Zpravodajství Brno

VRAŽDA NOVOROZEŇAT VE VLASATICÍCH NA BRNĚNSKU

Otec mrtvých novorozenců: Nevím, jak to vysvětlit dětem

Velikost textu:
aktualizováno 19. 7. 2013 15:53

Vlasatice (Brněnsko) - Brněnští kriminalisté objevili ve sklepě domu v obci Vlasatice na Brněnsku těla tří novorozených dětí. K vraždě se přiznala jejich matka, která vychovává dvě další děti školního věku. K činu ji údajně donutila finanční tíseň. Její manžel poskytl ČT krátký rozhovor.

Obec Vlasatice leží nedaleko Pohořelic
Obec Vlasatice leží nedaleko Pohořelic

Včera večer našli policisté ve sklepě jednoho z domů ve Vlasaticích těla tří novorozenců, jejich matka se k vraždě přiznala. Motivem činu byla neutěšená životní a finanční situace. Rodina má dvě další děti školního věku. Jedno je aktuálně v péči otce, o další se stará babička. "Ani nevím, jak to mám vysvětlit dětem. Řekl jsem jim, že maminka s námi dlouho nebude," uvedl otec rodiny. Žena své chování před rodinou tajila.

Podle výpovědí sousedů si místní žádného těhotenství nevšimli. Třicetiletá žena nosila často neforemné oblečení. Dokonce i otec dětí popřel, že by věděl o jiném stavu své manželky. "Nepoznal jsem to. Nedokážu pochopit, proč se to stalo. Proč to udělala," ptal se zdrcený muž. Sám dnes uvedl, že netuší, co bude s rodinou dál.

  • Rodina má dvě děti školního věku
    Rodina má dvě děti školního věku autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK
  • Rodina měla finanční problémy
    Rodina měla finanční problémy autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK

Na případ upozornil gynekolog. Když po porodu žena lékaře navštívila, tvrdila mu, že dítě zemřelo při porodu v nemocnici. Podle lékaře bylo ale zdravé. "Jsou ženy, které do poradny nechodí vůbec. Gynekolog by se měl přes sestřičku zkusit kontaktovat s maminkou," potvrdila správný postup staniční sestra Miloslava Kaménková. Gynekolog, jenž se dnes odmítl vyjádřit, dal podnět policistům, kteří dům prohledali a našli nejen tělo v květnu narozeného dítěte, ale ještě dvě další mrtvé děti. V roce 2012 totiž žena čekala dvojčata. Skutečnou příčinu smrti všech tří novorozenců určí až soudní pitva.

"Jsme z toho úplně zdrcení, že jsme si ničeho nevšimli," povzdechla si sousedka žijící nedaleko domu, kde policisté objevili mrtvá těla. "Zdravili jsme se, promluvili jsme spolu. Nevím, co ji vedlo k tomu, že to dokázala udělat," nechápavě dodala žena z Vlasatic. Když se někteří sousedé na ztracené břicho po porodu ptali, tvdila jim, že drží speciální dietu.

přehrát video
Tragédie ve Vlasaticích tématem UvR

"Náš sociální odbor neměl žádné signály, které by zavdávaly důvod, proč se rodině věnovat," konstatoval starosta Pohořelic Josef Svoboda (ODS). Oba manželé se dostali do těžké finanční situace. Krajský soud v Brně vůči nim vedl od července loňského roku insolvenční řízení. Rodina dlužila přes 800 tisíc celkem šesti různým věřitelům, převážně šlo o nesplacené úvěry. Hrozilo jim dokonce zabavení domu. Krajský soud v Brně ale v létě vyhlásil úpadek, a povolil tak oddlužení manželů. Žena obviněná z vraždy byla převážně v domácnosti, naposledy pracovala pro zásilkovou společnost.

Matka mrtvých novorozenců čelí obvinění z vraždy. Zítra bude soud rozhodovat o jejím vzetí do vazby. Ačkoliv před rodinou vše tajila, sama přiznala, že s odhalením počítala a psychicky se na něj připravovala. Hrozí jí až doživotní trest.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.