Zpravodajství Brno

Další detaily objasňují okolnosti čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích

Velikost textu:

Brno - Americká prokuratura má k dispozici třicetistránkový dokument z vyšetřování čtyřnásobné vraždy v brněnské městské části Ivanovice, ze které je obviněn Američan Kevin Dahlgren. Obsahuje jednak časový popis událostí, jak jej sestavila česká policie, tak i konkrétní důkazy. České televizi se podařilo do spisu nahlédnout.

Kevin Dahlgren
Kevin Dahlgren

Co se dělo před vraždou

Dahlgren přiletěl do Česka 30. dubna. Podle kriminalistů neměl moc peněz. Krátce před vraždou se choval podezřele: "Dahlgren se podivně choval už po příletu do Česka při svých procházkách v blízkém lese. Noc před vraždou obcházel kolem domu Harokových s nožem v ruce," stojí ve spisu.

Oběti vraždy

Ze spisu vyplývá, že jako první pravděpodobně zemřela matka rodiny Veronika, a to v 8 hodin ráno. Kromě dalších důkazů o tom svědčí i hodinky, které měla na ruce a jež se právě v tento čas zastavily. V dalších hodinách zemřeli Filip a Martin, kteří byli také v domě. 

Zato David, nejmladší oběť vraždy, ráno odešel normálně do školy. Během dne si s Dahlgrenem vyměnil několik sms zpráv. Podle spolužáků se domlouvali, že spolu půjdou běhat. "David musel přijít domů podle výpovědi spolužáků kolem půl jedné. Soused Harokových slyšel hlasitý výkřik mezi 12:30 - 13:00.  Z domu šel Dahlgren na autobus po půl třetí. Do centra Brna odjel autobusem nejpozději 14:42. Nasledně pak taxíkem do Vídně," píše se v dokumentu.

"Podle informací, které od taxikáře máme, nepůsobil nijak podezřele," uvedl k případu kriminalista Antonín Hrdlička.

Odjezd Dahlgrena do USA

Kromě Davida Haroka komunikoval Dahlgren během dne ještě s několika lidmi. Přibližně půl hodiny poté, co se zřejmě odehrála první vražda, se připravoval na návrat do Spojených států amerických.

Ze spisu:

"V  8:33 poslal známému rodiny Haroků SMS s tím, že se možná vrátí do USA.

V  10:29 matka jednoho ze studentů, kterého Dahlgren doučoval, obdržela SMS zprávu, že anglické doučování se ruší, protože odjíždí do USA.

V 15:14  poslal Dahlgren známému rodiny Haroků SMS, že míří do Vídně."

"Výslechy ještě nejsou u konce, takže je pravděpodobné, že budou další lidé ještě vyslýcháni," sdělila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Kevin Dahlgren je nyní ve vazbě v USA. Důkazy, které přesvědčí soud, aby ho vydal do Česka, musí kriminalisté dodat do července. Soud bude ale předběžně jednat už příští týden v úterý.

Právník Kevina Dahlgrena
Právník Kevina Dahlgrena

Obhájce ale stále jakýkoliv podíl Dahlgrena na vraždách popírá. Zpochybňuje dokonce i vazbu samotnou. "Vzhledem k tomu, jak neslučitelné jsou postoje obhajoby a prokuratury, stává se i z obyčejného úterního slyšení napínavý soudní spor," informoval americký zpravodaj ČT Martin Řezníček.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.