Zpravodajství Brno

Vanovický kostel je už zase kompletní. Repliku východní věže usadil jeřáb

Velikost textu:

Vanovice (Blanensko) - Vanovický evangelický kostel již opět zdobí dvě věže. Přesnou repliku té východní dnes vyzvedl jeřáb zpátky na své původní místo. Peníze na opravu získali místní díky sbírce i dotacím. V minulosti si Vanovičtí opravili i věžní hodiny, které dnes zdobí největší evangelický kostel na Moravě.

Jeřáb zvedal střechu věže asi půl hodiny
Jeřáb zvedal střechu věže asi půl hodiny
Otevřít galerii
  • Jeřáb zvedal střechu věže asi půl hodiny zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Za pár okamžiků už bude kostel opět vypadat jako kdysi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vanovický kostel před vyzvednutím druhé věže zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Devatenáctitunovou věž musel vyzvednout jeřáb zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Samozřejmě cítím velikou úlevu a zároveň radost, že první etapa celkové rekonstrukce je u konce," nechal se slyšet vanovický farář Pavel Freitinger. Kostelní věž o váze devatenáct tun zvedal jeřáb přibližně půl hodiny. Aby bylo možné vůbec složit tak masivní zdvižnou konstrukci, musel na pomoc přijet ještě jeden jeřáb. Kamiony pak do Vanovic dopravily přes devadesát tun zátěže pro zajištění stability stroje.

přehrát video
Nasazování věže vanovického kostela

"Nejnáročnější bylo naplánovat a dát dohromady veškerou logistiku, aby už bylo postavené lešení, aby byla udělaná fasáda, dotáhnout sem jeřáb, který musí mít zvláštní povolení na výjezd," popsal náročnost neobvyklého úkonu vedoucí prací Luboš Rous.

Krovy obou věží napadl tesařík i dřevomorka a historická dominanta hrozila částečným zřícením. Havarijní stav bohužel nedovolil věže opravit. Místní farnost začala téměř okamžitě shánět peníze na výrobu repliky. Koncem loňského roku už smrkové trámy první věže pokrývalo bednění, které tesaři nechali pokrýt měděným plechem. Vrchol věže pak ozdobila pozlacená báň. Oprava jedné z věží o výšce dvaadvacet metrů vyjde na dva miliony korun, ty se místním podařilo získat díky finanční podpoře od státu i drobných dárců. Peníze na rekonstrukci jediného dvouvěžního evangelického kostela na území bývalého Rakousko-Uherska přišly také ze zahraničí.

Na opravu kostelních hodin vybrali Vanovičtí 300 tisíc korun

Co nejdříve by se místní chtěli pustit i do rekonstrukce druhé kostelní věže. Celkové náklady na opravu obou věží se tím vyšplhají na čtyři miliony korun. Farnost by ale ráda upravila i fasádu na průčelí kostela, čímž se cena navýší o dalšího půl milionu. Celková oprava evanglického svatostánku by tak mohla skončit v srpnu letošního roku.

V minulosti už Vanovičtí získali ve sbírce tři sta tisíc korun na opravu kostelních hodin. Najali profesionální orlojáře, kteří byli schopni zprovoznit i šedesát let nefunkční hodiny, které se do té doby nikomu opravit nepodařilo. Vanovičtí si ani nejsou jistí, kdy přesně se hodinový stroj zastavil. Odhadují, že na konci druhé světové války.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.