Zpravodajství Brno

Kamion s humanitární pomocí dopravil do Ústeckého kraje základní potřeby

Velikost textu:
aktualizováno 8. 6. 2013 12:17

Luhačovice/Zlín - Už od brzkého rána nakládali zlínští hasiči kamion, který má pomoci lidem v Ústeckém kraji. Humanitární sbírku zorganizovalo společně s hasiči občanské sdružení Korunka Luhačovice. Zájem o pomoc byl enormní. Lidé od středy nosili potřebné věci do nejbližší hasičské stanice nebo na obecní úřady. Právě dobrovolní i profesionální hasiči pak dopravili všechnu sebranou pomoc do centrální zlínské stanice, odkud ji dnes před polednem odvezl kamion do povodněmi stiženého Ústeckého kraje.

Humanitární sbírka putovala do zlínské hasičské centrály
Humanitární sbírka putovala do zlínské hasičské centrály
Otevřít galerii
  • Humanitární sbírka putovala do zlínské hasičské centrály zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zájem o sbírku byl podle organizátorů enormní zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lidé mohli humanitární pomoc donést do nejbližší hasičské základny zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Humanitární pomoc je pro lidi ze zatopených oblastí důležitá zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Lidé na naši výzvu o pomoc zareagovali téměř okamžitě a jsou velmi štědří. V současnosti ani nevíme, zda všechno do nákladního vozidla naskládáme a zda nebudeme ještě rychle shánět další kamion," řekla ředitelka občanského sdružení Korunka Luhačovice Veronika Záhorská. Obavy se nakonec vyplnily a náklad se do jednoho vozu opravdu nevešel, tudíž zítra nebo v pondělí odjede od zlínské hasičské stanice druhý kamion.

Mezi nejdůležitější potřeby při úklidu v záplavové oblasti patří čistící prostředky, dezinfekce, saponáty, pracovní rukavice, holinky, kýble nebo pytle na odpad. Dobrovolníci uvítají také lopaty a stavební kolečka. Protože luhačovické sdružení Korunka má už s povodněmi své zkušenosti, ví, že se hodí i potřeby do domácnosti. Především pak základní nádobí, ložní prádlo, ručníky, osušky, deky, peřiny a základní hygienické potřeby od mýdla až po toaletní papír. Vítaná je rovněž balená voda i vitamíny.

přehrát video
Hovoří ředitelka Korunky Luhačovice Veronika Záhorská

Podle slov Lenky Černé, ředitelky občanského sdružení Dobrovolnické centrum z Ústí nad Labem, budou potřeba i desítky pláštěnek, protože meteorologická předpověď varuje před silným deštěm a bouřkami. Dobrovolníci pracující v terénu se tak budou moci alespoň trochu před deštěm chránit.

Domov pro seniory Dobětice zase požádal o inkontinentní pomůcky. Někteří senioři, kteří sem byli evakuováni ze zaplaveného domova Velké Březno, totiž potřebují pleny. "Je to taková nestandardní potřeba a ani toho není potřeba hodně," uvedla Černá.

Patronem humanitární sbírky je populární herec Josef Náhlovský, který žije v Luhačovicích, ale své kořeny má i na Ústecku.

  • Sdružení Korunka Luhačovice i hasiči mají s povodněmi vlastní zkušenosti
    Sdružení Korunka Luhačovice i hasiči mají s povodněmi vlastní zkušenosti zdroj: ČT Brno
  • Plný kamion může vyrazit do Ústeckého kraje
    Plný kamion může vyrazit do Ústeckého kraje zdroj: ČT Brno

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.