dobrá nálada. Je v něm malina, ostružina, máta, měsíček, chrpa a slunečnice. Tady měsíček je od pana Podstávka, chrpa od pana Klementa," ukazoval vedoucí zpracování čajů z Čejkovic Martin Šernický. 

Každá sušená bylina pochází od jiného českého farmáře. V čejkovické fabrice spolupracují s celkem 25 zemědělci. "Je to z políček Vysočiny, Jizerských hor, Moravského krasu a podobně. Pěstují pro nás bylinky, kterým se tady dobře daří, jako je měsíček, máta nebo meduňka," potvrdil obchodní ředitel firmy Robert Tichý. 

Co nelze vypěstovat v tuzemsku, dováží firma z ciziny. I v tomto případě ale spoléhá na partnerství s konkrétními farmáři z Nikaragui, Tanzanie, Hondurasu nebo čajem proslulého indického Darjeelingu. Čejkovická fabrika ročně zpracuje na 200 tun rostlin. 

přehrát video
Jak se vyrábí čaje v Čejkovicích?

České domácnosti ročně vypijí až 500 šálků čaje. "Celkově jsou bylinkové čaje velice oblíbené, můžeme zaznamenat vzrůstající tendenci i v pití kořeněných čajů," uvedl Tichý a dodal, že firma momentálně vyváží čaje do 45 zemí světa. "Naše výrobky najdete také v Japonsku, Indonésii, největší odbyt máme v německy mluvících zemích. Česká republika je co se týká odbytu čtvrtý až pátý trh," dodal Tichý. 

Sbírat bylinky učí i Mendelova univerzita 

Znovu lidi naučit sbírat léčivé byliny volně rostoucí v přírodě a prodejem produktů z nich si přivydělat, je cíl mezinárodního projektu, do něhož se v roce 2011 zapojila i Mendelova univerzita v Brně. 

Kurz je určený zejména důchodcům a nezaměstnaným. Naučí se na něm nejen poznávat nejrůznější léčivé bylinky, ale také to, jak při sběru dodržovat zákony a jaké je třeba znát hygienické normy při zpracování bylinek. Pomocnou ruku projektu podala i Agrární komora. Až se lidé zapojení do projektu naučí sami bylinné produkty vyrobit, budou mít pro své výrobky vyčleněné místo na farmářských trzích.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.