Zpravodajství Brno

Hašek: Jižní Morava by mohla zaplaveným krajům věnovat jeden milion korun

Velikost textu:
aktualizováno 3. 6. 2013 15:20

Brno – Hejtmani se na dnešní mimořádné videokonferenci Asociace krajů shodli, že poskytnou krajům postiženým povodní další pomoc. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) oznámil, že zastupitelům navrhne, aby uvolnili jeden milion korun. V pohotovosti jsou také hasiči. Pokud je některý ze zaplavených krajů požádá o pomoc, jsou připravení okamžitě vyrazit.

Hejtmani Jiří Zimola, Josef Novotný a Michal Hašek
Hejtmani Jiří Zimola, Josef Novotný a Michal Hašek

"Kraje, které záplavy zasáhly, v tuto chvíli formulují svoje potřeby - nejenom finanční, ale také materiální a lidské. Část jejich potřeb pokryje stát, na část přispějí ostatní kraje," oznámil předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Hejtmani se na dnešním jednání dohodli, že ze svých prostředků uvolní postiženým krajům symbolický finanční dar. "Na zastupitelstvu, které se koná 20. června, navrhnu zastupitelům schválení daru ve výši jednoho milionu korun," uvedl Hašek.

Na jednotlivá hejtmanství už se ozývají první jednotlivci i firmy, kteří nabízí pomoc. Asociace krajů proto zřídila speciální emailovou adresu povodne2013@asociacekraju.cz, na kterou mohou lidé posílat nejen nabídky, ale také žádosti o pomoc. "Budeme je okamžitě vyřizovat a zajišťovat, aby se pomoc dostala co nejdříve tam, kde je potřeba," vysvětlil Hašek.

Připravení okamžitě vyrazit do zaplavených oblastí jsou také jihomoravští hasiči se speciální technikou, letečtí záchranáři a policejní vrtulník. Hašek také slíbil, že kraj zajistí finanční pomoc pro dobrovolné hasiče i ostatní dobrovolníky, kteří do zaplavených oblastí odjedou a budou se podílet na odklízení následků povodní.

přehrát video
Brífink hejtmanů k situaci v krajích

Budou pomáhat nezaměstnaní?

Asociace krajů zároveň vyzvala vládu, aby se zabývala možností nasadit do regionů nezaměstnané formou krátkodobé práce. "Bude na vládě, jak nastaví podmínky, ale zákon to v případě takovýchto mimořádných událostí umožňuje," dodal Hašek.

"Zákon nám skutečně dává velké možnosti v oblasti veřejně prospěšných prací. Třeba v případě povodní si obec může požádat, aby jí úřad práce vybral nezaměstnané, kteří budou pomáhat při likvidaci škod. Tito nezaměstnaní pak mohou být ohodnoceni i nad rámec běžných odměn," uvedla ředitelka krajského úřadu práce Marie Cacková. Každému by stát mohl vyplatit až patnáct tisíc korun.

Podle Cackové se dá předpokládat, že se postižené obce budou spíše obracet na nejbližší úřady práce ve svém kraji.

Hasiči z jižní Moravy pomáhali v Praze stavět protipovodňové stěny

První skupina téměř čtyřiceti jihomoravských hasičů odjela do Prahy v neděli před polednem. "Hasiči v Praze pomáhají stavět protipovodňové stěny," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. V podvečer do hlavního města zamířili také dva střelmistři. Ti jako jediní v Praze zatím zůstávají, ostatní hasiči se už vrátili domů.

"V pohotovosti je vybraná mobilní požární technika z celého kraje, určená pro vytvoření další vlny pomoci, pokud bude požadována," dodal Mikoška.

Kvůli prudkému dešti, který v neděli zasáhl Hodonínsko, museli silničáři uzavřít hned dvě silnice - u obcí Vnorovy a Veselí nad Moravou. Vozovky jsou zanesené bahnem. Pro řidiče by se měly znovu otevřít dnes večer.

přehrát video
Téma povodní v UVR

Noc i ráno bylo na Dyji klidné

Situace na jihu Moravy se oproti neděli výrazně zklidnila. "V průběhu noci jsme ještě preventivně upouštěli hladinu Vranovské přehrady, aby případně veškerou vodu, která by Dyjí přitekla, bez problémů pohltila. Situace ale nebyla nijak dramatická. Na řece Dyji už dnes není ani 1. povodňový stupeň," uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková s tím, že hladina řeky poklesla o několik centimetrů.

Vodohospodáři proto chtějí snížit množství odpouštěné vody nejen na Vranově, ale i na Nových Mlýnech. Množství vody v místech, kde v tuto chvíli stále platí bdělost, by se během dne mělo vrátit do normálu. První stupně přetrvávají ve Znojmě pod přehradou a v nedalekém Hevlíně, na Břeclavsku pak pod přehradou Nové Mlýny a u Ladné.

Na jižní Moravě se dnes očekávají srážky do deseti milimetrů. Situace by měla zůstat klidná narozdíl od Čech, které bojují s povodněmi.

Ve Zlínském kraji je úplný klid, za poslední tři dny hasiči nemuseli třeba k čerpání vody ze sklepů vyjíždět ani jednou. "Jednotky ze Zlínského kraje zatím neodjely do postižených krajů, ale pokud budeme o pomoc požádáni, jsme připraveni poslat tam hasiče i vybavení," řekl mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.