Zpravodajství Brno

Závody Rallysprint Kopná byly bezpečnější. Na trati se objevily balíky slámy

Velikost textu:

Slušovice - Jednadvacátý ročník závodu Rallysprint Kopná vrátil motoristický sport na Zlínsko. Ačkoliv policejní vyšetřovatelé stále pracují na objasnění nehod z Lopeníku a z Barum Rally ve Zlíně, dnešní závod se obešel bez zranění. Napomohla tomu především zvýšená bezpečnostní opatření, která organizatoři přijali.

Rallysprint Kopná se obešel bez nehody
Rallysprint Kopná se obešel bez nehody

"Více jsme proškolovali naše pořadatele a máme jich o hodně více, než jsme mívali," odhaduje nárůst počtu pracovníků ředitel závodu Josef Minařík. Organizátoři Rallysprint Kopná nechtěli ponechat nic náhodě a zpřísnili i některá pravidla. Diváci závodů museli letos odstoupit dál od trati. V některých nebezpečných místech pak nesměli stát vůbec. Před každou rychlostní zkouškou pak závodní trasu projel bezpečnostní vůz.

Nově se na trati objevily balíky z těžké vázané slámy, které donutily závodníky, aby v některých úsecích snížili svou rychlost. I díky těmto retardérům se Rallysprint Kopná obešla bez zranění. "Bezpečnost je prvořadá. Možná v některých úsecích mohly být retardéry trošku jinde, mohlo by to být zajímavější pro diváka, ale větší bezpečnost vítám," připustil některá omezení jeden ze závodníků Daniel Zpěvák. Přes nové bezpečnostní úpravy byli návštěvníci závodů spokojení. Opatření si spíše pochvalovali. "Je to přísné, samozřejmě, ale každý musí být ukázněný. Zklamaný určitě nejsem," ohodnotil dnešní závod jeden z přihlížejících.

  • Diváci museli stát dál od závodní dráhy
    Diváci museli stát dál od závodní dráhy zdroj: ČT Brno
  • Pořadatelé stáli u trati každých sto metrů
    Pořadatelé stáli u trati každých sto metrů zdroj: ČT Brno

Vůbec poprvé odmítli zastupitelé obcí Raková a Kašava pustit závody do svých obcí. Báli se o bezpečnost svých obyvatel. Zlínské motoristické soutěže jsou bohužel poznamenány tragickými nehodami v Lopeníku a při zlínské Barum Rally. Obě policisté stále vyšetřují a nikoho v souvislosti s úmrtím diváků neobvinili. Případ Barum Rally Zlín museli vyšetřovatelé na přání pozůstalých otevřít znovu. Ve dvou závodech tak loni na Zlínsku zemřelo pět lidí.

Letošní soutěž Rallysprint Kopná připravila souboj rekordního počtu posádek. Na trať jich vyjelo 125. Vítězem se nakonec stal osmadvacetiletý Tomáš Kostka s vozem Ford Fiesta RS WRC.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.