Zpravodajství Brno

Počet těhotných žen v tísni letos prudce stoupl

Velikost textu:

Brno – O jednu třetinu oproti loňsku vzrostl počet těhotných žen, které se dostaly do finanční nebo sociální tísně. Podle brněnského občanského sdružení Na počátku za to může zhoršující se ekonomická situace domácností i rostoucí napětí ve společnosti.

Zhruba deset procent klientek odchází z domu kvůli domácímu násilí
Zhruba deset procent klientek odchází z domu kvůli domácímu násilí
Otevřít galerii
  • Zhruba deset procent klientek odchází z domu kvůli domácímu násilí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Azylový dům nabízí matkám i kurzy péče o domácnost zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sdružení nabízí i bydlení v bytech Na půli cesty zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • O matky v tísni se stará sdružení Na počátku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Osmnáctiletá Jana otěhotněla před deseti měsíci. Těhotenství se jí podařilo skrývat až do pátého měsíce, pak ji prozradilo rostoucí bříško. Matka ji okamžitě vyhodila z domu. "Volala jsem tátovi, chtěla jsem jít k němu, ale on má moc malý byt, tak to nešlo, nemohla jsem jít k němu. Nezbylo mi, než jít sem," popisuje mladá žena, jak se do azylového domu Na půli cesty dostala.

Se synem Matyášem, kterého porodila před měsícem, bydlí na utajené adrese. "Přítel mojí mámy mě pořád pronásleduje, chce, abych se vrátila domů. Myslíme si, že to dítě by mohlo být jeho. Proto jsem schovaná tady," dodala Jana.

přehrát video
Matka v tísni hovoří o svých zkušenostech

Žen s podobně nelehkými osudy se na poradnu Na počátku obrací ročně několik desítek. "Od počátku provozu poradny každý rok rostl počet žen, které naši pomoc vyhledaly, zhruba o deset až patnáct procent. Letos se ale za prvního půl roku tento počet zvýšil o čtyřicet procent," upozornil na alarmující nárůst pracovník sdružení Na počátku Tomáš Bendl.

Zatímco vloni za celý rok využilo služeb poradny 147 žen, letos už jich bylo 106.

Často přichází mladé dívky, které jejich partner kvůli těhotenství opustí a rodiče pak vyhodí z domu. Přichází ale i vdané ženy, které už několik dětí mají. "Rodinný rozpočet mají napnutý a spočítají si, že třetí dítě už by nebyli schopní uživit. Žena řeší, jestli má jít na potrat. Pak se může stát, že se manželé rozejdou. V takové situaci se žena ocitá na ulici nebo v bytě, který není schopná platit," popsal Bendl.

Zhruba deset procent klientek od partnera odchází kvůli domácímu násilí, kterému nechtějí vystavit i svoje nenarozené dítě.

  • Osmnáctiletá Jana bydlí se synem na utajené adrese
    Osmnáctiletá Jana bydlí se synem na utajené adrese zdroj: ČT Brno
  • Matyášovi je měsíc
    Matyášovi je měsíc zdroj: ČT Brno

Za hlavní důvod, proč roste počet těhotných v tísni, považují pracovníci sdružení prodlužující se ekonomickou krizi. "Máme za to, že na začátku ekonomického propadu měly rodiny ještě poměrně slušné úspory. S tím, jak se zvyšuje nezaměstnanost a náklady na základní životní potřeby, v rodinách už není žádný prostor, jak by mohly podpořit svoje členy, kteří se dostanou do špatné situace," dodal Bendl.

Vedoucí poradny Na počátku Kamila Culíková

"Výzva v podobě neplánovaného těhotenství představuje katalyzátor všech neřešených problémů, vyhrocení vztahů a následnou krizovou situaci nastávající maminky. Ta se nečekaně ze dne na den ocitá bez přístřeší, bez prostředků a bez naděje na dobrý život svého dítěte."

Graf vývoje počtu klientek v Poradně Na počátku
Graf vývoje počtu klientek v Poradně Na počátku

Azylový dům není jen útočištěm. Matkám nabízí i kurzy péče o domácnost

V azylovém domu Na počátku těhotné ženy najdou domov do porodu, pak v něm mohou zůstat ještě půl roku, ve výjimečných případech až rok. "Nefungujeme jako ubytovna, kde bychom se o maminky nestarali, naopak pro ně máme řadu kurzů, kde se naučí starat o děti a o domácnost. Důležitou součástí je i hospodaření s penězi. Spoustu věcí si tady mohou natrénovat," popsal Bendl.

Kdo si nenajde ubytování během prvního roku života dítěte, tomu nabídne sdružení pomocnou ruku znovu. Matkám zprostředkují bydlení v bytech Na půli cesty.

Osamostatnit se chce co nejdříve i Jana. "Péči o malého zvládám dobře, měla jsem čtyři sourozence, se kterými jsem mamce pomáhala, takže mám docela praxi. Teď bych si chtěla sehnat svoje bydlení, protože tady nechci být napořád," uzavřela mladá žena.

Brněnské občanské sdružení Na počátku pomáhá od roku 1994 těhotným ženám a matkám s dětmi v obtížných životních situacích. Provozuje Poradnu Na počátku, azylový dům Domov pro dětský život a Byty na půli cesty. Za dobu své existence pomohlo zhruba 1900 ženám a 250 dětem.

Jak sdružení kontaktovat?

  • email poradna@napocatku.cz (odpověď přijde nejpozději do 3 pracovních dnů)
  • nonstop linka: 548 221 405 nebo 774 440 821
  • osobní návštěva poradny, která je otevřená v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek od 9:00 do 13:00 a ve středu od 9:00 do 19:00. Poradna sídlí v ulici Soběšická 560/60 v Brně.

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.