Zpravodajství Brno

Přípravy na výroční pouť vrcholí. Na Velehrad míří desetitisíce poutníků

Velikost textu:

Velehrad - Už jen týden dělí nyní klidné poutní místo od přívalu desítek tisíců návštěvníků. Letošní ročník Dnů lidí dobré vůle připomene 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Moravu. Do duchovního centra proto míří až o třetinu vyšší počet návštěvníků. Zázemí pro ně je již nachystané.

Velehrad již brzy přivítá desítky tisíc poutníků
Velehrad již brzy přivítá desítky tisíc poutníků

Tradiční duchovní pouť hostí obvykle okolo dvaceti tisíc zájemců. Kulaté cyrilometodějské výročí ale přiláká ještě více lidí. "Je to jubilejní rok a já si dovedu představit nárůst počtu návštěvníků o třicet procent," odhadl zvýšený zájem poutníků starosta obce Velehrad Stanislav Gregůrek (ODS).

Náměstí, kde se při Dnech lidí dobré vůle pravidelně schází tisíce lidí, je určené výhradně pro pěší. Kdo míří na slavnost na kole nebo autem, musí počítat s omezením. Hlídané parkoviště je připravené na tisíce vozů i kol.

Na přípravách tradiční pouti se podílí i řada dobrovolíků, kteří i přes svůj vysoký věk a bez nároku na honorář chtějí přiložit ruku k dílu. Ačkoliv papež nakonec na slavnosti nedorazí, stále se jedná o nejvýznamnější duchovní událost roku.

Právě před výročními oslavami příchodu Konstantina a Metoděje vyvrcholila tříletá rekonstrukce velehradské baziliky. Interiér duchovní svatyně prošel významnou rekonstrukcí vnějšího pláště i dekorace uvnitř svatostánku. Opravy stály více než 345 milionů korun.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.