Zpravodajství Brno

Archeologové v Hradišti odkryli hrobku mladíka zasaženého šípem

Velikost textu:

Hradiště - Archeologové v Hradišti na Znojemsku pokračují v průzkumu pohřebiště, kde doposud objevili na 550 hrobů. Podle odhadů je to zatím polovina z celkového počtu hrobů, které se na místě pravděpodobně nachází. V těchto dnech se vědcům podařil výjimečný objev - průzkumem ostatků mladého muže dokázali stanovit příčinu jeho smrti.

Kostra podle vědcí patřila mladíkovi, kterého do lebky zasáhl šíp
Kostra podle vědcí patřila mladíkovi, kterého do lebky zasáhl šíp
Otevřít galerii
  • Kostra podle vědcí patřila mladíkovi, kterého do lebky zasáhl šíp zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hrobka odkrytá v Hradišti na Znojemsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Archeologické naleziště v Hradišti na Znojemsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Archeologické naleziště v Hradišti na Vsetínsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Vyčištění a odstranění horní vrstvy zeminy. Tak začínají archeologické práce. V Hradišti na Znojemsku výzkumníci odhalují pozůstatky z dob Velkomoravské říše. Vykopávky jsou staré 1300 let.

Na ploše přes 340 metrů čtverečních archeologové za posledních šest týdnů nalezli na 60 koster. Z nich vědce zřejmě nejvíce překvapil hrob asi dvacetiletého muže. Stanovit příčinu smrti u takto starých pozůstatků je často nemožné. V tomto případě ale vědci nepochybují.

"U tohoto muže to bylo jasné, protože železný hrot šípu mu pronikl očnicí do lebky, hluboko do mozku a představoval tedy okamžitě jednoznačnou smrt," řekl vedoucí archeologického výzkumu Bohuslav Klíma. Zdůraznil, že tak jednoznačná určení vynášejí archeologové jen vzácně. "U většiny hrobových celků tuto větu nemůžeme vyslovit vůbec, neznáme odpovědět na to, jakým způsobem dotyčný zemřel," dodal.

přehrát video
Vedoucí archeologického výzkumu Bohuslav Klíma o nálezu

Ve stejné oblasti už takto vědci prozkoumali celkem 108 podobných hrobů. "Nacházejí se zde hroby poměrně bohaté, s řadou různých šperků a ozdob. Kromě velkomoravských hrobů jsme zde objevili i dva hroby ze střední doby bronzové, rovněž s velmi zajímavým obsahem," sdělil Klíma.

Každý nález se musí pečlivě zdokumentovat. Poté pozůstatky koster putují k podrobnému zkoumání antropologům. Objevy z předcházejících let si zájemci mohou prohlédnout v nově otevřeném muzeu. Jen pár set metrů od pohřebiště vyrostlo z bývalé konírny Muzeum Velké Moravy. V expozici jsou kromě kosterních pozůstatků další významné nálezy. Například třináct set let staré vejce se zbytky žloutku a bílku.

  • Exponáty muzea v Hradišti na Znojemsku
    Exponáty muzea v Hradišti na Znojemsku zdroj: ČT Brno
  • Exponáty muzea v hradišti na Znojemsku
    Exponáty muzea v hradišti na Znojemsku zdroj: ČT Brno

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.