Zpravodajství Brno

Obce si chrání klid. O víkendech zakazují hlučné nástroje

Velikost textu:
aktualizováno 9. 5. 2013 18:45

Jižní Morava - Rádi si v neděli přispíte, zatímco váš soused musí už od šesti hodin ráno pracovat s cirkulárkou? V Bučovicích kvůli podobným situacím připravili vyhlášku, která má místním zajistit klidné spaní o víkendech a státních svátcích. Žádné sekačky, křovinořezy nebo pily, a to od devíti večer do osmi hodin ráno.

Dělníci pracují na stavbě už od rána
Dělníci pracují na stavbě už od rána
Otevřít galerii
  • Dělníci pracují na stavbě už od rána zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Místní vítají omezení práce s hlučnými nástroji zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kromě nočního klidu platí nově i omezení hlučné práce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zákaz hlučné práce platí o víkendech a státních svátcích zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Zákon městům příliš nepomáhá. Definuje sice noční dobu od desíti večer do šesti do rána, ale o rušení nočního klidu se v něm nepíše. Strážníci nyní díky městské vyhlášce získají možnost potrestat ty, kteří třeba i záměrně ruší své sousedy bujarým nočním životem nebo hlučnou ranní prací. Kácet strom nebo sekat trávník můžou místní jen od osmi ráno do devíti do večera. "Žijeme na malém městě, kde fungují vesnické fenomény, proto jsme přidali opatření na ochranu před hlučnými nástroji a vůbec hlučnými činnostmi," vysvětluje bučovický starosta Radovan Válek (nez.).

Pokud by organizátoři sportovní či kulturní akce chtěli konec programu posunout až po desáté hodině večerní, musí si zažádat o výjimku, kterou schvalují radní. Městská policie podobná omezení vítá. Věří, že už tak často nebudou muset vyjíždět k případům rušení nočního klidu. Výše pokuty, kterou mohou strážníci udělit, se bude pravděpodobně pohybovat ve výši sankce za přestupek. "Já si myslím, že kdo dělá bordel, bude ho dělat i dál," uvažuje mladý majitel jednoho z bučovických zábavních podniků.

přehrát video
No comment: Hluk v Bučovicích

O podobné vyhlášce dnes jednají také radní v nedalekém Slavkově u Brna. Platit by mohla začít v následujících týdnech. Radnice v sousedních Nesovicích šla v boji s nadměrným hlukem ještě dál. Vyhláška omezující například stavební práce, sečení trávy i na hudební nástroje tam platí po celou neděli a státní svátky.

Už od roku 2011 platí podobná vyhláška například v Kloboukách u Brna, tady rovněž omezují hlučnou techniku po celou neděli. To ve Křtinách k tiché neděli přidali i všechny státní svátky. Omezení hlučných strojů ve dny klidu platí v Kunštátě už pátým rokem. Místní si klidné neděle pochvalují. "Používat hlučné stroje a zařízení lze jen v době od 8.00 do 20.00. V neděli a ve státní svátek je používání hlučných strojů a zařízení zakázáno. Navazují-li na sebe bezprostředně neděle a svátky, platí zákaz jen pro druhý den," píše se ve vyhlášce z roku 2010, která platí v Ořechově na Brněnsku.

  • Sekání trávy
    Sekání trávy autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Kácení stromu
    Kácení stromu zdroj: ČT24

V Boskovicích se kvůli hluku pokoušeli omezit provoz restaurací a barů, aby měli obyvatelé města klidnější spaní. Už čtyři dny po vyhlášce ale začalo město udělovat výjimky. Celá řada podniků tak funguje i nadále, a téměř bez omezení. Vedení Boskovic se hájí tím, že tyto výjimky udělilo pouze na rok a brzy bude rozhodovat, zda je prodlouží. Městská policie však kvůli rušení nočního klidu vyjíždí i nadále. Nejhorší je to podle strážníků okolo třetí hodiny ráno, kdy jsou podnapilí zákazníci barů nejhlučnější. Lidé z okolních domů si kvůli nadměrnému hluku nemohou v noci ani otevřít okna.

Na začátku dubna přišli s podobným nápadem také v Kyjově. Zde měly bary a noční podniky zavírat o půlnoci a pokud následuje den volna, mohou si otvírací dobu prodloužit až do dvou hodin ráno. Přesto si čtrnáct provozovatelů zažádalo o výjimku, kterou všichni dostali. Někteří na rok, jiní jen na měsíc. Pokud by však klub dělal vedení města problémy, do tří dnů mu může výjimku odejmout. Kyjovští budou úspěšnost vyhlášky teprve vyhodnocovat. Zda systém omezení hluku zachovají, není zatím jisté.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.