Zpravodajství Brno

Muži, který obsluhám heren vyhrožoval zapálením, hrozí až deset let vězení

Velikost textu:

Uherské Hradiště – Nebezpečného lupiče z Brna dopadli policisté z Uherského Hradiště. Muž při třech loupežích polil obsluhu směnárny nebo herny benzínem a vyhrožoval, že je zapálí, pokud nedostane peníze. Muž má podle policie na svědomí ještě nejméně jedenáct dalších loupežných přepadení ve Zlínském, Jihomoravském a Olomouckém kraji. Lupiči hrozí až deset let vězení.

Policie
Policie

Kriminalisté začali po muži pátrat na začátku května, kdy přepadl směnárnu ve Starém Hrozenkově. "Pracovnici směnárny pocákal benzinem a hrozil jí zapálením, pokud mu nevydá peníze," uvedl mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

přehrát video
NO COMMENT: Přepadení směnárny ve Starém Hrozenkově

Pachatele se nepodařilo hned odhalit, jeden policista ale zachytil registrační značku auta poblíž směnárny. Koncem května lupič scénář loupeže s benzínem v rukou zopakoval v herně v Uherském Brodě.

Kriminalisté postupně zjistili, že pátrájí po stejném člověku jako jejich jihomoravští kolegové. I tady se muž dopustil několika loupeží. Sedmatřicetiletého muže z Brna zadrželi 3. června ráno v Blansku. "Podezřelý muž putoval do policejní cely v Uherském Hradišti, kde začaly série výslechů a dokazování," doplnil Mergental. Muž se k loupežím na území Zlínského, Jihomoravského a Olomouckého kraje postupně přiznával.

Lupič se při přepadení důkladně maskoval
Lupič se při přepadení důkladně maskoval

Poprvé loupil na konci července 2012 v Brně. "S plynovou pistolí v ruce přepadl hernu, v níž uloupil necelé dva tisíce korun. Na druhý den se vydal loupit v Brně znovu do jiné herny. Tam uloupil už přes sedmdesát tisíc korun. Část peněz použil na splacení dluhu, část dal partnerce na živobytí a domácnost a část prohrál v automatech," řekl mluvčí.

V prosinci poté začal obviněný loupit znovu. "Intervaly jeho loupežných výjezdů se zkracovaly. Jezdil a přespával ve svém tmavě zeleném fordu. Před loupežemi se začal líčit maskovacím krémem a nalepovat si umělé vousy a obočí. K loupežím používal většinou plynovou pistoli," podotkl Mergental.

Ve třech případech ale muž obsluhu za pulty barů a směnárny polil benzinem z plastové lahve. "Při loupežích neměl v úmyslu nikomu ublížit a nikoho při nich také nezranil," dodal mluvčí.

Nekalým způsobem si tak pomohl k téměř čtvrt milionu korun. Dlouhodobě nezaměstnaný muž se k loupežím uchýlil kvůli dluhům a své hráčské vášni. Družce své nenadálé příjmy vysvětloval tím, že jezdí za prací po celé republice. Část peněz z loupeží, které nepoužil na umoření dluhů nebo neprohrál v automatech, jí skutečně odevzdával.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.