Zpravodajství Brno

Do Brna se sjeli sportovci. Začínají Mezinárodní hry handicapované mládeže

Velikost textu:

Brno – Centrem klání tělesně postižených sportovců z jedenácti zemí světa se od čtvrtka stalo Brno. Kromě závodů jsou v rámci Mezinárodních her handicapované mládeže připraveny i soutěže pro zájemce z řad diváků a doprovodný program. Oficiálně bude akce zahájena ve čtvrtek vpodvečer na náměstí Svobody v Brně.

Hry handicapované mládeže
Hry handicapované mládeže

Už popáté mohou mladí lidé s tělesným postižením v Brně navzájem změřit síly v pěti sportech. Na výběr jsou atletika, plavání, boccia, stolní tenis a jachting. Podle kategorií jsou také rozdělena místa, kde se závody uskuteční.

Prvoligové zápolení boccistů vyvrcholilo v BrněBoccia - jedná se o sport, který je modifikací her jako jsou bocce či pétanque. Je to sport pro atlety, odkázané vzhledem ke svému tělesnému postižení na invalidní vozík. Cílem hry je hodit míč co nejblíž k cílovému míčku, neboli "jacku". Míče, kterými soutěžící házejí, jsou kožené a váží necelých tři sta gramů. Hraje se převážně v tělocvičnách či na otevřených kurtech s rovným a tvrdým povrchem. Soutěžit mohou jednotlivci, dvojice nebo tříčlenné týmy, jež mohou mít i náhradníky. Při soutěžích nezáleží na pohlaví hráčů. Hrací plocha má rozměry 2,5 x 6 m s dvoumetrovým prázdným prostorem, jenž ji obklopuje.

Zdroj: wikipedie.cz

Na atletické disciplíny je přichystaný atletický stadion VUT, na plavání bazény na Kraví hoře a například v jachtingu se bude soutěžit na Brněnské přehradě. "K tomuto účelu máme půjčené dvě jachty. Pro účastníky to může fungovat zároveň jako terapie, protože budou muset pro vyrovnání rovnováhy na lodi zapojit různé svaly," řekl ředitel Nadačního fondu Emil Vítězslav Dohnal.

Na výběr jsou tři sportovní kategorie. Kategorie Masters je určena pro aktivní sportovce. Kategie Open je vhodná spíše pro rekreační sporovce nebo pro lidi, kteří teprve se sportem začínají. Ačkoliv se soutěží podle pravidel, jsou podle organizátorů pojata s menší přísností. Kategorie Mixed pak umožňuje zapojení i nehandicapovaných sportovců.

Celkem se do Brna sjelo na tři sta padesát sporovců z deseti evropských zemí a Arménie. Přibližně stovka účastníků je na vozíku, zbytek sportovců tvoří nevidomí či jinak handicapovaní lidé. Hlavním cílem akce je zprostředkovat sportovní a společenské setkání mladých lidí s tělesným postižením. Zároveň se ale organizátoři snaží i o lepší integraci těchto dětí a mladých lidí do společnosti.

Do her se zapojí diváci i slavné osobnosti

Zapojit se proto mohou i diváci, pro které je na náměstí Svobody ve čtvrtek odpoledne přichystáno například ragby na vozíku či futsal nevidomých. "Nechceme pořádat závody na uzavřených sportovištích, naopak chceme dostat sportovce do ulic, aby veřejnost viděla, co všechno umí. Zároveň to může pomoci motivovat handicapované, kteří dosud nic nedělali," vysvětlil význam doprovodného programu určeného i pro nehandicapované návštěvníky Dohnal. Součástí programu bude i exhibiční utkání slavných osobností ve floorballu na elektrických vozících.

Čtvrteční doprovodný program vyvrcholí oficiálním zahájením, na němž vystoupí i známá hudební skupina The Tap Tap, která je složena z tělesně postižených studentů a absolventů škol pražského Jedličkova ústavu. 

Celou akci, s rozpočtem zhruba čtyři miliony korun, pořádá Nadační fond Emil. S organizací pak bude celé čtyři dny pomáhat okolo dvou set dobrovolníků především z řad středoškolských a vysokoškolských studentů.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.