Zpravodajství Brno

Devět let žil s nálepkou zločince. Justiční omyl přiznal soud až teď

Velikost textu:

Boskovice, Znojmo – Až po devíti letech s nálepkou zločince a dvou letech za mřížemi se bývalý ředitel banky z Boskovic Vladimír Konečný dočkal očištění. Soud, který ho do vězení původně poslal, rozhodl podle nejnovějšího verdiktu na základě nejasných důkazů a nevěrohodných výpovědí. Naopak Jaroslav Schindler ze Znojma na obnovení procesu stále čeká. A to i přesto, že za přepadení poštovních doručovatelek už soudy odsoudily skutečné pachatele.

Justice
Justice

"Cítil jsem strašné ponížení. Teď jsem spokojený a hrozně šťastný," svěřil se dnes už očištěný Vladimír Konečný. Jeho cesta za spravedlností trvala devět let, dva roky z toho strávil ve vězení za podvod, který nespáchal.

V dubnu 2004 podle policie jako ředitel banky údajně podepsal jedenáct směnek na 1,3 miliardy a tím měl banku vystavit nebezpečí, že peníze bude muset zaplatit. K tomu nakonec nedošlo, za údajný pokus byl ale odsouzen na čtyři roky nepodmíněně. Soudy až nyní uznaly, že byl nevinný.

"Kdykoliv jsem při prvním soudním líčení vznesl nějakou připomínku, svoje alibi, něco, co by potvrzovalo, že svědci nemluví pravdu, tak to nebylo bráno v úvahu," vzpomínal Konečný. Pochybnosti ohledně věrohodnosti svědků nakonec potvrdil i Ústavní soud, který předešlé rozsudky zrušil.

Ministerstvo spravedlnosti ročně řeší asi 20 případů lidí, kteří si odpykali trest za čin, ze kterého byli později omilostněni. Od roku 2010 bylo ze 70 žádostí o odškodnění za vykonaný trest 16 žádostí uznáno.

Připomínky ústavních soudců teď vyslyšel i brněnský krajský soud, který definitivně potvrdil Konečného nevinu. "Svědkové byli poněkud nevěrohodní. Také se v této věci vycházelo jen z kopie jedné listiny, nebyl k dispozici originál, takže šlo obtížně provést nějaký rozbor," vyjmenovala pochybnosti v případu předsedkyně senátu krajského soudu Dana Kancírová.

přehrát video
Hovoří nespravedlivě odsouzený Vladimír Konečný

Důkazy, které předchozímu soudci stačily k tomu, aby Vladimíra Konečného poslal za mříže, krajský soud definitivně smetl ze stolu. O justiční omyl nebo pochybení podle soudu i ministerstva spravedlnosti ale nejde. "Náš právní systém je takový, že v rámci trestního řízení je možné, že soud rozhodne jiným způsobem, než jak tomu bylo původně," dodala Kancírová.

Soudy už nechci ani vidět

Podle Vladimíra Konečného na něj celou věc někdo navlékl, jako ředitel banky totiž odmítal některým vlivným podnikatelům schvalovat přemrštěné úvěry. Za mřížemi věznice v Brně-Bohunicích neprávem strávil celé dva roky. Teď má za každý den nesvobody nárok na odškodné. "Jsem připravený a odhodlaný udělat všechno pro svoji společenskou rehabilitaci," řekl Konečný. Jedním dechem ale dodal, že pobyt za mřížemi ani ponížení, které pro něj život s cejchem zločince znamenal, žádné peníze nevyrovnají.

Odškodnění za nemajetkovou újmu, která žadateli omezením osobní svobody vznikla, vychází z rozhodnutí Nejvyššího soudu. Podle něj lze v obecných případech za postačující satisfakci považovat částku v rozmezí 500 – 1500 korun za den vazby nebo vězení.

