Zpravodajství Brno

Ústavní soud zrušil nadstandardy i vyšší poplatky za pobyt v nemocnici

Velikost textu:
aktualizováno 2. 7. 2013 19:23

Brno – Ústavní soud zrušil na návrh sociální demokracie nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici ze 60 na 100 korun a také pokuty za nevybírání regulačních poplatků. Nadstandardy byly zrušeny s okamžitou platností, zbylé dva body až od konce letošního roku.

O odlehčené sádry pacienti příliš zájem nemají
O odlehčené sádry pacienti příliš zájem nemají

Ústavní soud (ÚS) svým dnešním přelomovým nálezem zrušil klíčové části zdravotnické reformy Leoše Hegera (TOP 09). Nadstandardy, tedy příplatky pacientů za kvalitnější péči, budou zrušeny v den zveřejnění nálezu ve sbírce zákonů, tedy zhruba do dvou týdnů.

Zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici ze 60 na 100 korun za den a pokuty za nevybírání regulačních poplatků ÚS zrušil s odloženou platností. Soud dal zákonodárcům čas do konce letošního roku, aby tyto části zdravotnické reformy zrušili sami.

Návrh na zrušení několika sporných paragrafů první části zdravotní reformy z dílny Leoše Hegera (TOP 09) podalo 51 poslanců ČSSD zastoupených předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Jejich výhrady směřovaly k zákonu o veřejném zdravotním pojištění, který umožnil rozdělit péči na "základní" a "ekonomicky náročnější". Pacient si tak ve vymezených situacích mohl vybrat mezi základní či vyšší alternativou léčby, přičemž pojišťovna uhradila levnější variantu a rozdíl pacient doplatil. Podle sociální demokracie neměli občané zajištěnou péči "v rozsahu veřejného zdravotního pojištění, tak jak o tom hovoří ústava".

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vlevo) a soudce zpravodaj Jiří Nykodým
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vlevo) a soudce zpravodaj Jiří Nykodým

ÚS tuto část Hegerovy reformy zrušil navzdory tomu, že už v minulosti připustil možnost vytvořit standardní a nadstandardní péči. Problém ale soudci vidí v tom, jak to zákonodárci učinili – současná podoba zákona k nadstandardům není podle nich dostatečně srozumitelná. Zákon by totiž měl plně popisovat a upřesňovat pojem nadstandardní péče. Zatím tomu tak není – nadstandard je vymezen pouze ve vyhlášce k zákonu, což je špatně.

ČSSD se nelíbilo také zvýšení poplatku za lůžkovou péči v nemocnici z 60 na 100 korun za den. Stokoruna může mít podle ČSSD pro seniory, děti a sociálně slabé takzvaný rdousící efekt.

U této části reformy spatřuje ÚS problém v tom, že zákon nepopisuje, "kdy je pobyt na lůžku pouze běžnou součástí léčby a kdy jde skutečně jen o doprovodnou hotelovou službu". Soudci upozornili na to, že v sousedních zemích jsou u poplatku za lůžko stanoveny určité limity a také časová omezení. ÚS navrhuje, aby se v této oblasti upustilo od termínu poplatek za lůžko. Místo toho navrhují označení "platba za ubytování".

Další zrušené paragrafy upravují pravomoc pojišťoven ukládat až milionové pokuty poskytovatelům péče, a to například za to, že nevybírají od pacientů regulační poplatky. V této části reformy soudci kritizovali skutečnost, že se pojišťovnám dává dominantní postavení nad zdravotnickými zařízeními.

  • Fakultní nemocnice Brno
    Fakultní nemocnice Brno autor: Študent Petr, zdroj: www.isifa.cz
  • Fakultní nemocnice u sv. Anny
    Fakultní nemocnice u sv. Anny autor: Študent Petr, zdroj: www.isifa.cz

O nadstandardy Češi příliš nestojí

Samotné pacienty přitom nadstandardy v uplynulých měsících příliš nelákaly. Na jižní Moravě si lidé nejčastěji připláceli za nadstandardní nitrooční čočky, více peněz byli ochotní dát také za lehké sádry nebo očkování. Naopak možnosti vybrat si svého operatéra využilo minimum pacientů.

Například ve Fakultní nemocnici Brno si svého operatéra vybralo jen deset pacientů. Úplně první byla až vloni v listopadu osmašedesátiletá Hildegarda Krupanská. Do nemocnice přišla s vážným aneuryzmatem na mozku a chtěla jediné – přežít bez následků. Nemocnici proto požádala, aby si mohla zaplatit za nejzkušenějšího operatéra. Dnes sama říká, že možnost vybrat si svého lékaře je k nezaplacení.

Příklad Fakultní nemocnice Brno

Během uplynulého roku díky nadstandardním službám přiteklo do pokladny FN Brno celkem 2,2 milionu korun, z toho absolutní většinu – 2,1 milionu korun – tvořily právě příplatky za lepší oční čočky. Z příplatků za operatéra nemocnice získala 110 tisíc korun.

O několik milionů korun si naopak nemocnice přilepší díky službám, které pacientům nabízí ze své vlastní iniciativy. Jde třeba o samostatné pokoje se sociálním zařízením, výběr z několika jídel nebo připojení k internetu.

Vedení ministerstva chtělo do budoucna přidat k nadstandardům například i operace kolen pomocí počítače nebo některé gynekologické a urologické zákroky, čekalo ovšem na dnešní verdikt Ústavního soudu.

přehrát video
Téma nadstandardů ve vysílání Událostí v regionech
Zdroj: ČT Brno, ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.