Zpravodajství Brno

Kauza Maslák: hlavní svědek k soudu nedorazil

Velikost textu:
aktualizováno 27. 6. 2013 13:16

Zlín - Druhá vlna poškozených podnikatelů dnes vypovídá u soudu s vyděračským gangem, v jehož čele stála významná osoba slovenského podsvětí Miroslav Maslák. Svědčit měl podle původního plánu i muž ze Zlína, kterému gang údajně prostřílel auto, aby z něj peníze "vyrazil". Na dnešní jednání ale nedorazil.

Miroslav Maslák
Miroslav Maslák

Majitel stavební firmy se dnešního jednání neúčastnil, dnes tak vypovídal jen jeho tchán. Popisoval, jak vyděrači stříleli brokovnicí na jeho dům, kde dočasně žila jeho dcera s rodinou. Vlastní dům totiž právě rekonstruovali. Vyděrači podle ně poškodili jedno auto střelbou, další zapálili.

U soudu vypovídal také policista z Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Ondřej Kovář. Jako řidič vezl obžalovaného Radovana Helise na schůzku se zmíněným majitelem stavební firmy. Podle svých slov nebyl svědkem žádného vydírání ani nátlaku. Helise prý zná ze střední školy, ostatní obžalované z posilovny.

Miroslav Maslák se svým obhájcem
Miroslav Maslák se svým obhájcem

Před týdnem soudce vyslechl první svědky. Manželskému páru ze Vsetínska gang podle obžaloby zapálil auto, od které vzplály další věci, později muži stříleli na dům poškozeného a prostříleli auto příteli jeho dcery. "Maslák se za bílého dne chová jako gentleman, v noci je to prase 'na entou'. Léčí si mindráky," popisoval první z poškozených.

Organizovaná skupina na východní Moravě vydírala a vyhrožovala 25 lidem, především majitelům heren, diskoték nebo firem. "Útoky na majetek poškozených způsobili obvinění škodu ve výši nejméně 1 250 000 korun, vyděračskými praktikami chtěli dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu korun," vysvětlil státní zástupce Roman Kafka. Pětice obžalovaných na území České republiky působila od jara do listopadu 2012.

Jednání, stejně jako ta předchozí, doprovází mimořádná bezpečnostní opatření.

Obžalovaní

Miroslav Maslák – 33letý šéf vyděračského gangu, patří mezi významné osoby slovenského podsvětí. Obžalovaný je z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy

Tomáš Ďuriš – 29letý Slovák, stejně jako Maslák je obžalovaný z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy

Vladimír Haviar - 29letý Slovák byl obžalován ze stejných činů jako Maslák a Ďuriš, tedy z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy

Radovan Helis - 33letý muž ze Vsetína se podle obžaloby dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy

Jan Surý – 41letý muž z Hošťálkové na Vsetínsku čelí obžalobě z vydírání


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.