O odškodné může žádat na ministerstvu spravedlnosti. Úřad sám určí částku, na kterou má nárok. "Sazebník za den věznění neexistuje a nebylo by to s ohledem  na široký rozsah škod i intenzitu újmy, kterou věznění může způsobit, ani vhodné," zdůvodnila mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová s tím, že úřad posuzuje každou žádost individuálně.

Vladimír Konečný se podle svých slov nejspíš smíří s tím, co mu ministerstvo samo nabídne. "Pokud se mi částka bude zdát nízká, mám možnost se soudit. Ale já po tom všem, co jsem zažil, už nemám chuť se s někým soudit," uzavřel Konečný.

Dva lupiči, ale čtyři odsouzení. Podle znojemského soudu nic divného

Devátým rokem bojuje s českou justicí i Jaroslav Schindler. V roce 2005 ho znojemský soud spolu s Tomášem Čepurou potrestal za to, že přepadli poštovní doručovatelky. Schindler si tehdy od soudu odnesl podmínku, strávil však půl roku ve vazbě.

Zvrat v případu nastal v lednu 2010, kdy se policistům, vyšetřujícím případ domácího násilí, k činu přiznal alkoholem posilněný Antonín Škrdla. Ten byl posléze i s Renatou Čučkovou, která mu pomáhala, skutečně uznán vinným. Soud ho potrestal třemi a půl lety vězení, Čučková vyvázla s podmínkou.

"Myslím, že v těchto případech je hlavní problém ten, že obnovu řízení dělá vždy soudce, který vynesl původní verdikt. Moc soudců, kteří by si přiznali, že udělali chybu, u nás podle mě není."

Jaroslav Schindler

Jaroslav Schindler na místě, kde měl spáchat přepadení
Jaroslav Schindler na místě, kde měl spáchat přepadení

Z původně odsouzených ale soud vinu nesmyl. Soudce přitom své rozhodnutí zdůvodnil nečekaně. "Vina nově obžalovaných je nesporná. Nebylo ale prokázáno, že dříve odsouzení Jaroslav Schindler a Tomáš Čepura jsou nevinní. Jeden z nich se ostatně sám přiznal a soud nemůže pominout pachové stopy z místa činu, které ukazují na oba dva, i když jde jen o nepřímý důkaz," zdůvodnil tehdy své rozhodnutí soudce znojemského Okresního soudu Pavel Rujbr.

Za stejný trestný čin, který i podle výpovědi přepadených pošťaček spáchali pouze dva lupiči, tak byli potrestáni čtyři lidé. "Dva roky tady probíhalo řízení a potom to justice otočila takovým způsobem, že se vlastně nic nestalo, že bylo všechno v pořádku. To bylo další zklamání," svěřil se Schindler.

přehrát video
O boji s justicí hovoří Jaroslav Schindler

Obnovit proces a očistit své jméno zatím Schindler nedokázal. I když o obnovení soudního řízení žádal, v květnu 2012 si vyslechl zamítavé stanovisko. A to opět z úst soudce Jaromíra Kapinuse, který ho před lety poprvé poslal za mříže. "Podal jsem proto stížnost ke Krajskému soudu v Brně, ale soudce to zamítl s tím, že mu zdá logičtější původní verze rozsudku. Přitom vůbec neměl posuzovat, co se mu zdá lepší, ale měl vycházet z nových důkazů a skutečností," posteskl si Schindler. Další možností na nápravu je podaná stížnost pro porušení zákona, která teď leží na brněnském krajském státním zastupitelství.

Našel si práci, aby České poště postupně splátil domnělý lup a soudní výlohy. Práci v Česku kvůli záznamu v trestním rejstříku nesehnal, dojíždí proto do Rakouska. "Roznáším tam letáky. Asi to nebude to pravé, ale jsem rád aspoň za to," vysvětlil Schindler.

Boj o spravedlnost Schindler vzdát nechce. "Lidem, kterým se něco takového stane, doporučuju vydržet. Nevzdávat to a bojovat za svoji pravdu," uzavřel Schindler.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.