Zpravodajství Brno

Farma Bolka Polívky se znovu otvírá. Dražit se bude nejdřív na podzim

Velikost textu:
aktualizováno 28. 6. 2013 16:00

Olšany - Farma populárního herce Boleslava Polívky se po měsících problémů opět otevírá pro veřejnost. Oblíbené rekreační místo se loni na podzim dostalo do konkurzu kvůli nákladné rekonstrukci, při které na farmě vznikla nová wellness část. Na stavební práce dostal herec evropské dotace. Na přání věřitelů dnes farma provoz obnoví.

Účetní majetek farmy je asi čtyřicet milionů korun
Účetní majetek farmy je asi čtyřicet milionů korun
Otevřít galerii
  • Účetní majetek farmy je asi čtyřicet milionů korun zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zájem o ubytování v hotelu lidé stále mají zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V provozu je hotel i restaurace. Bazén zůstává zavřený zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Olšanská farma chová řadu zvířat zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Po měsících problémů a nejistoty se na olšanské farmě opět probouzí život. Zaměstnanci připravují hotelové pokoje a prostírají stoly v restauraci. Zájem o ubytování v Olšanech přetrval. Jen na úterý si tu rezervovalo pokoje asi dvacet lidí. Přesto farma funguje jen v částečném provozu. Návštěvníci se například nedostanou do bazénu nebo nově vybudované wellness části, jejíž provoz by byl podle věřitelů příliš nevýhodný.

"Nyní je potřeba, aby se vše připravilo a uklidilo. Zatím funguje v omezeném provozu," řekl konkurzní správce Michal Edl. Otevřít farmu veřejnosti chtějí ještě před prázdninami. Znovuobnovení provozu se děje na přání věřitelů, přičemž největším z nich je Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod. "Je to první případ, kdy řešíme insolveční řízení u našeho projektu. V tomto případě je pro nás prioritou prodat celý podnik, aby zůstala dotace zachována. Vracení dotace je až krajní řešení," uvedla mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kateřina Dobešová.

přehrát video
O prodeji hovoří konkurzní správce Michal Edl

Farma ROPu dluží i s penále více než jednadvacet milionů korun. Mezi další věřitele patří například stavební firma, která provedla rekonstrukci farmy. Podle zástupců věřitelského výboru by bylo nejlepší, aby farma fungovala do doby, než se ji podaří prodat v dražbě. Fungovat bude celé léto, k dražbě dojde nejdříve letos na podzim.

"Znalec vypracovává cenový posudek. Do konce července bychom chtěli mít jasno o ceně, způsobu a harmonogramu prodeje," nastínil svou představu Edl. Ačkoliv se hodnota majetku na farmě odhaduje na čtyřicet milionů korun, prodejní cena by se mohla pohybovat v rozmezí patnácti až dvaceti milionů korun. Podle věřitelů by bylo nejideálnější prodat farmu jako fungující celek i se jménem populárního herce v názvu. Někteří zájemci už projevili zájem sídlo koupit, stále ale čekají na stanovení prodejní ceny.

Olšanská farma byla zavřená od března letošního roku. Do problémů se ale dostala už v roce 2010 při nákladné rekonstrukci penzionu a wellness části.

Na olšanské farmě se pořádá řada kulturních akcí
Na olšanské farmě se pořádá řada kulturních akcí

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.